Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Απώλεια βάρους : 5 λόγοι για τους οποίους το νερό είναι απαραίτητο

Απώλεια βάρους : 5 λόγοι για τους οποίους το νερό είναι απαραίτητο
Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας

Το νερό είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που κάνει το σώμα σας να λειτουργεί ομαλά και αποτελεσματικά. Επειδή το σώμα ενός μέσου ενήλικα είναι περίπου 80% νερό, δεν είναι περίεργο ότι μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο για περίπου τρεις έως πέντε ημέρες χωρίς αυτό! Το νερό μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα, απομακρύνει τα απορρίμματα και τις τοξίνες και λειτουργεί ως "λιπαντικό" για το πεπτικό σύστημα, τις αρθρώσεις και τους χόνδρους.

Διεθνείς οργανισμοί υγείας προτείνουν την πρόσληψη περίπου 2.5 λίτρων νερού υγρών περίπου  την ημέρα για τους άνδρες και περίπου 2 λίτρα την ημέρα για τις γυναίκες. Ωστόσο αν ασκείστε, λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο νερό, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας, τον σωματότυπο σας και το περιβάλλον. Το νερό επίσης, εκτός και από απαραίτητο συστατικό για την ζωή, μπορεί να είναι και ένας ισχυρός σύμμαχος, αν στόχος σας είναι απώλεια λίπους.

Απώλεια βάρους : 5 λόγοι για τους οποίους το νερό είναι απαραίτητο

Παρακάτω αναλύουμε 5 λόγους για τους οποίους το νερό θα ενισχύσει την ταχύτητα απώλειας βάρους.1. Περιορίζει την πείνα και προκαλεί κορεσμό

Το "κέντρο δίψας" του σώματος που βρίσκεται στον εγκέφαλο, ο υποθάλαμος, ρυθμίζει επίσης την όρεξη. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση πείνας, κάνοντάς σας να πιστέψετε ότι πρέπει να φάτε, ενώ στην πραγματικότητα είστε απλά διψασμένοι. Μια μελέτη σε μια ομάδα ατόμων, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν από τα γεύματα τα βοήθησε να αισθάνονται λιγότερη πείνα και σαν αποτέλεσμα έχασαν περισσότερο βάρος. Οπότε την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε πεινασμένοι, δοκιμάστε να πιείτε λίγο νερό πρώτα!

2. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια θερμίδων

Το σώμα θέλει να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασία του. Οπότε πίνοντας μερικά ποτήρια κρύο νερό, θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι, ο φυσικός ‘’θερμοστάτης’’ του σώματος θα ενεργοποιηθεί και θα καταναλώσει κάποιες θερμίδες προκειμένου να την επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα.

3. Κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση

Το νερό εκτός από το γεγονός ότι δεν περιέχει ούτε θερμίδες, ούτε ζάχαρη και ούτε καφεΐνη, βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, εξασφαλίζοντας έτσι πως λειτουργεί στα βέλτιστα επίπεδα. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις σκέψης, την διάθεσή και να προκαλέσει αίσθηση κούρασης. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε άσκοπο άγχος, σε επιλογές κακών φαγητών και σαν αποτέλεσμα στην κατανάλωση παραπάνω θερμίδων. Την επόμενη φορά που αισθάνεστε ζαλάδα ή αδυναμία, δοκιμάστε να πιείτε λίγο κρύο νερό για να αποφύγετε τα παραπάνω συμπτώματα.

4. Τροφοδοτεί τις προπονήσεις σας

Έρευνες έχουν δείξει πως έστω και σε ήπια αφυδάτωση, οι επιδόσεις μειώνονται έως και 5%. Χαμηλότερες επιδόσεις σημαίνει και χαμηλότερη κατανάλωση θερμίδων. Επίσης το νερό βοηθάει στο να αποφύγουμε τις κράμπες, άλλη μια παρενέργεια της αφυδάτωσης. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως με την εφίδρωση κατά την διάρκεια της προπόνησης χάνετε πολύ νερό και ηλεκτρολύτες, ειδικά κατά την διάρκεια αερόβιας προπόνησης. Σιγουρευτείτε πως πίνετε άφθονο νερό και ανάλογα με τον τύπο προπόνησής σας και τις κατάλληλες ποσότητες υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών για να βοηθήσετε στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και να αποτρέψετε την εξάντληση κατά την διάρκεια της άσκησης. Τέλος, θυμηθείτε πως οι μυς είναι περίπου 75% νερό. Οπότε αν είσαστε καλά ενυδατωμένοι, θα φαίνονται πιο μεγάλοι και πιο γεμάτοι.

5. Βοηθάει την καλύτερη λειτουργία του σώματος

Το νερό διατηρεί ομαλή την λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Το σάλιο στο στόμα σας περιέχει νερό και πεπτικά ένζυμα για να διασπάσει το φαγητό σας. Στο στομάχι σας, το νερό εξισορροπεί το όξινο περιβάλλον για την πρόληψη της δυσπεψίας και της καούρας. Αν ακολουθείτε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, πρέπει να ρυθμίσετε κατάλληλα την πρόσληψη νερού, καθώς οι ίνες δεσμεύουν αρκετή ποσότητα. Επίσης αν λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα κρεατίνης, η λήψη πολλών υγρών θα βοηθήσει την απορρόφηση του μέσα στο μυϊκό κύτταρο πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της.

6. Σας βοηθάει να περιορίσετε τις θερμίδες

Θερμίδες σε υγρή μορφή όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά δεν σας γεμίζουν και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της ινσουλίνης που μπορεί με την σειρά της να οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε ομάδες ενήλικων, η κατανάλωση νερού αντί των ζαχαρούχων ποτών, είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη αύξηση βάρους σε διάστημα τεσσάρων ετών. Επίσης ακόμα και αν πρόκειται για αναψυκτικά με χαμηλές θερμίδες, ενώ ναι μεν δεν περιέχουν ζάχαρη, μπορεί και αυτά να προκαλέσουν έκκριση ινσουλίνης. Και επίσης μην ξεχνάτε πως οι τεχνητές ουσίες, τα χρώματα και τα γλυκαντικά που περιέχουν μπορεί να είναι επικίνδυνα για το σώμα.

Περιληπτικά

  • Άμα ασκήστε πιείτε 3-4 λίτρα νερό καθημερινά.
  • Άμα αισθάνεστε πείνα, πιείτε πρώτα άφθονο νερό.
  • Πριν, κατά την διάρκεια και ύστερα την προπόνηση, φροντίστε να λαμβάνετε πολλά υγρά για αποφυγή αφυδάτωσης.
  • Αποφύγετε αναψυκτικά και προτιμήστε το νερό.

Το νερό δεν είναι μόνο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για μια υγιή ζωή γεμάτη ενέργεια, αλλά και ένας ισχυρός σύμμαχος για την απώλεια βάρους. Οπότε σιγουρευτείτε πως είσαστε πάντα καλά ενυδατωμένοι και σίγουρα θα δείτε τις επιδόσεις και τα αποτελέσματά σας να απογειώνονται.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας
Ο Νίκος Παπακώστας είναι αρθρογράφος της σελίδας μας και πιστοποιημένος Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Ο Νίκος διαθέτει πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στον χώρο του fitness σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. H αγάπη του για το fitness τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο. Τα τελευταία 4 χρόνια διαγωνίζεται στην κατηγορία Men's Physique και Classic Bodybuilding, από όπου έχει λάβει μεγάλη εμπειρία πάνω σε προπόνηση και διατροφή. Για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις του, ακολούθησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της GRAFTS Hellas, από όπου και έλαβε το πιστοποιητικό Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Εξακολουθεί να παρακολουθεί νέες ειδικότητες της GRAFTS, σεμινάρια, καθώς και μαθήματα μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης για να εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο πάνω στο αντικείμενό του. Ο Νίκος είναι δημιουργός της NP Fitness, μιας σελίδας που περιλαμβάνει χρήσιμα άρθρα για το fitness, την διατροφή, την άσκηση καθώς και υγιεινές συνταγές. Μπορείτε να δείτε τα άρθρα του στην σελίδα της NP Fitness στο παρακάτω Link: http://npfitness.gr/el/articlesgr/ Επίσης μπορείτε να δείτε το προφίλ του Νίκου στο LinkedIn στο παρακάτω link: https://www.linkedin.com/in/nikos‐papakostas‐49b3a5119/ Έχει λάβει την διάκριση Πρωταθλητή Ελλάδας στην κατηγορία Classic Bodybuilding 27/06/18, Πρωταθλητή στην κατηγορία Men's Physique 13/05/16, 05/06/18, είναι σύμβουλος Fitness & Διατροφής, έχει λάβει Υποτροφία στη ειδικότητα Personal Training GRAFTS Athens 2016 και ασχολείται με την αρθρογραφία σε θέματα fitness, προπόνησης και διατροφής. Ο Νίκος έχει βάλει στόχο να βοηθήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να υιοθετήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής μέσω της άσκησης και της διατροφής, να αποκτήσουν το σώμα που τους αξίζει και να βελτιώσουν την υγεία, την αυτοπεποίθηση και την διάθεσή τους.
myprotein