Το αν τα αυγά αυξάνουν την χοληστερίνη ή όχι εξαρτάται απο την γενετική προδιάθεση του κάθε ατόμου αλλά δεν φαίνεται να αυξάνεται εγγενώς το ρίσκο για καρδιακή ασθένεια. Αυτό μπορεί να γίνει όμως εξ’αιτίας κακής διατροφής.
Αυξάνουν τα αυγά την χοληστερίνη;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι ‘εξαρτάται’.
Φαίνεται ότι σε μερικά άτομα, όχι.[1][2] Άλλα άτομα μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπερανταποκριτές και βιώνουν αύξηση στη χοληστερίνη του αίματος, LDL και HDL όταν καταναλώνουν αυγά. Τουλάχιστον μια έρευνα η οποία είχε 2 δοκιμαστικές περιόδους [περίοδο που καταναλωνόταν αυγό και περίοδο που δεν καταναλωνόταν αυγό] σημείωσε σημαντικές αλλαγές σε αύξηση χοληστερίνης του αίματος σε μια ομάδα υγιειών ατόμων που κατανάλωνε ημερισίως 3 αυγά ενώ η άλλη ομάδα δεν σημείωσε καμία τέτοια αύξηση.[3]
Κατευθείαν μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν μεγάλες ατομικές διαφορές. Το τι συμβαίνει σε ένα άτομο δεν σημαίνει οτι θα συμβεί και σε ένα άλλο. Επιπροσθέτως βάσει ερευνών υπάρχει μια τάση στο νεαρό πληθυσμό να υπάρχει λιγότερη επιρροή της χοληστερίνης από την καθημερινή τους διατροφή.
Συγκεκριμένες έρευνες που στοχεύουν μη υγιή πληθυσμό, συγκεκριμένα άτομα τα οποία έχουν υψηλή χοληστερίνη και υψηλά λιπίδια φαίνεται να έχουν σημαντικές αυξήσεις στο LDL αλλά ακριβώς το αντίθετο παρατηρείται σε άτομα τα οποία έχουν κανονικά επίπεδα λιπιδίων και χοληστερίνης[4] . Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση σε διαβητικούς ασθενείς ενώ σε υγιή άτομα όχι[5] .