Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Θα αυξηθεί η χοληστερίνη μου αν τρώω αυγά;

Θα αυξηθεί η χοληστερίνη μου αν τρώω αυγά;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Το αν τα αυγά αυξάνουν την χοληστερίνη ή όχι εξαρτάται απο την γενετική προδιάθεση του κάθε ατόμου αλλά δεν φαίνεται να αυξάνεται εγγενώς το ρίσκο για καρδιακή ασθένεια. Αυτό μπορεί να γίνει όμως εξ’αιτίας κακής διατροφής.
eggs

Αυξάνουν τα αυγά την χοληστερίνη;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι ‘εξαρτάται’.

Φαίνεται ότι σε μερικά άτομα, όχι.[1][2] Άλλα άτομα μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπερανταποκριτές και βιώνουν αύξηση στη χοληστερίνη του αίματος, LDL και HDL όταν καταναλώνουν αυγά. Τουλάχιστον μια έρευνα η οποία είχε 2 δοκιμαστικές περιόδους [περίοδο που καταναλωνόταν αυγό και περίοδο που δεν καταναλωνόταν αυγό] σημείωσε σημαντικές αλλαγές σε αύξηση χοληστερίνης του αίματος σε μια ομάδα υγιειών ατόμων που κατανάλωνε ημερισίως 3 αυγά ενώ η άλλη ομάδα δεν σημείωσε καμία τέτοια αύξηση.[3]

Κατευθείαν μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν μεγάλες ατομικές διαφορές. Το τι συμβαίνει σε ένα άτομο δεν σημαίνει οτι θα συμβεί και σε ένα άλλο. Επιπροσθέτως βάσει ερευνών υπάρχει μια τάση στο νεαρό πληθυσμό να υπάρχει λιγότερη επιρροή της χοληστερίνης από την καθημερινή τους διατροφή.

Συγκεκριμένες έρευνες που στοχεύουν μη υγιή πληθυσμό, συγκεκριμένα άτομα τα οποία έχουν υψηλή χοληστερίνη και υψηλά λιπίδια φαίνεται να έχουν σημαντικές αυξήσεις στο LDL αλλά ακριβώς το αντίθετο παρατηρείται σε άτομα τα οποία έχουν κανονικά επίπεδα λιπιδίων και χοληστερίνης[4] . Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση σε διαβητικούς ασθενείς ενώ σε υγιή άτομα όχι[5] .

Πολλές πρόσφατες έρευνες και αναλύσεις εχουν βρεί ελάχιστη ή καθόλου συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του ρίσκου ανάπτυξης ασθένειας.[1][6][7][8]

Όταν ερευνάται το ρίσκο καρδιακής ασθένειας, φαίνεται να μην υπάρχει καμία επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ των αυγών και της στεφανιαίας νόσου[9] .Ωστόσο αναλύσεις μικρών ομάδων έδειξαν μία μικρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης του κρόκου του αυγού σε διαβητικούς με μια μικρή πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακή ασθένεια[10].

Όπως είδαμε είναι σχετικά κοινό να δούμε αυξημένες τιμές στα επίπεδα χοληστερίνης, αλλά εξίσου κοινές είναι οι μελέτες που δεν δείχνουν καμία απολύτως σύνδεση.

Γενικά λοιπόν άτομα τα οποία είναι δευτέρου βαθμού διαβητικά ή υπερλιπιδαιμικά [δηλαδή άτομα τα οποία έχουν υψηλά τριγλυκερίδια] θα πρέπει να είναι προσεκτικά στην κατανάλωση αυγών καθώς υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο αύξησης του LDL. Τα άτομα τα οποία είναι υγιή δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

1800x672-gs-wk20-gr-zone-eggs_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped

Πότε τα αυγά μπορεί να αποβούν επιβλαβή για την υγεία;

Καμία έρευνα δεν έχει μελετήσει την λήψη πολλών αυγών την ημέρα, συγκεκριμένα πάνω από 6 την ημέρα, οπότε απλά δεν είναι γνωστό πόσο και αν επιρεάζει τα επίπεδα μια τέτοιου είδους κατανάλωση. Θα ήταν πιθανό να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας, θετικές ή να μην έχουν καμία απολύτως επίδραση.

Γενικότερα αν καταναλώνονται με μέτρο και ταυτόχρονα με μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή τα αυγά μπορεί να είναι ευεργετικά ακόμα και σε άτομα τα οποία δεν θεωρούνται υγιή.[11][12] Μειώσεις στο σωματικό βάρος και στην χοληστερίνη του αίματος έχουν βρεθεί ακόμα και σε άτομα τα οποία τρώνε 3-4 αυγά την ημέρα ξεκινώντας από ένα BMI το οποίο έχει εύρος από 35-40.

Με λίγα λόγια

  • Τα αυγά όταν καταναλώνονται από υγιή άτομα στο εύρος των 1-6 την ημέρα συνήθως, δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στα λιπίδια του αίματος. Μερικές μελέτες έχουν δείξει μηδέν αύξηση ενώ άλλες μια καλοήθη αύξηση του LDL αλλά και του HDL.
  • Στα υγιή άτομα δεν έχει βρεθεί ποτέ άμεση σύνδεση μεταξύ στεφανιαίας νόσου και αυγών.
  • Αυγά τα οποία καταναλώνονται από μη υγιή άτομα στο εύρος των 1-4 καθημερινά μαζί με μια διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες έχει αποδειχθεί να μην επηρεάζει την χοληστερίνη του αίματος και μπορεί αντιθέτως να την βελτιώσει.
  • Αντιθέτως αν τα αυγά καταναλώνονται από μη υγιή άτομα τα οποία έχουν διατροφή η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να χειροτερεύσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

  1. Fernandez ML Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations . Curr Opin Clin Nutr Metab Care. (2006)
  2. Djoussé L, et al Egg consumption and risk of type 2 diabetes in older adults . Am J Clin Nutr. (2010)
  3. Flynn MA, et al Serum lipids and eggs . J Am Diet Assoc. (1986)
  4. A double-blind, randomized, controlled trial of the effects of two eggs per day in moderately hypercholesterolemic and combined hyperlipidemic subjects taught the NCEP step I diet
  5. Romano G, et al Effects of dietary cholesterol on plasma lipoproteins and their subclasses in IDDM patients . Diabetologia. (1998)
  6. Fernandez ML Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations . Food Funct. (2010)
  7. McNamara DJ The impact of egg limitations on coronary heart disease risk: do the numbers add up . J Am Coll Nutr. (2000)
  8. Fernandez ML, Calle M Revisiting dietary cholesterol recommendations: does the evidence support a limit of 300 mg/d . Curr Atheroscler Rep. (2010)
  9. Eggs, serum cholesterol, and coronary heart disease
  10. Hu FB, et al A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women . JAMA. (1999)
  11. Pearce KL, Clifton PM, Noakes M Egg consumption as part of an energy-restricted high-protein diet improves blood lipid and blood glucose profiles in individuals with type 2 diabetes . Br J Nutr. (2011)
  12. Goodrow EF, et al Consumption of one egg per day increases serum lutein and zeaxanthin concentrations in older adults without altering serum lipid and lipoprotein cholesterol concentrations . J Nutr. (2006)

 

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein