Στον δυτικό κόσμο ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει το 1/3 σε λαχανικά και φρούτα που πρέπει να καταναλώνει καθημερινά (3 αντί για 9 μερίδες). Τα λαχανικά όμως είναι ύψιστης σημασίας για μια καλή διατροφή που θα προάγει το well-being και ένα υγιές σώμα.
Λαχανικά Κατεψυγμένα vs Φρέσκα : τι να επιλέξω;
Εννοείται, πως αν στο τραπέζι υπάρχει λαχανικό είτε κατεψυγμένο είτε φρέσκο καλό είναι να το καταναλώσετε, καθώς το λίγο είναι πάντα καλύτερο από το καθόλου.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η παραγωγή φρέσκων λαχανικών είναι περιορισμένη ή πολύ ακριβή για τον μεγαλύτερο αριθμό των χωρών, κάτι που στρέφει τον κόσμο σε κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα λαχανικά. Ενώ τα κονσερβοποιημένα τείνουν να χάνουν μεγάλο αριθμό των θρεπτικών τους συστατικών κατά την διαδικασία συντήρησης (με εξαίρεση της ντομάτες και την κολοκύθα), τα κατεψυγμένα λαχανικά ίσως και να αποτελούν υγιεινότερη επιλογή από ότι τα φρέσκα. Ο λόγος είναι το ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που επιλέγονται να καταψυχθούν, κόβονται μόνο όταν έχουν ωριμάσει πλήρως, πράγμα που σημαίνει ότι η περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά στοιχεία είναι στα μέγιστα επίπεδα. Το πρώτο βήμα της κατάψυξης των λαχανικών είναι το ζεμάτισμα τους σε καυτό νερό ή ατμό, ώστε να σκοτωθούν τα βακτήρια και κάποια βλαβερά ένζυμα που πιθανών να υπάρχουν. Με την διαδικασία αυτή ναι μεν χάνεται κάποιο ποσοστό ορισμένων υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και B, αλλά το αμέσως επακόλουθο βήμα που είναι η ραγδαία ψύξη των λαχανικών, τα «κλειδώνει» σε μια μικροθρεπτικά πλούσια κατάσταση.