Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Αύξηση μυϊκής μάζας ή λιποδιάλυση; Διάλεξε.

Αύξηση μυϊκής μάζας ή λιποδιάλυση; Διάλεξε.
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Πολλά άτομα δυσκολεύονται να καταλήξουν στο ποιός είναι για αυτά ο ιδανικότερος στόχος, αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό δίλημμα : Λιποδιάλυση, επιτυγχάνοντας ένα πιο στεγνό και σκληρό σώμα (cutting) ή να ξεκινήσουν να βάζουν μυϊκή μάζα αυξάνοντας το σωματικό τους βάρος (bulking); Μπορεί μια τέτοια απόφαση να φαίνεται εύκολη για ορισμένους, όμως πάρα πολλές φορές δεν είναι, κάτι το οποίο συμβαίνει κυρίως λόγω έλλειψης γνώσεων.

Αύξηση μυϊκής μάζας ή λιποδιάλυση; Διάλεξε.

myprotein Puffa Pro-Tech jacket

Υπάρχουν μέχρι και άτομα, τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να χτίζουν άλιπη μυϊκή μάζα και να χάνουν λίπος ταυτόχρονα, αν ακολουθούν π.χ. ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ενός γνωστού fitness model αθλητή ή αθλήτριας που έχουν ως είδωλο. Αν και ο παραπάνω στόχος θα πρέπει να αποτελεί την μεγαλύτερη φιλοδοξία  κάποιου, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, απλώς διότι οι δύο διαδικασίες (μυϊκή ανάπτυξη και λιποδιάλυση) απαιτούν εντελώς διαφορετικές μεταβολικές καταστάσεις, δηλαδή η μια θετικό και η άλλη αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο.

Όταν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ποιος θα είναι ο μελλοντικός σας στόχος να θυμάστε τα παρακάτω :

Αν το σωματικό σας λίπος είναι πάνω από 20%, τότε η απώλεια λίπους είναι η προτεινόμενη επιλογή, καθώς με τέτοιο ποσοστό λίπους, η πιθανότητα απόκτησης ακόμα περισσότερου είναι πολύ μεγάλη, λόγω της μειωμένης ευαισθησίας του σώματος σας στην ινσουλίνη που σίγουρα υπάρχει.

Δείκτες και προτάσεις

myprotein pink hoodie

Ένας άλλος δείκτης ότι η απώλεια λίπους αποτελεί την ορθή επιλογή είναι η παρουσία χρόνιων ασθενειών ή η υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, διατροφές με στόχο την λιποδιάλυση είναι απαραίτητες, ώστε να ισορροπήσουν τα επίπεδα ορμονών και να βελτιωθεί συνολικά η υγεία του ατόμου.

Επίσης για άτομα άνω των 40 ετών η λιποδιάλυση είναι προτιμότερη, ενώ για άτομα κάτω των 20 καλύτερη επιλογή είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας. Στην πρώτη περίπτωση, διότι οι άντρες και οι γυναίκες άνω των 40 έχουν μειωμένα επίπεδα ορμονών, άρα αποκτούν λίπος πολύ πιο εύκολα. Στην δεύτερη περίπτωση, διότι οι περισσότεροι άνδρες κάτω των 20 ετών είναι αδύνατοι και χρειάζονται να βάλουν λίγο «κρέας» πάνω τους. Επίσης όταν κάποιος είναι τόσο νέος έχει αυξημένες καύσεις από κάποιον μεγαλύτερο, λόγω της άριστης λειτουργίας του μεταβολισμού του, με αποτέλεσμα τα εισερχόμενα μακροσυστατικά να διαχειρίζονται καλύτερα από το σώμα (nutrient partitioning).

Άτομα με ποσοστό λίπους κάτω από 10% επωφελούνται πολύ καλύτερα από διατροφές αύξησης της σωματικής μάζας, καθώς η ικανότητα διαχείρισης υδατανθράκων του σώματος του είναι βέλτιστη και τους είναι πολύ εύκολο να πάρουν μυϊκή μάζα, ακόμα και με μικρό θερμιδικό πλεόνασμα (200-300 θερμίδες). Μια άλλη ομάδα ατόμων για τα οποία η αύξηση του σωματικού βάρους είναι προτιμότερη είναι οι επαγγελματίες αθλητές που βρίσκονται σε φάση off-season και θέλουν να χτίσουν μυϊκή μάζα, ώστε να παρουσιάσουν ένα καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο πακέτο στην σκηνή.

Για το άτομα που γυμνάζονται λιγότερο από ένα χρόνο είναι προτιμότερο να στοχεύουν την μυϊκή ανάπτυξη και την αύξηση του βάρους τους. Να θυμάστε πως όσο περισσότερους μυς έχει κάποιος, τόσες περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα του σε κατάσταση ηρεμίας, κάνοντας έπειτα και την απώλεια λίπους πολύ πιο εύκολη υπόθεση.

 

Συμπληρώματα για όγκο

Δες εδώ περισσότερα

Συμπληρώματα για λιποδιάλυση

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein