Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Διατροφή | 5 διάσημοι μύθοι

Διατροφή | 5 διάσημοι μύθοι
Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας

Παρακάτω θα αναλύσουμε 5 από τους πιο διάσημους μύθους για τη διατροφή που κυκλοφορούν σήμερα.

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με πολυάριθμες πληροφορίες για το πώς να χάσουμε λίπος η να αυξήσουμε την μυϊκής μάζα.

Μαγικές δίαιτες, κρυφές τεχνικές και συμπληρώματα.

Όλα υπόσχονται γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα. Δυστυχώς έτσι, έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμοι μύθοι για τη διατροφή που κυκλοφορούν στα γυμναστήρια οι οποίοι μπερδεύουν τον κόσμο και τους κρατάνε πίσω από το να πετύχουν τον στόχο τους.

διατροφή

Μύθος 1: Για να χάσω λίπος πρέπει να κόψω τις θερμίδες μου κατά 500

Σίγουρα όλοι σας το έχετε διαβάσει κάπου. Προκειμένου να δημιουργήσετε θερμιδικό έλλειμμα απλά μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνετε την ημέρα με το μαγικό νούμερο 500.

Αλλά η αλήθεια είναι λίγο πιο πολύπλοκη από αυτό. Δυστυχώς δεν υπάρχει μαγικό νούμερο η εξίσωση που να μπορεί να σας δώσει ακριβώς τον αριθμό. Επίσης δημιουργεί λάθος πεποιθήσεις και ελπίδες στον κόσμο.

Οι αλλαγές στο βάρος σας σε σχέση με τις θερμίδες που καταναλώνετε την διάρκεια μιας περιόδου γράμμωσης αρκετών μηνών δεν είναι γραμμική.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερο βρίσκεστε σε μια περίοδο γράμμωσης, τόσο το σώμα σας προσαρμόζεται και ρυθμίζει το μεταβολικό του ρυθμό χαμηλώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνει.

Λύση:

Δημιουργώντας θερμιδικό έλλειμμα 500 θερμίδων είναι μία καλή αρχή.

Ωστόσο μην μείνετε εκεί και συνεχίστε να παρακολουθείτε το βάρος σας και ρυθμίστε ανάλογα με το αν είσαστε μέσα στον στόχο σας.

Μύθος 2: Πρέπει να τρως μόνο “καθαρό” φαγητό

Αυτός ο μύθος έχει μπερδέψει πολλούς ανθρώπους. Ακούγοντας τη λέξη καθαρό, δημιουργεί μία λανθασμένη εικόνα και είναι ίσως η κυριότερη αιτία που οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινάμε μία δίαιτα, αλλά πολύ σύντομα τα παρατάνε.

Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν πως κατά τη διάρκεια μιας διατροφής πρέπει να τρως μόνο καθαρό φαγητό.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ακολουθώντας μία αυστηρή και στερητική δίαιτα σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορείτε να ακολουθήσετε για όλη σας τη ζωή.

Σίγουρα, ίσως να έχετε γρήγορα αποτελέσματα στην αρχή, αλλά αν στερείστε στον εαυτό σας από τα αγαπημένα σας φαγητά είναι θέμα χρόνου μέχρι να μην αντέξετε άλλο και να ξεσπάσετε αφήνοντας πίσω όλη τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Λύση:

Άμα φτάσετε στο σημείο που δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε πιστά το διατροφικό σας πλάνο στην εντέλεια, ακολουθήστε τον κανόνα 80/20.

Βάλτε δηλαδή στόχο να είστε κατά το 80% πιστοί στη διατροφή σας. Το 20% επιβραβεύστε τον εαυτό σας με τα αγαπημένα σας φαγητά.

Αυτόν τον κανόνα μπορείτε να την εφαρμόσετε είτε καθημερινά είτε μία φορά την εβδομάδα.

Μύθος 3: Άμα είναι υγιεινό το φαγητό, μπορείς να φας όσο θέλεις

Εδώ είναι το σημείο που την πατάνε οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να ακολουθήσουν μία υγιεινή διατροφή.

Ενώ ορκίζονται πως τρώνε μόνο καθαρό φαγητό ολικής άλεσης χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρη, το βάρος τους δεν δείχνει να πέφτει.

Τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, η βρώμη και άλλα ενώ σίγουρα παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες.

Σίγουρα τρώγοντας 200 θερμίδες βρώμης, δεν ισοδυναμεί με το να τρώγατε 200 θερμίδες τηγανητές πατάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να τρώτε χωρίς όριο.

Στην πραγματικότητα όλες οι τροφές περιέχουν θερμίδες. Έτσι ακόμα και αν φάτε μόνο λαχανικά σε μία μέρα, από την στιγμή που οι συνολικές θερμίδες ξεπεράσουν τον αριθμό που χρειάζεται το σώμα σας, τότε απλά θα αποθηκευτούν σαν λίπος.

Λύσεις:

Πάντα να υπολογίζετε τις θερμίδες όλων των φαγητών που καταναλώνετε. Χρησιμοποιήστε μία ζυγαριά κουζίνας ή κοιτάξτε τα ταμπελάκια στη συσκευασία τροφίμων και ρυθμίστε τις ποσότητες ανάλογα ώστε να μην ξεπερνάτε τον αριθμό θερμίδων έχετε θέσει για την ημέρα.

Επίσης ακόμα και αν είναι υγιεινό το φαγητό, σιγουρευτείτε πως γνωρίζετε τις θερμίδες που περιλαμβάνει πριν το προσθέσετε στη διατροφή σας.

Μύθος 4: Τα χαμηλά σε λιπαρά φαγητά είναι μία πιο υγιεινή επιλογή

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος Νομίζοντας πως τα φαγητά που γράφουν πως είναι χαμηλά σε λιπαρά, είναι επίσης και υγιεινά ή και πιο χαμηλά σε θερμίδες.

Ωστόσο μία ματιά στο ταμπελάκι των τροφίμων, μπορεί να αποκαλύψει πώς ενώ δεν περιέχουν πολύ λίπος, είναι φορτωμένα με άφθονη ζάχαρη, γλυκαντικά, συντηρητικά, χρωστικές ουσίες και αλάτι.

Κάτι τέτοιο δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να είστε υγιείς. Και πάλι ισχύει ο κανόνας των θερμίδων. Πάντα να κοιτάτε το περιεχόμενο των θερμίδων του κάθε γεύματος.

Λύσεις:

Κοιτάξτε πίσω από τη συσκευασία του τροφίμου για τις διατροφικές πληροφορίες του. Δεν θέλετε να είναι μόνο χαμηλό σε λιπαρά αλλά και χαμηλό σε θερμίδες και ζάχαρη. Επίσης προτιμήστε τρόφιμα χωρίς πολλά γλυκαντικά και συντηρητικά.

Μύθος 5: Τρώγοντας λιγότερο θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Ένας ακόμα πολύ κακός μύθος είναι πως προκειμένου να χάσει κάποιος βάρος θα πρέπει να φάει πολύ λιγότερο.

Κάτι τέτοιο ποτέ δεν θα δουλέψει μακροπρόθεσμα και δεν θα οδηγήσει σε μία απώλεια βάρους που μπορείτε να διατηρήσετε.

Ενώ στην αρχή όντως μπορεί να παρατηρήσετε στη ζυγαριά σας να πέφτει γρήγορα, στερώντας από το φαγητό θα προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων που θα σε επηρεάσουν την ενέργεια, την διάθεση και την υγεία σας

Επίσης τρώγοντας πολύ λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα, μπορεί να το προκαλέσει να μπει στη λεγόμενη ‘’κατάσταση λιμοκτονίας’’, κατά την οποία χαμηλώνει το μεταβολισμό του προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια και να επιβιώσει. Έτσι καίτε ακόμα λιγότερες θερμίδες από όσες χρησιμοποιούσατε και έτσι η απώλεια βάρους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Επίσης είναι σχεδόν σίγουρο πώς θα έχετε πολύ αυξημένη όρεξη με μεγάλο κίνδυνο να ξεσπάσετε και να χαλάσετε εντελώς τη διατροφή σας. Αυτό συμβαίνει το σώμα σας έχει καταλάβει πως υπάρχει έλλειψη φαγητού και σας δίνει σήμα πως χρειάζεται οπωσδήποτε να φάτε για να επιβιώσετε.

Λύσεις:

Αντί να προσπαθείτε να ακολουθήσετε μία στερητική δίαιτα, δομήστε σωστά τη διατροφή σας ώστε να περιέχει τους απαραίτητους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λιπαρά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να χάσετε βάρος, αλλά και να το κρατήσετε μακριά για την υπόλοιπη ζωή σας

Επίλογος

Ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν πολλοί μύθοι σχετικά με τη διατροφή οι οποίοι μπορεί να σας εμποδίσουν από το να πετύχετε το στόχο σας.

Πολλοί θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε πως υπάρχουν μαγικοί τρόποι Και κρυφά μονοπάτια ώστε να χάσετε βάρος γρήγορα και χωρίς κόπο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και είναι σίγουρο πως πρέπει να κοπιάσετε και να κάνετε τη σκληρή δουλειά προκειμένου να αποκτήσετε το σώμα που θέλετε.

Μπορείτε επίσης να δείτε το προηγούμενο άρθρο μας με πέντε ακόμα μύθους διατροφής που πρέπει να αποφύγετε

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας
Ο Νίκος Παπακώστας είναι αρθρογράφος της σελίδας μας και πιστοποιημένος Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Ο Νίκος διαθέτει πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στον χώρο του fitness σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. H αγάπη του για το fitness τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο. Τα τελευταία 4 χρόνια διαγωνίζεται στην κατηγορία Men's Physique και Classic Bodybuilding, από όπου έχει λάβει μεγάλη εμπειρία πάνω σε προπόνηση και διατροφή. Για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις του, ακολούθησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της GRAFTS Hellas, από όπου και έλαβε το πιστοποιητικό Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Εξακολουθεί να παρακολουθεί νέες ειδικότητες της GRAFTS, σεμινάρια, καθώς και μαθήματα μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης για να εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο πάνω στο αντικείμενό του. Ο Νίκος είναι δημιουργός της NP Fitness, μιας σελίδας που περιλαμβάνει χρήσιμα άρθρα για το fitness, την διατροφή, την άσκηση καθώς και υγιεινές συνταγές. Μπορείτε να δείτε τα άρθρα του στην σελίδα της NP Fitness στο παρακάτω Link: http://npfitness.gr/el/articlesgr/ Επίσης μπορείτε να δείτε το προφίλ του Νίκου στο LinkedIn στο παρακάτω link: https://www.linkedin.com/in/nikos‐papakostas‐49b3a5119/ Έχει λάβει την διάκριση Πρωταθλητή Ελλάδας στην κατηγορία Classic Bodybuilding 27/06/18, Πρωταθλητή στην κατηγορία Men's Physique 13/05/16, 05/06/18, είναι σύμβουλος Fitness & Διατροφής, έχει λάβει Υποτροφία στη ειδικότητα Personal Training GRAFTS Athens 2016 και ασχολείται με την αρθρογραφία σε θέματα fitness, προπόνησης και διατροφής. Ο Νίκος έχει βάλει στόχο να βοηθήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να υιοθετήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής μέσω της άσκησης και της διατροφής, να αποκτήσουν το σώμα που τους αξίζει και να βελτιώσουν την υγεία, την αυτοπεποίθηση και την διάθεσή τους.
myprotein