Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Βιολογικό Σιρόπι Αγαύης (Agave Syrup): εναλλακτικό γλυκαντικό;

Βιολογικό Σιρόπι Αγαύης (Agave Syrup): εναλλακτικό γλυκαντικό;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Βιολογικό Σιρόπι Αγαύης (Agave Syrup): εναλλακτικό γλυκαντικό;

To Βιολογικό Σιρόπι Αγαύης (Agave Syrup), ή αλλιώς Agave Nectar είναι ένα γλυκαντικό το οποίο πρέπει να δοκιμάσετε. Ενώ η αγαύη (προφέρεται ah-GAH-vay) είναι γνωστή ως το φυτό από το οποίο κατασκευάζεται η τεκίλα, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως συστατικό σε τρόφιμα. Το νέκταρ που παράγεται από το φυτό είναι γνωστό στο Μεξικό ως aguamiel ή "νερό με μέλι".

Οι Αζτέκοι τιμούσαν την αγαύη ως δώρο από τους θεούς και το χρησιμοποιούσαν για να δώσουν γεύση σε τρόφιμα και ποτά. Τώρα, λόγω της αυξανόμενης συνειδητοποίησης των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων του Agave Syrup, έχει αυξηθεί η προτίμηση από το καταναλωτικό κοινό και θεωρείται το καλύτερο γλυκαντικό - ειδικά από τον κόσμο που ενδιαφέρεται για την υγεία του και τη σωστή διατροφή.

Από πού έρχεται το Σιρόπι Αγαύης (Agave Syrup);

Το νέκταρ της Αγάυης παράγεται συνήθως από τα Blue Agaves που ευδοκιμούν στα ηφαιστειακά εδάφη του Νοτίου Μεξικού. Τα Agaves είναι μεγάλα φυτά που μοιάζουν με κάκτους και σε μορφή και σε περιβάλλον, αλλά είναι παχύφυτα σαν την γνωστή Αλόη Βέρα.

Τα φυτά της αγαύης υπάρχουν σε πολλά μεγέθη και χρώματα - πάνω από 100 είδη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες του Blue Agave (που οδηγεί σε υψηλό ποσοστό φρουκτόζης στο τελικό νέκταρ), είναι το προτιμώμενο είδος για την παραγωγή νέκταρ. Αν και υπάρχουν άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του σιροπιού, όπως το Maguey Agave, τα περισσότερα νέκταρ παράγονται από 100% Weber Blue Agave.

Πώς παράγεται το Σιρόπι Αγαύης (Agave Syrup);

Όταν η αγαύη έχει μεγαλώσει σε ηλικία 7-10 ετών, τα φύλλα του φυτού διακόπτονται, αποκαλύπτοντας τον πυρήνα του φυτού (που ονομάζεται "πίνα"). Όταν συγκομίζονται, το πεύκο μοιάζει με ένα γιγαντιαίο ανανά και μπορεί να ζυγίζει σε 50 έως 150 λίβρες (22 έως 68 κιλά).

Για να γίνει το νέκταρ αγαύης, ο χυμός εξάγεται από την πεύκη, διηθείται και θερμαίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, η οποία διασπά τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα. Οι ελαφρύτερες και πιο σκούρες ποικιλίες νέκταρ του σιροπιού κατασκευάζονται από τα ίδια φυτά. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία πολλών ποικιλιών (κάτω από τους 118 ° F/ 47 Κελσίου), οι αρκετοί θεωρούν γενικά το νέκταρ αγαύης ως ωμή τροφή.

Ποια είναι η γεύση του;

Η γεύση του νέκταρ αγαύης είναι συγκρίσιμη, αν και όχι πανομοιότυπη, με το μέλι. Πολλοί άνθρωποι που δεν τους αρέσει η γεύση του μελιού θεωρούν αυτό το σιρόπι μια πιο ευχάριστη επιλογή. Δεν έχει επίσης καμία από την πικρή επίγευση που συνδέεται με τα τεχνητά γλυκαντικά.

Αν και ορισμένοι προμηθευτές προσφέρουν αρκετές ποικιλίες από το νέκταρ αγαύης με βάση διαφορετικές ποικιλίες φυτών και ποικίλες μεθόδους παρασκευής, οι περισσότερες μάρκες προσφέρουν δύο τύπους: ανοιχτό στο χρώμα και πιο σκούρο. Τα "ανοιχτά" στο χρώμα σιρόπια υποβάλλονται σε λιγότερη θέρμανση και μια πιο λεπτομερή διήθηση για να παράγουν ένα πιο ήπια αρωματισμένο προϊόν που είναι αρκετά ουδέτερο για να χρησιμοποιηθεί σε πολλές γαστρονομικές εφαρμογές. Τα πιο σκούρα σιρόπια φιλτράρονται λιγότερο, και τα στερεά που μένουν στο σιρόπι δημιουργούν ένα νέκταρ με πιο έντονη γεύση σε σύγκριση με το σιρόπι σφενδάμου.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein