Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Τύποι σώματος – που ανήκεις ;

Τύποι σώματος – που ανήκεις ;
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Τύποι σώματος - που ανήκεις;

mesomorph1

 

Υπάρχουν τρείς τύποι σώματος -ο μεσόμορφος, που είναι ο ιδανικότερος για σωματοδόμηση, γιατί φτιάχνει εύκολα μύες και δεν παχαίνουν εύκολα. Έχει ευρείς ώμους και στενή μέση.

Ο ενδόμορφος ο οποίος έχει μεγάλα κόκκαλα, μεγάλη μέση και την τάση να παχαίνει ευκολότερα και να αδυνατίζει μονάχα με σκληρή δίαιτα και αεροβίωση.

Τέλος ο εκτόμορφος που είναι το κλασσικό παράδειγμα αδύνατου, λιπόσαρκου που δε βάζει εύκολα κιλά και χάνει βάρος ακόμη ευκολότερα, εξαιτίας υψηλού μεταβολικού ρυθμού. Διακρίνεται για τον επίπεδο του θώρακα και τους στενούς γοφούς.

Χαρακτηριστικό  παράδειγμα καθαρού μεσόμορφου ήταν ο Lee Haney, ενώ ενδόμορφου ο Bill Pearl. O Frank Zane ήταν εκτόμορφος, o Arnold εκτομεσόμορφος, ο Dorian Yates  ενδομεσομόρφος, όπως και ο Jay Cutler. Μπορούμε να καταλάβουμε το σωματότυπο μας, εάν σκεφτούμε πως ήταν η σωματοδομή μας πριν ξεκινήσουμε γυμναστήριο. Συνήθως κάθε άνθρωπος συνδυάζει διαφορετικά στοιχεία από δύο σωματότυπους, αλλά με συστηματική προπόνηση και αυστηρή δίαιτα ενδέχεται να μεταβεί σε διαφορετικό τύπο σωματοδομής.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein