Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

6 λιποδιαλυτικές τροφές που πρέπει να τρως!

6 λιποδιαλυτικές τροφές που πρέπει να τρως!
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Λιποδιαλύτες

Οι φυσικοί λιποδιαλύτες στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου δυσεύρετοι και μάλιστα εμπεριέχονται στις καθημερινές μας τροφές - αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να εκπληρώσετε τους στόχους της απώλειας βάρους σας και στην πλειονότητά τους είναι φθηνές και εύκολο να τις βρείτε.

Οι καλύτερες φυσικές λιποδιαλυτικές τροφές

Αυτή η λίστα λοιπόν αναφέρει μερικές από τις καλύτερες φυσικές λιποδιαλυτικές τροφές. Δεν είναι εκτενής, έτσι ώστε να είναι υλοποιήσιμη και να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας!

Πράσινο Τσάι

Τεχνικά, πρόκειται για ένα ποτό και όχι για ένα τρόφιμο. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολισμού σας, ενθαρρύνοντας το σώμα σας να κάψει περισσότερο λίπος, γι 'αυτό και του αξίζει μια θέση σε αυτή τη λίστα! Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες είναι ένας τύπος φυτοχημικού που μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό, θέτοντας τον σε εγρήγορση.

Για να καρπωθείτε τα βέλτιστα οφέλη, θα πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι αρκετές φορές την ημέρα. Αποτελεί επίσης ένα καλό υποκατάστατο του πρωϊνού καφέ, το οποίο μπορείτε να πιείτε χωρίς πρόβλημα και το απόγευμα.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το σώμα σας για να διασπαστούν, σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα καίτε περισσότερες θερμίδες όταν τα καταναλώνετε, ενώ περιέχουν γενικά λιγότερες θερμίδες και είναι καλύτερα για σας.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν: ✓ καστανό ρύζι ✓ ζυμαρικά ολικής άλεσης ✓ ψωμί ολικής αλέσεως ✓ βρώμη

Πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία επιταχύνει ελαφρώς το μεταβολισμό και περιορίζει την όρεξή σας, προκαλώντας την αίσθηση κορεσμού για περισσότερη ώρα.

Τα θερμογενετικά συμπληρώματα περιέχουν πολλά συστατικά που βρίσκουμε σε τρόφιμα που μας προσφέρει η φύση, όπως τις καυτερές πιπεριές και chillie, ενώ τυγχάνουν αναγνώρισης και συχνής χρήσης από εκείνους που επιδιώκουν να χάσουν κάποια περιττά κιλά.

Οι πιπεριές μπορούν να προστεθούν παντού: στο κοτόπουλο, στις σαλάτες σας ή απλά να τις καταναλώσετε ωμές! Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι τρώτε αφού κάποιες είναι... πραγματικά καυτερές!

Κανέλα

Η κανέλα, όπως και άλλα μπαχαρικά, βοηθά να μετακινηθεί η γλυκόζη προς τα κύτταρα γρηγορότερα. Ως αποτέλεσμα, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη (η οποία μπορεί να προκαλέσει την αποθήκευση λίπους) που σημαίνει ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε λιγότερο λίπος. Όταν τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και υδατάνθρακες, τότε αυξάνεται απότομα η ινσουλίνη και όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης ξαναπέφτουν νιώθετε κάπως  υποτονικά.

Ωφέλη Κανέλας

Η κανέλα συμβάλλει στη διατήρηση των σακχάρων στο αίμα σε ένα σταθερό επίπεδο και έτσι θα έχετε για περισσότερη ώρα σταθερή ενέργεια και μειωμένο αίσθημα πείνας, βοηθώντας έτσι να χάσετε βάρος ή να σταματήσετε να παίρνετε βάρος.

Συνιστάται να καταναλώνετε τουλάχιστον 1/4 κουταλάκι του γλυκού (ανά ημέρα) για να αποκομίσετε τα οφέλη της λιποδιάλυσης. Έχει εκπλητική γεύση και μπορεί να προστεθεί κάλλιστα στον πρωϊνό σας καφέ, στη βρώμη σας ή στο ρόφημα πρωτεΐνης σας!

Καφές

Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι ο καφές είναι ένας φανταστικός λιποδιαλύτης, αφού διεγείρει την αδρεναλίνη και "ξυπνά" το μεταβολισμό. Είναι υπέροχο να πίνετε καφέ για πρωϊνό μόλις ξυπνάτε και ειδικά πριν από την προπόνηση. Περιέχει υψηλή ποσότητα καφεΐνης που σας βοηθά να έχετε πολύ ενέργεια.

Ο μαύρος καφές είναι ο καλύτερος, ενώ έχει μηδενικές θερμίδες! Μείνετε μακριά από τον καφέ με προσθήκη γάλακτος και από τα φανταχτερά lattes που βρίσκετε στις καφετέριες.

Ο καφές είναι κατάλληλος για να γεμίσετε με κάτι το στομάχι σας ή για να τον καταναλώσετε ώστε να μην χρειαστεί να φάτε κάτι πριν την γυμναστική. Εάν δεν σας αρέσει ο καφές, προσθέστε προϊόντα στην διατροφή σας που να περιέχουν καφεΐνη.

Avocado

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι τα αβοκάντο είναι ανθυγιεινά, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά. Η αλήθεια είναι ότι το αβοκάντο είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Ωφέλη Avocado

Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λίπη, τα οποία χρησιμοποιούνται για να σας βοηθήσουν να τροφοδοτήσετε την προπόνησή σας και για να προωθήσουν την περαιτέρω καύση του λίπους.

Το αβοκάντο περιέχει επίσης mannoheptulose. Αυτό βοηθά το πάγκρεας να σταματίσει να εκκρίνει ινσουλίνη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση λίπους και για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό σταματά την λιγούρα και την πείνα, γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην απώλεια λίπους. Όπως ισχύει με όλα τα τρόφιμα, έτσι κι αυτό καταναλώστε το με μέτρο.

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να περιέχουν ένα σχετικά υψηλό επίπεδο λιπαρών, αν και υγιεινών, τα οποία όμως θα σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό.

Με λίγα λόγια

Υπάρχουν αρκετές τροφές που θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη λίστα για την  λιποδιάλυση. Πειραματιστείτε με τις συνταγές που χρησιμοποιούν αυτά τα κορυφαία λιποδιαλυτικά συστατικά.

Θυμηθείτε, αυτές οι τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής. Δεν είναι τροφές - θαύμα, αλλά έχουν υπάρξει επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι βοηθούν στην απώλεια λίπους. Να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ζωή και μαζί με ένα καλό πρόγραμμα άσκησης, θα μειώσετε το λίπος σας σε χρόνο μηδέν!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein