Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

8 υπερτροφές που ενισχύουν την υγεία σας!

8 υπερτροφές που ενισχύουν την υγεία σας!
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

TOP Υπερτροφές

Τα superfoods / υπερτροφές είναι ένας γρήγορος, απλός και βολικός τρόπος για να προσθέσετε επιπλέον υιγεινές ιδιότητες στα γεύματά σας, στα ροφήματά σας και στα smoothies.

Σας παρουσιάζουμε 8 υπερτροφές που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας ώστε να αποκτήσετε μια υγιεινή δυναμική!

# 1 Λιναρόσπορος

O Λιναρόσπορος έχει αποκτήσει δημοτικότητα στις υπερτροφές για έναν αρκετά καλό λόγο. Δεν είναι μόνο υψηλό σε φυτικές ίνες, αλλά αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμινών και ανόργανων αλάτων, όπως η βιταμίνη Β1 και το μαγγάνιο. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή του απαραίτητου λιπαρού οξέος ωμέγα-3.

Οι λιναρόσποροι έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της χοληστερόλης. Είναι επίσης ένα εξαιρετικά ευέλικτο τρόφιμο και μπορεί να προστεθεί σε smoothies και στη μαγειρική για να προσδώσει ένα boost φυτικών ινών.

O αλεσμένος λιναρόσπορος είναι μια καλύτερη επιλογή από ό,τι ο ανεπεξέργαστος, δεδομένου ότι είναι πιο εύκολο για τον οργανισμό να το αφομοιώσει έτσι ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε όλα τα θρεπτικά οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει!

# 2 Μούρα

images

Τα μούρα είναι εδώ και καιρό στον κατάλογο " υπερτροφές " λόγω της εκπληκτικής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικές ιδιότητες, όπως τα ανάμεικτα μούρα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Είναι εξαιρετικά ευέλικτα και είναι φανταστικά για να τα προσθέσετε στα smoothies σας ώστε να σας δώσουν μια επιπλέον διατροφική ενίσχυση. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει και ένα αυτόνομο σνακ, ειδικά αν προσθέσετε κάποια πρωτεΐνη, όπως γιαούρτι, ώστε να έχετε και οφέλη για το χτίσιμο των μυών σας.

Τα μούρα είναι επίσης χαμηλά σε υδατάνθρακες και χαμηλά σε λιπαρά που σημαίνει ότι είναι μια καλή επιλογή για τον καθένα. Τα κατεψυγμένα μούρα είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση από τα φρέκα, μιας και τείνουν να είναι φθηνότερα και να κρατούν περισσότερο!

Τα κατεψυγμένα μούρα προσφέρουν επίσης την καλή εναλλακτική λύση να γίνουν παγάκια στο νερό σας, με αποτέλεσμα να αφήνουν γεύση, ειδικά εάν τα αφήσετε σε ένα μπουκάλι νερό στο ψυγείο σας για λίγο.

# 3 Κακάο

NHH030-2

Το σκέτο κακάο σε σκόνη αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη όχι μόνο σε smoothies και shakers, αλλά και στο μαγείρεμα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε κεκάκια ή ακόμη και στα cookies πρωτεΐνης ή απλά να προσθέσετε ένα κουτάλι στη βρώμη σας για να ενισχύσετε τη θρεπτική της αξία.

Επειδή είναι γεμάτη με ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, με λιγότερο από δύο γραμμάρια ανά μερίδα, αυτή η υπερδύναμη είναι ένας τέλειος τρόπος για να βάλετε μια σοκολατένια θεϊκότητα στη ζωή σας χωρίς όλες τις επιπλέον θερμίδες.

Προσέξετε όμως, έχει έντονη γεύση, οπότε βάλτε λίγη ποσότητα.

# 4 Πίτουρο βρώμης

oat-bran

Το πίτουρο βρώμης έχει δικαίως κερδίσει τη θέση στον κατάλογο " υπερτροφές ". Περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες και περιέχει σχεδόν το διπλάσιο από εκείνο της κανονικής βρώμης. Έχει αποδειχθεί ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα και συμβάλλουν επίσης σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Το πίτουρο βρώμης χρησιμοποιείται εξαιρετικά στο πρωινό και μπορεί να αναμειχθεί με κανονική βρώμη ή ακόμα και να προστεθεί σε smoothies ή και στο μαγείρεμα. Επιπλέον, αποτελεί μια πολύ χορταστική τροφή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, γεγονός που το καθιστά φανταστικό για κάποιον που είναι σε δίαιτα ή απλώς προσπαθεί να ακολουθήσει μια σωστή διατροφή.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σκόνη πρωτεΐνης, όπως ακριβώς μπορείτε να προσθέσετε και κανονική βρώμη για την αύξηση της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Το πίτουρο βρώμης, τέλος, μπορεί να συνδυαστεί με γάλα ή νερό, όταν το καταναλώνετε για πρωϊνό.

# 5 Σπιρουλίνα

spirulina-powder

Η σπιρουλίνα είναι μια μορφή μπλε-πράσινου φυκιού που μεγαλώνει σε γλυκό νερό... αλλά τι μπορεί να σας προσφέρει;

Είναι μια εξαιρετική πηγή:

✓ Βιταμίνης Β1 (θειαμίνη)

✓ Βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη)

✓ ...και περιέχει 4g πρωτεΐνη ανά μερίδα 7g!

Αποτελεί ένα εξαιρετικό boost στα smoothies σας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα, ενώ μπορείτε να την προσθέσετε -αν θέλετε- ακόμη και σε ένα κανονικό ρόφημα, όπως σε αραιωμένο χυμό πορτοκαλί!

# 6 Wheatgrass - Σιταρόχορτο

Είναι πλούσιο σε:

βιταμίνη Ε

ψευδάργυρο

✓ χαλκό

Το σιταρόχορτο περιέχει ασβέστιο, ενώ μια μερίδα από αυτό επίσης περιέχει πάνω από το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής σας για σίδηρο.

 # 7 Ξηροί καρποί

Mixed nuts

Οι ξηροί καρποί έχουν εδώ και καιρό χαρακτηριστεί ως υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες καθώς και σε βιταμίνη Ε. Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι εξαιρετικά για να τα προσθέσετε στα smoothies και να φτιάξετε εξαιρετικά σνακ. Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα.

Σημείωση: Είναι σημαντικό να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας σας στους ξηρούς καρπούς, καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες.

# 8 λάδι καρύδας

coconut-oil-on-spoon

Το λάδι καρύδας έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή τον τελευταίο καιρό, και δικαίως, δεδομένου ότι είναι μια ιδανική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Είναι θερμοσταθερό που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα και ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άλλα έλαια.

Μπορεί να προστεθεί σε smoothies και περιέχει υγιή λίπη - έτσι, είναι ένα ευεργετικό συμπλήρωμα σε κάθε δίαιτα, πάντα με μέτρο!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein