Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Αβοκάντο: 5 οφέλη για την υγεία

Αβοκάντο: 5 οφέλη για την υγεία
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Τα αβοκάντο είναι γνωστά για τα υγιή λιπαρά τους, αλλά μερικοί από εσάς μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το αβοκάντο είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο κι όχι ένα λαχανικό. Είναι δημοφιλές σε πολλά πιάτα για την κρεμώδη σύστασή του και τα χορταστικά του οφέλη και περιέχει καλή ποσότητα νερού και φυτικών ινών.1 Χάρη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, το αβοκάντο έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, και θα συζητήσουμε τα κορυφαία πέντε οφέλη εδώ.

5 Οφέλη του αβοκάντο για την υγεία

1. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Ενώ υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο, τα αβοκάντο Hass περιέχουν συγκεκριμένα την ακόλουθη διατροφική περιγραφή ανά 100g 2:

  • 167 θερμίδες
  • 15 g λιπαρά (10g μονοακόρεστα)
  • 8,6 g υδατάνθρακες
  • 6,8 g φυτικές ίνες
  • 3 g πρωτεΐνη

Ενώ η τυπική μερίδα είναι συνήθως το ¼ ενός φρούτου (30 g), οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μισό αβοκάντο τη φορά, που είναι πιο κοντά στα 70 γραμμάρια. 1

2. Το αβοκάντο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Κλινικές μελέτες από τη δεκαετία του 1990 έδειξαν αρχικά ότι το αβοκάντο, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε λιπαρά, είχε θετικές επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας τα επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης. 3

Αν και δεν υπάρχει επίσημος ισχυρισμός που να σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς αυτή τη στιγμή, το αβοκάντο είναι παρόμοιο στη διατροφή με τους ξηρούς καρπούς, για τους οποίους υπάρχουν ισχυρισμοί ότι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς (αλλά έχουν επίσης περισσότερες θερμίδες ανά 100 g). 1

3. Τα αβοκάντο μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή πέψη

Με μια τέτοια κρεμώδη υφή, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το αβοκάντο είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών. Οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνουμε μεταξύ 25-35 g διαιτητικών ινών την ημέρα για υγιή πέψη και μισό αβοκάντο μπορεί να προσφέρει περίπου πέντε από αυτά τα γραμμάρια. 4 Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι και μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

4. Το αβοκάντο μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και φυτικές ίνες, τα αβοκάντο όχι μόνο είναι νόστιμα, αλλά είναι και χορταστικά. Το λίπος, όπως και οι φυτικές ίνες, κάνει την πεπτική μας διαδικασία αργή – διατηρώντας το φαγητό στο στομάχι μας περισσότερο και κρατώντας μας να νιώθουμε πιο χορτάτοι και πιο ικανοποιημένοι.

Όπως και άλλα φρούτα, το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικό μέρος μιας δίαιτας διαχείρισης βάρους. Μελέτες κλινικής έρευνας έχουν δείξει ότι, παρά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, τα αβοκάντο είναι καλές τροφές που πρέπει να συμπεριλάβεις όταν θέλεις να ελέγξεις το βάρος σου. 5

5. Πρόσθετα οφέλη για την υγεία

Χάρη στα φυτοχημικά, ή φυτικές ενώσεις, στο αβοκάντο, μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγεία των ματιών και την υγεία του δέρματος χάρη στην περιεκτικότητά τους σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. 6 Τόσο τα μάτια όσο και το δέρμα μας υπόκεινται στη διαδικασία γήρανσης, επομένως η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικά έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

Ψάχνεις κάτι άλλο εκτός από τοστ με αβοκάντο για να χορτάσεις; Δοκίμασε αυτές τις quesadillas…

Συνταγές

Quesadillas Γαλοπούλα Αβοκάντο

Μη αφήσεις περισσευούμενα αυτά τα Χριστούγεννα! Αν μείνει γαλοπούλα από το οικογενειακό τραπέζι, τότε χρησιμοποιήσέ την για αυτή την μοναδική συνταγή.

4 χρόνια πρινΚατά Lauren Dawes

Με λίγα λόγια

Συνοψίζοντας, τα αβοκάντο δεν είναι μόνο νόστιμα και ευέλικτα, αλλά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά! Το να συμπεριλάβεις το αβοκάντο στα γεύματα και τα σνακ σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά μέσα στην ημέρα σου.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical reviews in food science and nutrition53(7), 738-750. 
  2. USDA (U.S. Department of Agriculture). 2011. Avocado, almond, pistachio and walnut Composition. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24. U.S. Department of Agriculture. Washington, DC 
  3. Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Alvizouri-Munoz, M., Alvarado-Jimenez, M. D. R. and Chavez-Carbajal, F. 1997. Effects of a vegetarian diet vs. a vegetarian diet enriched with avocado in hyper-cholesterolemic patients. Arch. Med. Res., 28(4): 537–41 
  4. McGill, C. R., Birkett, A., & Fulgonii III, V. L. (2016). Healthy Eating Index-2010 and food groups consumed by US adults who meet or exceed fiber intake recommendations NHANES 2001–2010. Food & nutrition research60(1), 29977. 
  5. Tentolouris, N., Arapostathi, C., Perrea, D., Kyriaki, D., Revenas, C. and Katsilambros, N. 2008. Differential effects of two isoenergetic meals rich in saturated or monounsaturated fat on endothelial function in subjects with type 2 diabetes. Diabetes Care, 31: 2276–2278. 
  6. Unlu, N., Bohn, T., Clinton, S. K. and Schwartz, S. J. 2005. Carotenoid absorption from salad and salsa by humans is enhanced by the addition of avocado or avocado oil. J. Nutr., 135: 431–436.
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein