Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Κάνε την διατροφή σου απο καλή … καλύτερη !

Κάνε την διατροφή σου απο καλή … καλύτερη !
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Πάντα μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο για την διατροφή σου. Μάθε εδώ περισσότερα για το πώς μπορείς να βελτιστοποιήσεις την διατροφή σου!

Καστανό Ρύζι αντί για Άσπρο Ρύζι

2RICE_1200x672_acf_cropped

Παρόλο που δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μακροθρεπτικό τους προφίλ, το καστανό ρύζι είναι ανώτερο και πολύ πιο υγιεινή επιλογή. Γιατί ; Διότι περιέχει πολύ μεγαλύτερο βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων από το άσπρο. Το καστανό ρύζι είναι μια από τις πιο πλούσιες μη-ζωικές τροφές σε λευκίνη (το πιο αναβολικό αμινοξύ στην φύση) και είναι  κατάλληλο για vegans και vegetarians. Επίσης είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, κατάλληλος για περιόδους δίαιτας και ποιοτικής αύξησης άλιπης μυϊκής μάζας (lean bulk), παρέχοντας αργή και σταθερή ενέργεια.

Ελαιόλαδο αντί για Ηλιέλαιο

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από την μηχανική εξαγωγή του λαδιού από τις ελιές, αμέσως αφού συλλεχθούν από τα δέντρα. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το σώμα και από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να καταναλώσει κάποιος. Η βιταμίνη Ε που αποτελεί σημαντικό θρεπτικό συστατικό του ελαιόλαδου, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονών στο σώμα. Το προφίλ των λιπαρών οξέων του είναι πολλές φορές ανώτερο από οποιοδήποτε άλλου φυτικού ελαίου και η κατανάλωση του συνδέεται με την μακροζωία και την φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μεταλλικό ή φιλτραρισμένο νερό αντί για Νερό Βρύσης

Το μεταλλικό νερό είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του σώματος, ειδικά κάτω από στιγμές έντονου στρες, φυσικής δραστηριότητας ή εφίδρωσης. Το νερό βρύσης υστερεί σε βασικά ωφέλιμα συστατικά και μπορεί να περιέχει βαρέα μέταλλα ή βακτήρια, αν δεν έχει φιλτραριστεί σωστά. Η εγκατάσταση ενός καλού φίλτρου νερού προτείνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε σπίτι που ενδιαφέρεται να πίνει καθαρό νερό, απαλλαγμένο από τυχών στοιχεία ρύπανσης.

Ψωμί Ολικής Αλέσεως αντί για Άσπρο Ψωμί

carbohydrates

Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει όλα τα ωφέλιμα μικροστοιχεία του σιταριού, αφού δεν έχει αφαιρεθεί το πίτυρο (ο εξωτερικός φλοιός του δημητριακού). Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και δεν προκαλεί ραγδαία αύξηση ινσουλίνης, δηλαδή πιθανότητα αύξησης του σωματικού λίπους, όπως το λευκό ψωμί. Τα μακαρόνια ολικής άλεσης είναι επίσης καλύτερη επιλογή από τα λευκά.

 

Βρώμη αντί για Δημητριακά (Cornflakes)

Πολλοί άνθρωποι τρώνε δημητριακά για πρωινό νομίζοντας πως είναι καλά για εκείνους και την υγεία τους. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς λάθος, παρόλο που οι εταιρίες των δημητριακών γράφουν ένα σωρό ψέματα και ανακρίβειες στο κουτί, στην προσπάθεια τους να πουλήσουν. Το 99% των δημητριακών από τα ράφια των σουπερμάρκετ προέρχονται  από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και είναι γεμάτα ζάχαρη, τεχνητές αρωματικές ύλες και ενισχυτικά γεύσεις.

Αυτά, φυσικά είναι καταστρεπτικά και για την υγεία αλλά και για την εικόνα του σώματος σας. Η καλύτερη επιλογή είναι η βρώμη, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε απαραίτητα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, που προκαλεί μικρή έκκριση ινσουλίνης και σας παρέχει συνεχόμενη ενέργεια, για πολλές ώρες.

Αποβουτυρωμένο Γάλα αντί για Πλήρες Γάλα

 

Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι ουσιαστικά το γάλα που έχει αφαιρεθεί σχεδόν όλο το λίπος (λιγότερο από 0.5 % λιπαρά). Πολλοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνήσουν πως το πλήρες γάλα (3.5% με 4 % λιπαρά) είναι πιο ωφέλιμο, αλλά όσων αφορά την διατροφή bodybuilding το αποβουτυρωμένο αποτελεί καλύτερη επιλογή. Αυτό, διότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως αυξάνει τον δείκτη IGF-1 (Insulin Like Growth Factor) 15% περισσότερο σε σχέση με το πλήρες γάλα. Οι μόνες βιταμίνες του γάλακτος που χάνονται από την αποβουτύρωση (διαδικασία αφαίρεσης του λίπους) είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A και D.

 

Μπρόκολο αντί για Μαρούλι

11 Sep 2007, Garnerville, New York, USA --- Assortment of High Fiber Foods --- Image by © Envision/Corbis
11 Sep 2007, Garnerville, New York, USA --- Assortment of High Fiber Foods --- Image by © Envision/Corbis

Το μπρόκολο είναι από πιο σημαντικά λαχανικά που υπάρχουν.  Και αυτό εξαιτίας του φυτοχημικού του περιεχομένου και της ισχυρής αντί-καρκινικής και αντί-πατρογονικής ιδιότητας του, χάρη στο κύριο χημικό του indole-3-carbinol. Το μπρόκολο αποτοξινώνει το σώμα πολύ αποτελεσματικά και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Αποτελεί βασική τροφή των επαγγελματιών αθλητών bodybuilding και πρέπει να αποτελεί και δικιά σας, εάν επιθυμείτε ένα στεγνό, όμορφο και υγιές σώμα.

 

Γλυκοπατάτες αντί για Πατάτες

Οι γλυκοπατάτες έχουν καλύτερο προφίλ μακροσυστατικών σε σχέση με τις λευκές πατάτες και είναι καλύτερες για άτομα που ασχολούνται με το bodybuilding. Σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες όταν βρίσκονται σε φάση φόρτωμα υδατανθράκων επιλέγουν γλυκοπατάτες. Είναι πλουσιότερες σε μικροθρεπτικά συστατικά και για πολλούς αποτελούν και νοστιμότερη επιλογή.

 

Φρεσκοστυμμένο Χυμό αντί για Συσκευασμένο

8.-vitamina-c-orange-juice

Ο συσκευασμένος χυμός φτιάχνεται από συμπύκνωμα φρούτων και νερό, όντας ελλιπής σε πολλά μικροθρεπτικά συστατικά. Οι περισσότεροι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη, τεχνητές αρωματικές ύλες και χρωστικές. Ο φυσικός είναι πάντα καλύτερη επιλογή, καθώς είναι πολλαπλάσιες φορές πιο πλούσιος σε μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, δεν περιέχει χημικά και το είδος του σακχάρου που περιέχει (φρουκτόζη) προκαλεί μικρότερη παραγωγή ινσουλίνης από ότι η κοινή, λευκή ζάχαρη στην ίδια ποσότητα. Ειδικά για άτομα που δεν τους αρέσει να καταναλώνουνε πολλά φρούτα καθημερινά, ένας φυσικός χυμός αποτελούμενος από  4-5 φρούτα είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς παρέχει τεράστια γκάμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein