Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Αθλητές

5 υγιεινές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σου

5 υγιεινές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σου
Joni McMullen
Writer and expert12 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Joni McMullen

Η Lucy Davis, αθλήτρια πολλών αθλημάτων και απ’ τις top fitness influencer, αποτελεί έμπνευση όταν θες να προκαλέσεις το σώμα σου και να διασκεδάσεις με τη ρουτίνα γυμναστικής σου. Υπερηφανευόμενη ότι έχει τη σωστή νοοτροπία, η Lucy αντιμετωπίζει τεράστιες σωματικές προκλήσεις - και αποδίδει αυτή την ικανότητα σε πέντε συνήθειες που την έχουν κάνει σωματικά και ψυχικά ισχυρότερη.

1. Καμία χρήση των social media μετά τις 9.30-10μμ 

Η Lucy λέει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, μειώνει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακριβώς πριν πάει για ύπνο. 

Η Lucy έχει παλέψει στο παρελθόν με μια διατροφική διαταραχή και επηρεάζεται από πράγματα που βλέπει στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, έβλεπε κάτι στο Instagram της που την αναστάτωνε ή την θύμωνε λίγο πριν κοιμηθεί και μετά ξάπλωνε στο κρεβάτι και το σκεφτόταν για πολύ ώρα. Η διακοπή της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις 9.30 μ.μ βοηθάει στο να αποφύγεις το άγχος ή το στρες όταν θέλεις να χαλαρώσεις και είσαι έτοιμος/η για να κοιμηθείς καλά.

Μοιράστηκε μαζί μας ένα ακόμα τρομακτικό στατιστικό στοιχείο - «Εάν περνάς πέντε ώρες στο τηλέφωνό σου την ημέρα, μέχρι να γίνεις 80, θα έχεις περάσει 12 χρόνια στο τηλέφωνό σου». Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις στην ημέρα σου για να μειώσεις το χρόνο στο κινητό και να χαλαρώσεις το μυαλό σου είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποκτήσεις.

2. Απόδοση έναντι αισθητικής

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Lucy έχει επικεντρωθεί στην απόδοση έναντι της αισθητικής και έχει κάνει την προπόνησή της πιο ευχάριστη. 

Η Lucy λατρεύει να είναι δραστήρια και να προκαλεί το σώμα της με διαφορετικούς τρόπους - έτσι όταν βάσιζε την προπόνησή της στο πώς φαινόταν, ήταν τόσο απορροφημένη στη ρουτίνα της που η προπόνηση έγινε λίγο μίζερη. 

Τώρα, η Lucy είναι hybrid athlete. Τρέχει, κάνει ποδήλατο, σηκώνει βάρη και κολυμπά. Και αυτό άλλαξε τη σχέση της με τη φυσική κατάσταση. Η εστίαση στην απόδοση και την υγεία είναι το πρώτο της μέλημα και η αισθητική είναι απλώς ένα υποπροϊόν του τρόπου με τον οποίο προπονείται η Lucy. 

Η συμβουλή της Lucy σε όποιον δεν απολαμβάνει την άσκηση ή αισθάνεται βαριεστημένος από τη ρουτίνα του; «Κάνε μια μικρή αλλαγή και δες αν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό που θα σε κάνει να νιώσεις αλλιώς». Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας κάνει τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις την προπόνηση και διασφαλίζει ότι η διασκέδαση αυξάνεται.

3. Ενυδάτωση

Μια κλασσική συμβουλή, βέβαια για  τη Lucy η ενυδάτωση είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή. Εδώ είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που η Lucy παραμένει ενυδατωμένη:

  • Σε βοηθά γνωστικά 
  • Σε βοηθά να συγκεντρωθείς
  • Μειώνει τους πονοκεφάλους 
  • Διατηρεί το σώμα σου σε αρμονία με τον εαυτό του 
  • Βοηθά να αποβάλλεις πράγματα από το σώμα σου και διατηρεί το σώμα σου να λειτουργεί όπως πρέπει.

Η Lucy πίνει περίπου 4 λίτρα την ημέρα, αλλά η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 2 λίτρα. Η Lucy έχει ένα μπουκάλι δύο λίτρων που ξαναγεμίζει όλη την ημέρα και προτείνει να επενδύσεις σε ένα μπουκάλι για να σε βοηθήσει να μην ξεχνάς να πιεις νερό. Μπορείς να δεις κάποια μπουκάλια παρακάτω: 

Η κορυφαία συμβουλή της Lucy αν δυσκολεύεσαι να θυμάσαι ότι πρέπει να πιεις νερό; Πρόσθεσε λίγο συμπυκνωμένο χυμό ή  απλό χυμό στο μπουκάλι σου για να του δώσεις γεύση.

4. Κατανόηση και εκτίμηση της ισορροπίας με τα τρόφιμα 

Μεγαλώνοντας ως ανταγωνιστική κολυμβήτρια, η Lucy δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει αυτή τη συνήθεια. Όταν αγωνιζόταν, μέτραγε συνέχεια το σωματικό της λίπος και ζυγιζόταν συνεχώς, οδηγώντας τη σε σωματική δυσμορφία και τελικά σε διατροφική διαταραχή.

Η κύρια αλλαγή που έκανε η Lucy στη σχέση της με το φαγητό ήταν να απομακρυνθεί από την ιδέα ότι υπάρχει καλό και κακό φαγητό. Το φαγητό έχει διαφορετικές θρεπτικές πυκνότητες, αλλά αυτό δεν το χαρακτηρίζει ως καλό ή κακό. Όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο, είτε πρόκειται για μπανάνα είτε για σοκολάτα.

«Οι άνθρωποι πάντα με ρωτούν αν καταναλώνω γλυκά και σοκολάτα; Πίνεις αλκοόλ; Και ναι, με μέτρο, τα καταναλώνω όλα». «Πρέπει να βρεις την ισορροπία. Τροφοδοτώ το σώμα μου για να αποδώσω, ενώ φοβόμουν το φαγητό. Τα τρόφιμα είναι καύσιμα».

Μην αποθαρρύνεσαι αν αυτή η συνήθεια χρειάζεται χρόνο για να οικοδομηθεί – η δημιουργία ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια νύχτα. 

5. Βελτίωσε τον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου

 «Ως άνθρωποι, είμαστε αρκετά αρνητικοί. Θα κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, θα τραβήξουμε το δέρμα μας, θα είμαστε αυστηροί, θα πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό ή το άλλο». 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Lucy άλλαξε τον τρόπο που μιλούσε στον εαυτό της, λέγοντας στον εαυτό της πράγματα που της αρέσουν στον εαυτό της, πράγματα στα οποία είναι καλή και πράγματα που εκτιμά τον εαυτό της. 

Άρχισε επίσης να γράφει ημερολόγιο, αν και παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να το κάνει κάθε μέρα, οπότε το κάνει όταν αισθάνεται ότι χρειάζεται. 

Η Lucy ενθαρρύνει το κόσμο να προσπαθεί να πει στον εαυτό του πέντε θετικά πράγματα όταν έχει μια κακή μέρα. Θα μπορούσε να είναι εκδηλώσεις ή σχέδια για τις επόμενες μέρες, χόμπι που απολαμβάνεις αυτή τη στιγμή ή επιβεβαίωση για κάτι που αγαπάς.

 Ξεκίνα λοιπόν με μικρούς και θετικούς αυτο-διαλόγους και θα γίνουν τελικά συνήθεια στη ζωή σου. 

Με λίγα λόγια

Λίγο διαφορετικό από τα κανονικά βίντεο προπόνησης της Lucy, αλλά η ψυχική υγεία είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία.

Το mindset είναι ένα τεράστιο μέρος του να είσαι fit – έχεις μόνο ένα σώμα, οπότε συνέχισε να κάνεις ό,τι μπορείς για να το φροντίσεις.

Joni McMullen
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Joni McMullen
myprotein