Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Trail Running – τι πρέπει να γνωρίζεις για το τρέξιμο στο βουνό

Trail Running – τι πρέπει να γνωρίζεις για το τρέξιμο στο βουνό
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Αν θέλετε να βγείτε και να τρέξετε εκτός σταδίου τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός για trail running καθώς αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και οι συνθήκες είναι ιδανικές. Η αλλαγή στο έδαφος που θα τρέξετε θα ανεβάσει τον βαθμό της δυσκολίας και θα γυμναστείτε καλύτερα. Παρακάτω σας έχω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο στο βουνό:
trail running

Ανακαλύπτετε μύες που δεν γνωρίζετε ότι είχατε πριν

Το έδαφος έξω σας αναγκάζει να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας τελείως διαφορετικά από ότι είχατε συνηθίσει πριν. Οι ανωμαλίες του εδάφους ενεργοποιούν τον κορμό και τους σταθεροποιητές μυς σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό κάτι που θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο αποδοτικό το τρέξιμο σας αλλά και να έχετε ανθεκτικότητα στους τραυματισμούς.

Σκεφτείτε τα πόδια σας

Στο ανώμαλο τερέν πρέπει να σκέφτεστε που θα πατήσετε το επόμενο βήμα σας και να αντιδράτε γρήγορα στα πιθανά εμπόδια που θα συναντάτε. Όλο αυτό απαιτεί πολύ δυνατό κορμό. Δε θα σας πάρει πολύ χρόνο να το συνηθίσετε. Στην αρχή θα σας φαίνεται περίεργο και μπορεί να φοβάστε μήπως σκοντάψετε ή πέσετε αλλά όσο περνάει ο καιρός η αυτοπεποίθηση σας θα ανεβαίνει και θα νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά στα βήματα σας.

Πρέπει να αρχίσετε σιγά σιγά

Ο δρομέας του δρόμου ή του γηπέδου μπορεί να είναι γυμνασμένος αλλά δεν είναι συνηθισμένος να τρέχει εκτός σε ανώμαλο έδαφος. Όλοι έχουν συνηθίσει να κάνουν σταθερό μήκος διασκελισμού και δεν καταλαβαίνουν ότι έξω το μήκος αλλάζει σε κάθε βήμα. Έτσι τις πρώτες φορές πρέπει να κάνετε λιγότερο όγκο προπόνησης μέχρι να συνηθίσει το σώμα σας.

Αφήστε παραπάνω χρόνο

Στο δρόμο μπορείτε να διαλέξετε τη συντομότερη διαδρομή ανάμεσα σε δύο σημεία αλλά εκτός δρόμου προσπαθείτε να διαλέξετε τη διαδρομή που θα σας κοστίσει τη λιγότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσετε δίπλα και να κάνετε τον κύκλο από ένα λόφο αντί να τον σκαρφαλώσετε για να γλιτώσετε την ανηφόρα. Ειδικά στην αρχή υπολογίστε πολύ περισσότερο χρόνο για την ίδια απόσταση που θα θέλατε στο γήπεδο ή στον δρόμο.

Κοιτάτε πίσω

Κομμάτι της απόλαυσης είναι ο προγραμματισμός της διαδρομής. Πολλοί προτιμούν να γυρίζουν από την ίδια διαδρομή το πρόβλημα όμως είναι ότι τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά συνήθως όταν τα βλέπουμε από την αντίθετη κατεύθυνση για αυτό κάθε φορά καλό είναι να κοιτάτε προς τα πίσω για να θυμάστε τη διαδρομή όταν γυρνάτε.

Κουβαλήστε κάτι να πιείτε

Πρέπει οπωσδήποτε να έχετε κάτι να πιείτε ακόμη κι αν σκοπεύετε να τρέξετε για λίγη ώρα. Η ενυδάτωση είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τους δρομείς. Αν δεν είστε σωστά ενυδατωμένοι η απόδοση σας σίγουρα θα μειωθεί και μπορεί να προκληθούν και ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά ούτε το να πίνετε υπερβολικά πολλά υγρά είναι καλό οπότε χρειάζεται να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε. 

Χρησιμοποιείτε Τζελάκια για τρέξιμο και ενέργεια;

Τα τζελάκια για τρέξιμο γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στους κύκλους των δρομέων, των ποδηλατών, των κολυμβητών αλλά και πολλών ακόμα αθλουμένων.  Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε δει τα διάφορα ενεργειακά τζελ που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων με αθλητικά είδα ή μπορεί να έχετε παρατηρήσει ποδηλάτες  ή δρομείς σε μαραθώνιους κυρίως να καταναλώνουν τζελάκια, χωρίς να μάλιστα να σταματούν την διαδρομή τους. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα τζελ ενέργειας και που μας ωφελούν.

Ενεργειακά τζελ τι είναι ;

Τα ενεργειακά τζελ, προσφέρονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, αλλά τις περισσότερες φορές θα είναι μια μικρή, και συνήθως εύχρηστη στο άνοιγμα, συσκευασία που θα μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και να καταναλωθεί μέσω του στόματος, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουμε την αθλητική μας δραστηριότητα. Είναι μια γρήγορη και βολική πηγή υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών, όπου είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να αναπληρώσουν γρήγορα τα καύσιμα, που χρησιμοποιεί το σώμα μας κατά τη διάρκεια της αθλητικής μας δραστηριότητας.

Κάμερα

Στη φύση υπάρχουν πολύ πιο πολλά πράγματα που μπορείτε να δείτε σε σχέση με το δρόμο ή το στάδιο έτσι καλό θα ήταν αν έχετε τη δυνατότητα να έχετε μαζί σας μία κάμερα.

Χρησιμοποιείστε τα παπούτσια που σας αρέσουν

Υπάρχουν ειδικά παπούτσια για trail running σχεδιασμένα για να προστατεύουν τα πόδια σας από τις πέτρες και τις ανωμαλίες του εδάφους. Δε χρειάζεται όμως να τα αγοράσετε από τις πρώτες φορές που θα βγείτε εκτός. Πιο σημαντικό είναι να νιώθετε άνετα με τα παπούτσια που φοράτε. Αν η διαδρομή δεν είναι πολύ ανώμαλη και χωρίς πολλές πέτρες δε θα χρειαστείτε καθόλου ειδικά trail παπούτσια.

Δύναμη

Το τρέξιμο εκτός δυναμώνει πολύ τα πόδια καθώς συνήθως υπάρχουν αρκετές ανηφόρες ή κατηφόρες στη διαδρομή. Αυτό σας κάνει καλύτερους στο κανονικό τρέξιμο? Δε μπορώ να το ξέρω αυτό, είναι όμως σίγουρο πως ο τερματισμός σας λόγω της δύναμης θα βελτιωθεί πολύ καθώς θα είστε πιο γρήγοροι και δε θα σας επηρεάζει τόσο πολύ η κούραση σε σχέση με κάποιος πιο αδύναμο.

 

Δείτε προτάσεις προϊόντων για να σας βοηθήσουν στο τρέξιμο 
Για καλύτερες επιδόσεις :
Για άνεση σε κάθε προπόνηση 
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein