Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πόσο υγιεινή είναι η δίαιτα της σούπας;

Πόσο υγιεινή είναι η δίαιτα της σούπας;
Liam Agnew
Aθλητικός Διατροφολόγος και Personal Trainer6 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Liam Agnew
Ως δίαιτα σούπας ορίζουμε τη δίαιτα όπου τα περισσότερα γεύματά σου αποτελούνται από σούπα. Όχι μόνο για όσους αγαπούν τη σούπα, η δίαιτα με σούπες μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για τον αυστηρό έλεγχο των θερμίδων και την επιτάχυνση της βραχυπρόθεσμης απώλειας βάρους. Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τους διαφορετικούς τύπους δίαιτας για σούπα, θα περιγράψει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις εάν μια δίαιτα σούπας θα είναι υγιεινή για σένα.

Τι είναι η δίαιτα σούπας;

Η δίαιτα σούπας είναι μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα που χρησιμοποιείται για γρήγορη απώλεια βάρους. Συνήθως διαρκούν 5-7 ημέρες. Οι δίαιτες με σούπες δεν έχουν σχεδιαστεί για μακροπρόθεσμη, βιώσιμη μέθοδο υγιούς απώλειας βάρους και δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικές.Ενώ μερικοί έχουν αναφέρει μεγάλες ποσότητες απώλειας βάρους μετά από δίαιτες σούπας, αυτό είναι πολύ πιθανό να είναι βάρος νερού, το οποίο θα επανέλθει όταν αρχίσεις να τρως ξανά σωστά.

Δίαιτα λαχανόσουπας

Η δίαιτα της λαχανόσουπας είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες σούπας. Διαρκεί για 7 ημέρες και το πρόγραμμα γευμάτων αποτελείται από σούπα λαχανικών που αποτελείται από λάχανο και άλλα λαχανικά που είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες. Μαζί με τη σούπα μπορείς επίσης να συμπεριλάβεις και άλλα τρόφιμα με λίγες θερμίδες, όπως αποβουτυρωμένο γάλα και φυλλώδη λαχανικά.Η δίαιτα με λάχανο έχει περιγραφεί από το The Mayo Clinic, ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία στον κόσμο, ως μια δίαιτα μόδας που δεν πρέπει να ακολουθείται για πολύ. Είναι μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων που στερείται μιας σειράς θρεπτικών συστατικών που θα σημαίνει ότι τα επίπεδα ενέργειάς σου θα μειωθούν. Η φύση του δε, με εξαιρετικά χαμηλούς υδατάνθρακες θα σε κάνει επίσης να αισθάνεσαι πολύ κουρασμένος/η και η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να σε κάνει να μην αισθάνεσαι και πολύ χορτάτος/η.Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένο φούσκωμα και μετά από 7 ημέρες κατανάλωσης λάχανου πιθανότατα δεν θα θέλεις να ξαναδείς λάχανο.

Δίαιτα με φασολάδα

Η δίαιτα της φασολάδας αποτελείται από μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτες και φασόλια. Επινοήθηκε από τον Michael Gregor, συγγραφέα ενός δημοφιλούς βιβλίου υγείας. Συνιστά να τρώς φασολάδα δύο φορές την ημέρα και να εξαλείφεις όλα τα έλαια με λίπη που προέρχονται από ξηρούς καρπούς και αβοκάντο. Το υπόλοιπο της πρόσληψης τροφής σου πρέπει να είναι φυτικές τροφές.Ενώ η δίαιτα θα σε ενθαρρύνει να τρώς τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα οποία παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, δεν υπάρχει επιστήμη που να υποστηρίζει τους αναφερόμενους ισχυρισμούς για την υγεία. Επίσης, πιθανότατα δεν θα αισθάνεσαι χορτάτος με μια δίαιτα με σούπα, η οποία δεν είναι καλή για την ψυχική υγεία καθώς και για τη σωματική.

Δίαιτα με κοτόσουπα

Η δίαιτα της κοτόσουπας περιλαμβάνει την κατανάλωση κοτόσουπας για κάθε γεύμα εκτός από το πρωινό και διαρκεί για 7 ημέρες. Για πρωινό έχετε την επιλογή πέντε επιλογών χαμηλών θερμίδων – γάλα και γιαούρτι χωρίς λιπαρά, τυρί χωρίς λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως ή ψωμί και φρέσκα φρούτα.Κατά τη διάρκεια της ημέρας η δίαιτα αποτελείται από συχνές, μικρές μερίδες κοτόσουπας. Υποστηρίζεται ότι αυτό θα σε βοηθήσει να νιώσεις χορτάτος/η. Καθώς το κοτόπουλο περιέχει πρωτεΐνη, η οποία έχει υψηλή επίδραση στον κορεσμό, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Ωστόσο, η σούπα είναι χαμηλή σε θερμίδες και αυτό δεν θα βοηθήσει με τα επίπεδα ενέργειας.Η σούπα περιέχει επίσης ένα μείγμα λαχανικών όπως καρότα, γογγύλια, μπρόκολο και λαχανικά, τα οποία θα παρέχουν μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά.

Keto σούπα δίαιτα

Η δίαιτα σούπας Keto είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά και με στόχο την πρόκληση κέτωσης στο σώμα σου – τη διαδικασία κατά την οποία το σώμα σου χρησιμοποιεί κετόνες ως πηγή καυσίμου απουσία υδατανθράκων. Οι υποστηρικτές της Keto δίαιτας ισχυρίζονται ότι θα αυξήσει την απώλεια λίπους διατηρώντας παράλληλα τους μυς σου.Η δίαιτα σούπας Keto παρέχει 1.200–1.400 θερμίδες την ημέρα, ενώ περιορίζει τους ημερήσιους υδατάνθρακες στα 20 γραμμάρια. Άλλα απαγορευμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά και τεχνητά γλυκαντικά.Το πλάνο αποτελείται από τέσσερα μπολ σούπας Keto, ένα πρωινό πλούσιο σε λιπαρά με αυγά, βούτυρο, μπέικον και αβοκάντο, μαζί με ένα σνακ χαμηλών υδατανθράκων. Η συνταγή της σούπας περιλαμβάνει συστατικά όπως κοτόπουλο, μπέικον, ελαιόλαδο, μανιτάρια και άλλα λαχανικά χαμηλών υδατανθράκων.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη;

Ακολουθώντας μια δίαιτα σούπας για λίγες μέρες μπορεί να προσφέρει κάποια πιθανά οφέλη, όπως η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών και επομένως η αύξηση των μακροθρεπτικών συστατικών σου. Η δίαιτα σούπας μπορεί επίσης να ξαναρχίσει ή να επιταχύνει την πρόοδό σου στην απώλεια βάρους.

Οι δίαιτες με σούπα μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη λαχανικών

Τα λαχανικά περιέχουν μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας μας. Ωστόσο, για τις περισσότερες δίαιτες σούπας, και ειδικά στην περίπτωση της δίαιτας με λάχανο, χάνετε ένα ευρύ φάσμα βασικών μικροθρεπτικών συστατικών.Συνιστάται να συμπληρώνεις μια πολυβιταμίνη ενώ ακολουθείς δίαιτες σούπας.

Μπορεί να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο χορτάτος/η

Ορισμένες από τις δίαιτες σούπας μπορεί να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λαχανικά.Οι φυτικές ίνες μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και να σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν και εκείνες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καθώς και σε φυτικές ίνες θα είναι καλύτερες σε αυτό.Παρόλα αυτά, οι δίαιτες με σούπες είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες – γι' αυτό χάνεις βάρος ακολουθώντας τις. Για ορισμένες δίαιτες σούπας θα είναι δύσκολο για σένα να καταναλώσεις το ελάχιστο επίπεδο συνιστώμενων θερμίδων, για τις γυναίκες (1200 την ημέρα).Να περιμένεις ότι τα επίπεδα ενέργειάς σου θα μειωθούν δραματικά μετά από μια δίαιτα με λιγότερες από 1200 θερμίδες την ημέρα.

Οι δίαιτες σούπας είναι καλές για απώλεια βάρους (βραχυπρόθεσμα)

Οι δίαιτες με σούπα δεν είναι ένας μακροπρόθεσμος τρόπος διατροφής, αλλά θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος γρήγορα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει αν ψάχνεις κάτι να ακολουθήσεις για να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου για απώλεια βάρους.Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αρχική απώλεια βάρους μπορεί να παράσχει ενθάρρυνση και κίνητρο για να επιμείνουμε στη δίαιτα απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα. Έτσι, ακολουθώντας ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα όπως μια δίαιτα σούπας μπορεί να είναι ένα καλό τρόπο για να ξεκινήσεις, αρκεί να αρχίσεις να τρώς πιο ισορροπημένα γεύματα μόλις τελειώσει η δίαιτα.

Υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα;

Ενώ οι δίαιτες με σούπα μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων.

Οι δίαιτες με σούπα μπορεί να είναι πλούσιες σε αλάτι

Για να δώσουν κάποια γεύση, οι σούπες περιέχουν συχνά πολύ αλάτι.Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού είναι 6 γραμμάρια, που είναι περίπου ένα κουταλάκι του τσαγιού. Για αναφορά, κάποια κονσερβοποιημένη σούπα θα περιέχει 2-3 γρ. αλάτι σε μια μερίδα. Αυτό σημαίνει ότι μία από τις σούπες σου θα μπορούσε να είναι το ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο να καταναλώνεις περισσότερο από το συνιστώμενο.

Θα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Απαιτείται επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης για τη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας, η οποία έχει μια σειρά από βασικούς ρόλους στην υγεία, όπως η πρόληψη τραυματισμών, η δύναμη και ο μεταβολικός έλεγχος. Η RDA (συνιστώμενη διατροφική δόση για την κάλυψη των βασικών διατροφικών απαιτήσεων) πρωτεΐνης είναι 0,8 g/kg, η οποία θα είναι δύσκολο να την καλύψεις μετά από κάποιες δίαιτες σούπας.Έτσι, παρόλο που ορισμένες δίαιτες σούπας είναι υψηλότερες σε πρωτεΐνη από άλλες, δεν είναι η καλύτερη επιλογή εάν προσπαθείς να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης και να χτίσεις μυς.

Πώς να διατηρήσετε τη διατροφή σου με τη σούπα υγιεινή

Εάν αγαπάς τη σούπα και πιστεύεις ότι μια δίαιτα σούπας μπορεί να προσφέρει μια καλή, βραχυπρόθεσμη ώθηση στην επιδίωξη απώλειας βάρους, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τις κάνεις πιο υγιεινές.

Να συμπεριλάβεις πρωτεΐνη στη σούπα σου

Για να διατηρήσεις άπαχη μυϊκή μάζα, που είναι σημαντική για τη δύναμη και τον μεταβολισμό, μπορείς να συμπεριλάβεις  σούπα που περιέχει πρωτεΐνη όπως η δίαιτα με κοτόσουπα. Το RDA για την πρωτεΐνη είναι 0,8 γρ./κιλό και ένα τυπικό στήθος κοτόπουλου παρέχει 40 γρ. πρωτεΐνης.Υπάρχουν επίσης σούπες και ζωμοί φτιαγμένοι με τόφου για κάθε vegan ή χορτοφάγο.

Με λίγα λόγια

Οι δίαιτες με σούπα δεν είναι μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση για να χάσεις βάρος. Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που χάνεται μετά από τέτοιες δίαιτες είναι ως επί το πλείστον βάρος νερού το οποίο θα επιστρέψει όταν αρχίσεις να τρως ξανά σωστά. Για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, είναι καλύτερο να ακολουθείς ένα βιώσιμο πρόγραμμα διατροφής και να χάνεις βάρος με σταθερό ρυθμό.Ωστόσο, μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα σούπας μπορεί να δώσει ώθηση στα σχέδια σου για απώλειας βάρους και να σου δώσει επιπλέον το κίνητρο να εμμείνεις σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1.   Nackers, L., Ross, K. and Perri, M. (2010). The Association Between Rate of Initial Weight Loss and Long-Term Success in Obesity Treatment: Does Slow and Steady Win the Race?. International Journal of Behavioral Medicine, 17(3), pp.161-167. 
Liam Agnew
Aθλητικός Διατροφολόγος και Personal Trainer
Προβολή του προφίλ του Liam Agnew

Ο Liam είναι πιστοποιημένος αθλητικός διατροφολόγος στο International Society of Sport Nutrition και εγγεγραμένο μέλος στο British Dietetics Association’s Sport and Exercise Nutrition. Έχει πτυχίο Bachelor’s of Science σε Sport and Exercise Science και είναι απόφοιτος ISSN Diploma σε Applied Sport and Exercise Nutrition.

Ο Liam είναι ένας έμπειρος personal trainer και βοηθάει τους πελάτες του να φτάσουν τους fitness στόχους του με πρακτικές διατροφικές και προπονητικές συμβουλές οι οποίες βασίζονται σε έρευνα.

Στον ελεύθερο χρόνο του ο Liam έχει αγωνιστεί σε πολλούς αγώνες powerlifting, ενώ απολαμβάνει το περπάτημα, το ποδόσφαιρο και το να φτιάχνει συνεχώς νέες συνταγές. Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία του Liam εδώ .

myprotein