Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Δίαιτα με μονάδες | Τι να αποφύγετε για να μην πεινάσετε

Δίαιτα με μονάδες | Τι να αποφύγετε για να μην πεινάσετε
Katerina Baka
Writer and expert6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka

Κατά την διάρκεια μιας δίαιτας με μονάδες ή μιας δίαιτας εξπρές , πολλές φορές νιώθουμε ότι πεινάμε πολύ ή ότι υποφέρουμε από το στάδιο της πείνας . Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε πως να αντιμετωπίσουμε την πείνα και ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν στην δίαιτα μας.

Γιατί οι δίαιτα με μονάδες προκαλεί το αίσθημα της πείνας ;

Το «στάδιο της πείνας» είναι όρος που χρησιμοποιούμε όταν συζητάμε για τις περιοριστικές δίαιτες θερμιδικού ελλείμματος όπως π.χ οι δίαιτες εξπρές ή οι δίαιτες με μονάδες. Ο όρος αυτός έχει συγκεντρώσει τόση φήμη γύρω του, λες και αποτελεί κάποιο αστικό μύθο - όπου παρομοιάζεται σαν ένα τρομακτικό φαινόμενο που θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε, εάν δεν προσέξει τι πρέπει να κάνει. Αλλά τι είναι το «στάδιο της πείνας» ακριβώς; Και πως αυτή η κατάσταση, μπορεί να επηρεάσει τη φυσική σας κατάσταση;

Γιατί πεινάμε;

Πεινάμε ή περνάμε στο στάδιο της πείνας γιατί το σώμα μας ανταποκρίνεται αντίστοιχα, όταν υποβάλλεται σε παρατεταμένο θερμιδικό έλλειμμα. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τον κάθε αυτού όρο της πείνας, όπου είναι μια εξαιρετικά ακραία κατάσταση.

Όταν το σώμα σας νιώθει ότι δεν παίρνει την αρκετή ενέργεια μετά από κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα να πεινάσει. Ο μεταβολισμός σας θα μειωθεί, ενώ υπάρχουν πιθανότητες ακόμα και να νιώσετε λήθαργο και το στομάχι να γουργουρίζει πιο έντονα.

Ουσιαστικά, το σώμα σας λειτουργεί προστατευτικά (γι αυτό και μειώνει το μεταβολισμό του) και θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια σας να χάσετε σωματικό βάρος.

δίαιτα με μονάδες

Μήπως αυτό συμβαίνει με κάθε δίαιτα;

Όχι. Μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος χωρίς να αναγκάσετε το σώμα σας να πιστεύει ότι κινδυνεύει να πεθάνει. Εάν όμως, εσείς θέλετε να επικεντρωθείτε σε ένα αυστηρό θερμικό έλλειμμα και να τρώτε όσο το δυνατόν λιγότερο, τότε χρειάζεστε ένα πολύ καλό και ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής.

Πως αποτρέπεις ή σταματάς το στάδιο της πείνας;

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την απαιτούμενη ποσότητα θερμίδων για να μπορέσετε να έχετε έναν ενεργό τρόπο ζωής. Αλλάξτε τη συνήθεια που έχετε να καταμετράτε όλες τις θερμίδες που παίρνετε και επικεντρωθείτε σε τρόφιμα που σας κρατάνε χορτάτο για αρκετές ώρες και εφοδιάζουν με ενέργεια αποτελεσματικά το σώμα σας. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να καταναλώνετε πολλές θερμίδες και να μασουλάτε συνέχεια χωρίς λόγο. Όταν σας προτείνουμε να τρώτε τροφές που σας κρατάνε γεμάτους και ενεργούς για αρκετές ώρες, συγχρόνως σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε και φαγητά που σας αφήνουν φουσκωμένους και νωθρούς, ή φαγητά που περιέχουν πολλά σάκχαρα, τα όποια δε θα σας χορτάσουν και θα σας κάνουν να ξανά πεινάσετε σύντομα.

Αν γυμνάζεστε συστηματικά, αυτό θα πυροδοτήσει το μεταβολισμό σας και θα βοηθήσει το σώμα σας να κάψει λίπος. Καλύτερα να θέσετε υψηλότερους στόχους στην κάθε προπόνηση που κάνετε, παρά να προσπαθήσετε να μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο, θα χρησιμοποιείτε την ενέργεια που καταναλώνετε για να χτίσετε τους μυς σας, ενώ συγχρόνως θα καίτε και λίπος. Πιο συγκεκριμένα, οι προπονήσεις  που περιλαμβάνουν αερόβια άσκηση και ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε το σώμα σας να καίει λίπος, ακόμα και μετά το τέλος της κάθε σωματικής σας δραστηριότητας.

Ποιες τροφές μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο; 

Οι διάφορες δίαιτες που προκαλούν περιορισμό θερμίδων , όχι κάποιες συγκεκριμένες τροφές είναι αυτές που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο.

  • Όπως και να έχει, οι τροφές που είναι χαμηλές σε θερμίδες αλλά και σε μικρή θρεπτική αξία δεν μας βοηθούν να γεμίσουμε ενέργεια.
  • Από την άλλη μεριά όμως, τρώγοντας πολλή πρωτεΐνη σε συνδυασμό με πολυσύνθετους υδατάνθρακες, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να μείνει χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δίνοντας συγχρόνως στο σώμα σας την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Πως η πρωτεΐνη μας βοηθάει να πεινάμε λιγότερο;

Αν τρώτε πολλή «άπαχη πρωτεΐνη και πολυσύνθετους υδατάνθρακες, θα αισθάνεστε γεμάτοι και χορτασμένοι για πολλές ώρες, καθώς επίσης θα παρέχετε και στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται, για να ανταποκριθεί στην κάθε προπόνηση που θα κάνετε. Ειδικά η πρωτεΐνη είναι το πλέον απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό για τη ανάπτυξη και δημιουργία στεγνής μυϊκής μάζας.

δίαιτα εξπρες

Γιατί παίρνουμε εύκολα κιλά μετά από μια δίαιτα με μονάδες;

Το σώμα σας θα συνεχίσει να μειώνει το μεταβολισμό σας αλλά και την ικανότητα του να καίει θερμίδες για όσο χρονικό διάστημα θα αισθάνεται ότι κινδυνεύει πραγματικά να πεινάσει δηλαδή για όσο χρονικό διάστημα κάνετε μια δίαιτα εξπρές.  Γι αυτό το λόγο, πρέπει να θυμάστε ότι αν ο μεταβολισμός σας έχει μειωθεί, θα ξανά χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να επανέλθει στα κανονικά του επίπεδα. Όποτε, όταν έρθει αυτή η στιγμή που θα αυξήσετε και πάλι τις θερμίδες πρόσληψης, εάν δε γυμνάζεστε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να μετατραπούν ξανά σε σωματικό βάρος πολύ εύκολα. καθώς η λειτουργία καύσης λίπους του σώματος σας θα είναι μειωμένη, όταν θα ξανά αποφασίσετε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Katerina Baka
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka
myprotein