Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

5 Σφάλματα στην Διατροφή σας

5 Σφάλματα στην Διατροφή σας
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Διατροφή : μήπως κάνεις κάτι λάθος;

Πολλοί λένε πως η διατροφή αποτελεί το 70% στην δόμηση ενός πανέμορφου και σμιλεμένου σώματος. Για τον λόγο αυτό κοιτάτε να είστε όσο πιο συνεπείς γίνεται σε αυτήν. Θεωρείτε ότι τρώτε σωστά και ότι η διατροφή σας είναι σχεδόν τέλεια. Για κάποιο λόγο, όμως εξακολουθείτε να μην μπορείτε να πετύχετε τον στόχο που έχετε βάλει. Τι μπορεί να συμβαίνει ;

Πιθανόν εν άγνοια σας να κάνετε κάποιο λάθος με την διατροφή σας. Άλλωστε σε πολλά υποτιθέμενα υγιεινά τρόφιμα κρύβονται «παγίδες» που σας πάνε όχι ένα αλλά πολλά βήματα πίσω. Παρακάτω θα δούμε 5 διατροφικά σφάλματα που πιθανόν κάνετε.

ΣΦΑΛΜΑ 1: ΠΙΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΛΚΟΟΛ

TIRED1

Το αλκοόλ, όπως οι υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη και τα λίπη, περιέχει θερμίδες (7 ανά γραμμάριο αιθανόλης). Η διαφορά όμως είναι, πως οι θερμίδες που παίρνετε από το αλκοόλ είναι αδύνατον να αποθηκευτούν από το σώμα. Έτσι, όταν πίνετε, το σώμα σας δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάψει πρώτες τις θερμίδες που περιέχει το αλκοόλ.  Eπιπλέον έχει άμεση ανασταλτική επίδραση στην πρωτεϊνοσύνθεση, μειώνει την τεστοστερόνη και επιβαρύνει το ήπαρ.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ στα 2 ποτά την εβδομάδα  ή ακόμα καλύτερα στα 0. Προτιμήστε κάποιο ανθρακούχο νερό ή ενεργειακό ποτό χωρίς ζάχαρη.

ΣΦΑΛΜΑ 2 : ΤΡΩΤΕ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ FAST  FOOD ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Επειδή το Σαββατοκύριακο θεωρείτε περίοδος διασκέδασης, οι άνθρωποι έχουνε την τάση να χαλάνε την διατροφή τους, που έχει σαν αποτέλεσμα την πρόσληψη πολλών επιπλέον θερμίδων. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως το ΣΚ αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής εβδομαδιαίας διατροφής σας, επομένως το να κάνετε υπερβάσεις πολύ συχνά το Σαββατοκύριακο θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες σας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ : Αντί για κλασσικά γλυκά, καταναλώστε φιλικά προς τους μύες και το σώμα σας snacks όπως μπάρες πρωτεΐνης και μπισκότα πρωτεΐνης. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε για  το burger απ΄έξω με δικό σας σπιτικό, που είναι πολύ ανώτερο ποιοτικά και τα υλικά είναι σίγουρα φρέσκα.

food

ΣΦΑΛΜΑ 3 : ΔΕΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΣΑΣ

fff

Έρευνες έχουν δείξει πως όποιοι χρησιμοποιούν λίστα για τα ψώνια τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να κάνουν αυθόρμητες επιλογές σε άχρηστα τρόφιμα. Όταν βασίζεστε στην μνήμη σας για να ψωνίσετε καταλήγετε να παίρνετε στιγμιαίες αποφάσεις και στο τέλος καταλήγετε με κάθε λογής άχρηστα τρόφιμα στο καλάθι σας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ : Γράψτε μια λίστα με τα τρόφιμα που θα χρειαστείτε σύμφωνα με αυτό και ακολουθήστε το κατά γράμμα. Κοιτάτε να μην περνάτε πολύ χρόνο στους διαδρόμους με τα γλυκά και τα ζαχαρωτά γιατί ειδικά αν πεινάτε κιόλας εκείνη την στιγμή, οι πιθανότητες να υποκύψετε είναι πάρα πολύ μεγάλες.

ΣΦΑΛΜΑ 4 :ΔΕΝ ΤΡΩΤΕ ΟΣΠΡΙΑ

Πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με το γυμναστήριο στρέφονται αποκλειστικά στο κοτόπουλο, στα ψάρια, στο μοσχάρι και στο χοιρινό για να πάρουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, αφήνοντας τα φασόλια, τα ρεβίθια και τις φακές στο περιθώριο. Στην πραγματικότητα αυτό είναι μεγάλο λάθος. Τα όσπρια θεωρούνται τρόφιμα με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεμάτα με μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει πως η διατροφή πλούσια σε όσπρια, καλυτερεύει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και μειώνει το ποσοστό λίπους σε υπέρβαρα άτομα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ : Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, φροντίστε να τρώτε όσπρια. Τα φασόλια, η φακές και τα ρεβύθια είναι από τις καλύτερες επιλογές.

 
iStock_000004283522Small-590x410

ΣΦΑΛΜΑ 5 : ΤΡΩΤΕ ΣΥΧΝΑ ΕΞΩ

Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις θερμίδες των γευμάτων ενός εστιατορίου που θεωρούν ‘’πιο υγιεινό’’ από εκείνους σε fast - foodάδικα.Το λάθος αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερφαγία. Το ρύζι είναι ένας πολύ ποιοτικός υδατάνθρακας. Αν όμως τρώτε τετραπλάσια ποσότητα από αυτή που πρέπει, τότε αναπόφευκτα θα παχύνετε.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ : Μαγειρέψτε εσείς τα γεύματα σας. Φροντίστε να φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες από πιάτα φιλικά προς τον στόχο σας (απόκτηση όγκου ή απώλειας λίπους) όπως το κοτόπουλο και οι γλυκοπατάτες. Έτσι θα μπορείτε να καταψύχετε ότι περισσεύει, ώστε να τα χρησιμοποιείτε και τις επόμενες μέρες.

 

 

 

 

 

  

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein