Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Απώλεια βάρους : 5 συμβουλές ώστε να γίνει πιο εύκολη και επιτυχημένη

Απώλεια βάρους : 5 συμβουλές ώστε να γίνει πιο εύκολη και επιτυχημένη
Αντώνης Δαμιανού
Προσωπικός Γυμναστής και Ειδικός7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Αντώνης Δαμιανού

Είναι δύσκολο πλέον στις μέρες μας να βρούμε καλές, λογικές, επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για απώλεια βάρους. Όπου κοιτάξεις, το μόνο που θα βρεις είναι ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα.

Απώλεια βάρους : 5 συμβουλές ώστε να γίνει πιο εύκολη και επιτυχημένη

fitness woman myprotein
Απο εμένα, δεν υπάρχουν ψεύτικες υποσχέσεις.

Βλέπεις, εγώ ενδιαφέρομαι να σε βοηθήσω πραγματικά να φτάσεις τους στόχους σου. Γι’ αυτό το λόγο προτιμώ να είμαι ειλικρινής μαζί σου.

Ορίστε λοιπόν η αλήθεια:η δίαιτα για απώλεια βάρους δεν είναι ούτε διασκεδαστική ούτε εύκολη. Στην αρχή μπορεί να μην είναι τόσο χάλια, αλλά, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο δύσκολη θα σου φαίνεται.

Τα καλά νέα: υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία λιγότερο οδυνηρή!

Ορίστε λοιπόν 5 συμβουλές για πιο εύκολη και επιτυχημένη απώλεια βάρους.

Συμβουλή #1: Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

woman abs

Λοιπόν, δώσε σημασία γιατί αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό!

Το να περιμένεις υπερβολικά πολλά όσον αφορά το ποσό γρήγορα και εύκολα μπορείς να χάσεις βάρος είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις, για δύο κυρίως λόγους:

  1. Στην προσπάθεια σου να χάσεις πολύ βάρος πολύ γρήγορα, θα αναγκαστείς να κάνεις ακραίες ενέργειες, τόσο από άποψη προπόνησης όσο και από άποψη διατροφής. Δύστυχος, οι ακραίες προσεγγίσεις σχεδόν ποτέ δεν έχουν καλά αποτελέσματα επειδή δεν μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.
  2. Η απογοήτευση που θα νιώσεις όταν αποτύχεις να φτάσεις έστω και λίγο κοντά στους στόχους που έθεσες θα σε κάνει να τα παρατήσεις πριν καλά καλά ξεκινήσεις.

Τι συστήνω; Συστήνω να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους, όπου θα προσπαθήσεις να χάνεις περίπου το 1% του σωματικού σου βάρους κάθε εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν ζυγίζεις 100 κιλά, θα πρέπει να περιμένεις να χάνεις κατά μέσο όρο περίπου 1 κιλό την εβδομάδα. Συνάγεται ότι, καθώς το βάρος σου θα μειώνεται, ο ρυθμός της απώλειας βάρους θα πρέπει επίσης να χαμηλώνει.

Συμβουλή #2: Σταμάτα να τρως κάθε 2 ώρες

Σοβαρά μιλάω, σταμάτα να τρως κάθε δύο ώρες! Ούτε θα αυξηθεί ο μεταβολισμός σου αν τρως τόσο συχνά, ούτε θα μειωθεί αν τρως πιο αραιά.

Κατά την άποψή μου, όχι μόνο δεν είναι καλύτερα να τρως τόσο συχνά, αλλά είναι συνήθως χειρότερα, αφού:

  1. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να τρως πολλά μικροσκοπικά γεύματα των 200 θερμίδων, τα οποία δεν σε αφήνουν ποτέ ικανοποιημένο.
  2. Σε κάνει να σκέφτεσαι το φαγητό όλη μέρα.
  3. Δεν είναι καθόλου πρακτικό.

Και στους διαιτολόγους που το διαβάζουν αυτό: σταματήστε να κάνετε δίαιτες με 8 γεύματα την ημέρα για τους πελάτες σας! Ντροπή σας.

Συμβουλή #3: Δοκίμασε τη διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Δικαιωματικά, αφού πολλοί έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα τρώγοντας με αυτό τον τρόπο.

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι η διαλειμματική νηστεία, είναι βασικά μια προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει εναλλασσόμενες περιόδους νηστείας και περιόδους σίτισης.

Για παράδειγμα, μπορείς να ρυθμίσεις την περίοδο της νηστείας σου να είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 το απόγευμα της επόμενης μέρας. Αυτό σου δίνει 18 ώρες νηστείας  κάθε μέρα και ένα παράθυρο 6 ωρών (από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ.) στο οποίο δικαιούσαι να φας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η διαλειμματική νηστεία λειτουργεί για χάσιμο βάρους όπως κάθε άλλη προσέγγιση: βοηθώντας μας να τρώμε συνολικά λιγότερο.

Συμβουλή #4: Να λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη

protein shake

Το ξέρω ότι το αναφέρω συνέχεια, αλλά αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι το να λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη.

Όπως είχα πει σε ένα άλλο άρθρο:

  1. Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης θα σε βοηθήσει να κρατήσεις το μεταβολικό σου ρυθμό υψηλότερο και θα ελαχιστοποιήσει την μείωση της μυϊκής σου μάζας.
  2. Η πρωτεΐνη είναι το πιο θερμογενικό εκ των τριών μακροθρεπτικών συστατικών, που σημαίνει ότι το σώμα μας καίει περισσότερες θερμίδες για την πέψη και απορρόφηση της πρωτεΐνης παρά για την πέψη και απορρόφηση των υδατανθράκων και των λιπαρών.
  3. Η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έχεις την αίσθηση του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν τρώς πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και, κατ’ επέκταση, θα μειωθεί η πιθανότητα υπερφαγίας.

Όσο αφορά την ημερήσια ποσότητα, σύμφωνα με πρόσφατες πανεπιστημιακές μελέτες, τα άτομα τα οποία γυμνάζονται σκληρά και τρέφονται υποθερμιδικά για χάσιμο λίπους και διατήρηση μυϊκής μάζας χρειάζονται περίπου 2,0 - 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό άλιπης σωματικής μάζας.

Συμβουλή #5: Να τρως περισσότερα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα

fruits nuts vegetables

Σε γενικές γραμμές, τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, καθώς και σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτοθρεπτικά συστατικά και άλλα μικροσυστατικά. Επιπλέον, είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και πιο χορταστικά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Παραδείγματα τέτοιων τροφών περιλαμβάνουν:

  • Λαχανικά και φρούτα
  • Φασόλια και όσπρια
  • Άπαχα κρέατα, ψάρια και αυγά
  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως

Κάποια ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως, για παράδειγμα, τα αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, αν και περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία, είναι υψηλά σε θερμίδες, οπόταν καλό θα ήταν να καταναλώνονται πιο σπάνια και με μέτρο.

Λοιπόν, αυτά για το σημερινό άρθρο! Σκοπεύω να γράψω και δεύτερο μέρος με ακόμα 5 συμβουλές, γι’ αυτό μη χάνεσαι!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Αντώνης Δαμιανού
Προσωπικός Γυμναστής και Ειδικός
Προβολή του προφίλ του Αντώνης Δαμιανού
Ονομάζομαι Αντώνης Δαμιανού, είμαι 31 ετών και κατάγομαι από την Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο των πανεπιστημιακών μου σπουδών ήταν η Διοίκηση Επιχειρήσεων, πριν περίπου 5 χρόνια αποφάσισα να αφήσω πίσω την, μέχρι τότε, καριέρα μου για να κάνω αυτό που πραγματικά αγαπώ: να βοηθώ αυτούς που 8έλουν να χτίσουν ένα υγιές, δυνατό και καλλίγραμμο σώμα. Έχοντας αποκτήσει διεθνές πτυχίο Personal Training από το International Sports Sciences Association, δουλεύω πλέον ως προσωπικός γυμναστής, διατροφολόγος, online coach και συγγραφέας. Η άσκηση του επαγγέλματος μου βασίζεται τόσο στην εμπειρία μου όσο και στην επιστήμη, οπότε, όταν δεν είμαι στο γυμναστήριο ή με πελάτη, θα με βρεις να διαβάζω επιστημονικές έρευνες για fitness, να παρακολουθώ σχετικά σεμινάρια και να συζητώ με παγκοσμίου επιπέδου προπονητές και ερευνητές. Ναι, το ξέρω. Είμαι geek.
myprotein