Το γάλα αποτελεί ένα επίμαχο και αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης στον χώρο του Bodybuilding. Γενικά θεωρείται μια ανώτερη πηγή πρωτεΐνης, πλούσια σε θερμίδες, μέταλλα, βιταμίνες και αργής απορρόφησης πρωτεΐνη. Όμως η περιεκτικότητα του σε λίπος και λακτόζη του έχει δώσει ένα κακό όνομα, ειδικά μεταξύ των ατόμων που προσπαθούν να χάσουν σωματικό λίπος. Υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν πως είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για διατροφές όγκου, όπως και άτομα που υποστηρίζουν ότι είναι από τις χειρότερες τροφές !
Η αλήθεια είναι πως ήταν πάντα μέρος της διατροφής μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να το πίνετε άφοβα και να μην ξέρετε τι κάνει στο σώμα σας. Παρακάτω θα σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό και θα σας συμβουλέυσουμε σχετικά με το πόσο μπορείτε να καταναλώνετε, ώστε να απολαμβάνετε μόνο το οφέλη του.
Τι γάλα πρέπει να προτιμάτε ;
Το καλύτερο είναι το φρέσκο γάλα, το οποίο έχει διάρκεια ζωής όχι μεγαλύτερη από 10 ημέρες. Αν το γάλα σας έχει διάρκεια ζωής πάνω από 1 μήνα, σημαίνει πως έχει θερμανθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να παρατείνει την διάρκεια ζωής του στα ψυγεία των σουπερμάρκετ. Το καλύτερο είναι να ψάξετε για γάλα, του οποίου οι αγελάδες τρέφονται μονάχα με γρασίδι (grass-fed cows), διότι η περιεκτικότητα του σε ωμέγα 3 είναι αρκετά μεγαλύτερη.
Προτιμήστε αποβουτυρωμένο με πολύ χαμηλά λιπαρά, διότι ειδικά αν θέλετε να χάσετε λίπος, οι θερμίδες από τα λιπαρά που περιέχει θα σας δυσκολέψουν αρκετά.
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπ΄ όψιν είναι η ύπαρξη οιστρογόνων στο γάλα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά που περιέχει, καθώς τα οιστρογόνα είναι μια λιποδιαλυτή ορμόνη. Για αυτό και τα γάλα πλούσια σε λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται.