Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Φόρος αλατιού και ζάχαρης προτείνεται για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας

Φόρος αλατιού και ζάχαρης προτείνεται για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Monica Green
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Μια ανεξάρτητη έρευνα για το τι τρόφιμα καταναλώνουν οι Βρετανοί ζήτησε αύξηση του φόρου στη ζάχαρη και στο αλάτι σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας του έθνους και του πλανήτη.

Ο επιχειρηματίας και συγγραφέας μαγειρικής Henry Dimbleby ήταν επικεφαλής της κριτικής, ξεκινώντας με μια τολμηρή δήλωση - «η ασθένεια που σχετίζεται με τη διατροφή επιβαρύνει αφόρητα την υγεία και τα οικονομικά του έθνους μας - και ο COVID 19 έχει αυξήσει αρκετά την πίεση. Για τη δική μας υγεία και του πλανήτη μας, πρέπει να δράσουμε τώρα». 1

Ο φόρος αλατιού & ζάχαρης

Η έκθεση διαπίστωσε ότι "σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 45 ετών στην Αγγλία είναι κλινικά παχύσαρκος" 1. Σύμφωνα με τον Dimbleby, αυτό το ποσοστό παχυσαρκίας είναι εν μέρει υπεύθυνο για το ποσοστό θανάτων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για την μείωση της παχυσαρκίας, η βασική πρόταση της έκθεσης είναι η αύξηση της φορολογίας για τους κατασκευαστές όταν αγοράζουν ζάχαρη και αλάτι σε χονδρική. Η ιδέα είναι ότι αυτό θα προκαλέσει μια «αναδιαμόρφωση» 1 των προϊόντων, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να μειώσουν την ποσότητα ζάχαρης και αλατιού στα προϊόντα τους.

Πολλοί στην κυβέρνηση και το κοινό έχουν εκφράσει φόβους για την αύξηση των φόρων γιατί φοβούνται ότι το κόστος θα μεταφερθεί στον καταναλωτή.

Ωστόσο, η έκθεση ισχυρίζεται ότι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο, αναφέροντας την Ουγγαρία και το Μεξικό ως παραδείγματα όπου οι παραγωγοί ανθυγιεινών τροφίμων έχουν φορολογηθεί υψηλότερα, προκαλώντας μια αναδιαμόρφωση των προϊόντων αντί της αύξησης των τιμών στα καταστήματα. Οι φόροι τροφίμων σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, ίσχυαν από το 2011 και το 2014 και οι θετικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία φαίνονται τώρα. 1

Διατροφική φτώχεια

Ένα από τα άλλα βασικά ευρήματα της έκθεσης ήταν ότι τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού και ανθυγιεινών λιπαρών ήταν τρεις φορές φθηνότερα ανά θερμίδα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και φρέσκο ​​κρέας. Ως αποτέλεσμα, η επιλογή πιο υγιεινών επιλογών μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολη για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. 1

Αυτό οδήγησε σε μια άλλη σειρά βασικών προτάσεων για την κυβέρνηση: να δώσουν φρέσκα τρόφιμα και συστατικά σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος με παιδιά 1, μία επέκταση δωρεάν σχολικών γευμάτων μαζί με μια δοκιμή που επιτρέπει στους γενικούς γιατρούς να συνταγογραφούν φρούτα και λαχανικά σε όσους αντιμετωπίζουν τροφική ανασφάλεια ή ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. 1

Εκτός από αυτό, η έκθεση προτείνει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την αυξημένη φορολογία (εκτιμάται σε 3,4 δισεκατομμύρια) 1 να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση άλλων στοιχείων του σχεδίου, όπως δωρεάν σχολικά γεύματα, δραστηριότητες για παιδιά και το κοινοτικό σχέδιο EatWell που επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφούν φρούτα και λαχανικά.1

Με λίγα λόγια

Η αγγλική κυβέρνηση είπε ότι θα επανεξετάσει την έκθεση τους επόμενους μήνες για να καταλήξει σε συμπέρασμα για το τι πρέπει να τεθεί σε ισχύ. Μας ενδιαφέρει να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας και ποια βήματα γίνονται για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και για να είμαστε όλοι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. https://www.nationalfoodstrategy.org/, 2021
Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein