Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Φυτικές Ίνες : γιατί είναι τόσο απαραίτητες για την απώλεια βάρους

Φυτικές Ίνες : γιατί είναι τόσο απαραίτητες για την απώλεια βάρους
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Οι φυτικές ίνες είναι ύψιστης σημασίας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες από τη διατροφή σας ώστε να φτάσετε τους σωματικούς σας στόχους!

Δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος, αποτυγχάνει να προσλάβει ακόμα και τα προτεινόμενα 14 γρ. ανά ημέρα.

Πλεονεκτήματα από τις φυτικές ίνες

fibre

✓ Σας κρατάνε γεμάτους

Οι φυτικές είναι χορταστικές και σας κρατάνε "γεμάτους" για περισσότερο χρόνο και αυτό σας βοηθάει να μείνετε πιστοί στο διατροφικό σας πλάνο αφού είστε ικανοποιημένοι μετά από κάθε γεύμα.

✓ Αυξημένη ενέργεια

Οι ίνες επιβραδύνουν την απελευθέρωση της ζάχαρης από τα τρόφιμα στην κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διάρκεια της ενέργειας.

✓ Λιγότερες θερμίδες

Τα φαγητά με αρκετές φυτικές ίνες είναι λιγότερο πυκνά ενεργειακά από τη φύση τους, επομένως εκμεταλλευτείτε τα!

✓ Βοηθούν την καρδιά

Οι φυτικές ίνες έχουν προστατευτική δράση στην καρδιά μειώνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL) χωρίς να μειώνουν την καλή (HDL).

Τύποι φυτικών ινών

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ινών. Αυτές είναι γνωστές ως διαλυτές ίνες και αδιάλυτες ίνες. Και οι δύο τύποι βοηθούν το σώμα σας με ξεχωριστούς τρόπους, οπότε πρέπει να προσπαθήσετε να συμπεριλάβετε και τους δύο τύπους στη διατροφή σας!

Διαλυτές ίνες

Αυτός ο τύπος μπορεί να αφομοιωθεί από το ανθρώπινο σώμα. Αυτό έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ενδεχομένως μείωση της ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα.

Πηγές τροφίμων: Βρώμη, λιναρόσπορος, μήλα, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και πατάτες (η φλούδα είναι μια άριστη πηγή ινών!)

Αδιάλυτες ίνες

Από την άλλη πλευρά, αυτός ο τύπος δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το ανθρώπινο σώμα. Αυτος ο τύπος θα περάσει από το πεπτικό σύστημα χωρίς να καταστραφεί και θα βοηθήσει άλλα τρόφιμα να περάσουν από το σύστημά σας.

Πηγές τροφίμων: Πίτουρο, δημητριακά, ξηροί καρποί και σπόροι.

Οι ίνες εντοπίζονται φυσιολογικά σε τρόφιμα που προέρχονται από φυτά, έτσι δεν θα βρείτε φυτικές ίνες σε κρέας ψαριών και γαλακτοκομικά προϊόντα. Και εδώ έρχονται στο παιχνίδι οι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά...

Πηγές φυτικών ινών

pecan

✓ Χυλός βρώμης

H βρώμη είναι μια άριστη πηγή φυτικών ινών. Μπορεί να γίνει μια τέλεια προσθήκη σε σμούθι, σέικ ή και να καταναλωθεί και μόνη της ώστε να σας παρέχει ενέργεια αργά και σταθερά μέσα στην ημέρα.

✓Ξηροί καρποί

Άριστες επιλογές είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα πέκαν.

Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι επίσης μια καλή επιλογή για επιπλέον φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Δοκιμάστε τα με ρυζογκοφρέτες για ένα τρομερό σνακ, οπουδήποτε και να βρίσκετε.

✓ Ρύζι ολικής άλεσης

Αυτή η παραλλαγή προσφέρει πολύ περισσότερη ίνα από το λευκό αντίστοιχό της.

Το ρύζι είναι ένα υπέροχο γεύμα όταν συνδυάζεται με κοτόπουλο και λαχανικά.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια τέλεια πηγή φυτικών ινών. Προσπαθήστε να φτιάξετε μια υγιεινή έκδοση τσίλι με λίγο άπαχο κιμά και φασόλια.

Αποξηραμένα φρούτα

Ένα ιδανικό σνακ για μετά την προπόνηση. Περιέχει φυτικές ίνες καθώς και υδατάνθρακες ... για άμεση αποκατάσταση!

Περιέχει φυτικές ίνες και υδατάνθρακες ... για άμεση αποκατάσταση!

______________________

Η ίνα είναι ένα συχνά παραβλεπόμενο αλλά ουσιαστικό μέρος της διατήρησης μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής. Τα οφέλη είναι τεράστια, γι 'αυτό αξίζει να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια ώστε να καταναλώνετε 30g ημερησίως. Εξετάστε τη χρήση μιας εφαρμογής για την παρακολούθηση της πρόσληψης ινών!

Καταναλώστε την σωστή ποσότητα φυτικών ινών

Πρέπει να στοχεύετε περίπου 30 γρ. την ημέρα.

✓ Είναι πολύ σημαντικό, εάν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα ινών στη διατροφή σας, να το κάνετε σταδιακά. Αυτό προτείνεται διότι μια πολύ μεγάλη ξαφνική αύξηση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στο πεπτικό σύστημα.

✓ Πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι πίνετε αρκετό νερό, ειδικά εάν προπονήστε τακτικά και σε ζεστό περιβάλλον.

✗ Πάρα πολλές ίνες

Μπορεί να πάσχετε από γαστρεντερική δυσφορία.

✗ Πάρα πολύ λίγες ίνες

Αυτό θα διακόψει το πεπτικό σας σύστημα, προωθώντας δυσφορία.

Με λίγα λόγια

Όπως είπαμε, οι φυτικές ίνες είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατροφή σας.Τρώτε πάρα πολύ ή πολύ λίγο;

Τροποποιήστε την κατανάλωσή σας για να αποφύγετε τυχόν πεπτικά προβλήματα και να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein