Διατροφή

Κετογενική Δίαιτα : 5 Απαραίτητα Συμπληρώματα

H κετογενική δίαιτα είναι ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό είδος διατροφής, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως με στόχο την ταχύτατη απώλεια λίπους.

Η βασική αρχή πίσω από αυτήν είναι να καταναλώνετε ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνετε δραματικά την κατανάλωση λιπαρών, ώστε να βάλετε το σώμα σας σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως «κέτωση». Όταν το σώμα σας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη ενέργεια του (λίπος) για να μπορέσει να λειτουργεί.

1800x672-mp-wk36-cs-newblogs-banners-sub111_1200x672_acf_cropped

Κετογενική Δίαιτα ή Κετογόνος Δίαιτα

Η κετογενική διατροφή είναι απλή θεωρητικά. Ουσιαστικά, στοχεύετε να παίρνετε το 60-70% των ημερήσιων θερμίδων σας από λιπαρά, κατά κύριο λόγο υγιή λιπαρά και όχι βλαβερά, κορεσμένα και trans λιπαρά. Το 20-30% των θερμίδων σας θα πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνη και η κατανάλωση υδατανθράκων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70 γρ. ημερησίως.

fatloss1

Με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας θα μπει σε κατάσταση κέτωσης. Όταν συμβαίνει αυτό, τα επίπεδα κετόνων του αίματος αυξάνονται σημαντικά, αναγκάζοντας το σώμα σας να αρχίσει να καίει σωματικό λίπος στην θέση των υδατανθράκων για να τροφοδοτήσει ενεργειακά τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

 

Συμπληρώματα Διατροφής: μια σημαντική βοήθεια

 Σε οποιοδήποτε τύπο διατροφής τα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν μια εξαιρετική βοήθεια ώστε να βγάλετε το στόχο σας πέρα πιο αποτελεσματικά. Το ίδιο ισχύει και για την κετογενική διατροφή.

Πολλές φορές ο λόγος που είναι καλό να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα είναι για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη κάποιου μακροσυστατικού, σε αυτήν την περίπτωση των λιπαρών.

 

5 ΦΙΛΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΤΟΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

 

#1 Ωμέγα 3

Τα ωμέγα 3 είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, το οποίο το βρίσκετε συνήθως σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες. Δεν μπορεί να συντεθεί από το οργανισμό, για αυτό και πρέπει να λαμβάνεται από την διατροφή.

Για πολλούς ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να φάνε ψάρι σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, ώστε να λάβουν επαρκή ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών. Οπότε, η χρήση ενός τέτοιου συμπληρώματος είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Υπάρχουν επίσης έρευνες που υποστηρίζουν πως τα συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτό είναι τρομερά ωφέλιμο κατά την κετογενική διατροφή, διότι υπάρχει μια πιθανότητα οι τιμές τους να αυξηθούν.

#2 ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ

Το λάδι καρύδας είναι ένα εξαιρετικό «συμπλήρωμα» στην διατροφή σας, που μάλιστα προσφέρει και πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας. Είναι κατάλληλο για την κετογονική διατροφή, καθώς αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές λιπαρών οξέων.

Το λάδι καρύδας είναι το μοναδικό φυτικής προέλευσης λιπαρό οξύ που είναι κορεσμένο. Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να λαμβάνετε  επαρκή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, αλλά όχι των ανθυγιεινών, επεξεργασμένων και ζωικών λιπαρών, το λάδι καρύδας αποτελεί must.

Μπορείτε να αγοράσετε λάδι καρύδας στην ακατέργαστη μορφή του, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα ή τηγάνισμα ( είναι ανώτερο από το ελαιόλαδο, διότι για να μετατραπεί σε ανεπιθύμητα λιπαρά απαιτεί πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες), καθώς και σε μορφή χαπιού για κάποιον που απλά θέλει να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη λιπαρών του.

shoulder-pain-after-bench-press-2

 

#3 ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Πρόκειται πιθανόν για το πιο διαδεδομένο και γνωστό συμπλήρωμα αυτή την στιγμή. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι το πιο βιοδιαθέσιμο είδος πρωτεΐνης που υπάρχει και απορροφάται εξαιρετικά γρήγορα από το σώμα.

Ο λόγος για να πάρετε ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης είναι είτε επειδή δεν μπορείτε να προσλάβετε αρκετή πρωτεΐνη με τα γεύματα σας είτε επειδή συμφέρει οικονομικά. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η βολικότητα της, διότι αν βιάζεται κάποιος μπορεί να την πάρει και μαζί του.

Όταν βρίσκεστε σε κετογενική δίαιτα και θέλετε να προσλάβετε μονάχα πρωτεΐνη, χωρίς επιπλέον υδατάνθρακες ή και λίπη, ένα ρόφημα πρωτεΐνης είναι μια πολύ εύκολη, νόστιμη και καλή επιλογή.

#4 ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ

 Το να κάνετε χρήση πράσινων σκονών, όπως η σπιρουλίνα είναι ένας αξιόλογος τρόπος να αυξήσετε την πρόσληψη ιχνοστοιχείων και μετάλλων.

Επίσης η σπιρουλίνα είναι μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη, δηλαδή περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί σωστά.

Επιπλέον, περιέχει επαρκής ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες δεσμεύουν τους υδατάνθρακες, αποτρέποντας την αποθήκευση τους ως σωματικό λίπος. Αυτό την καθιστά ιδανικό συμπλήρωμα για κάποιον που ακολουθεί κετογενική δίαιτα.

#5 BCAAs

 Τα BCΑAs ή αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας είναι ένα πολύ αποτελεσματικό συμπλήρωμα για αθλούμενους που ακολουθούν διαφόρων ειδών διατροφές.

Ένα από τα κύρια οφέλη της χρήσης τους είναι η ελαχιστοποίηση της απώλειας μυϊκής μάζας σε περιόδους αυστηρής δίαιτας. Η κετογενική δίαιτα είναι πολύ καταβολική, αφού ουσιαστικά διασπάται και αποβάλλεται λιπώδης ιστός.

Το πρόβλημα είναι πως με αυτό το λίπος σίγουρα θα χάσετε και ένα ποσοστό μυϊκής μάζας. Το ζήτημα είναι πόσο. Εκεί έρχονται τα BCAAs. Εκτός αυτού, μια άλλη ιδιότητα τους είναι ότι αυξάνουν τον ρυθμό ανάρρωσης σας, κάτι πολύ σημαντικό, ιδίως την στιγμή που βρίσκεστε σε ενεργειακό έλλειμμα.

 

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η κετογενική δίαιτα είναι μια εξαιρετική δίαιτα για όσους θέλουν να χάσουν μεγάλη ποσότητα λίπους. Τα παραπάνω συμπληρώματα δεν θα σας βοηθήσουν μόνο στον στόχο της απώλειας λίπους, αλλά και στην βελτίωση της συνολικής σας υγείας και ευεξίας.Γεώργιος Γιαννικέλης

Γεώργιος Γιαννικέλης

Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness

Λέγομαι Γιώργος Γιαννικέλης και σπουδάζω προπονητική και φυσική αγωγή.Περίπου 3 χρόνια ασχολούμαι καθημερινά με το γυμναστήριο κάνοντας προπονήσεις με αντιστάσεις και διαβάζοντας καθημερινά άρθρα, περιοδικά, επιστημονικές έρευνες, βιβλία και διαδικτυακά βίντεο σχετικά με την μυική ανάπτυξη. Αυτός ο χώρος είναι το πάθος μου. Γνωρίζω όλες τις ορολογίες σχετικά με την γυμναστική, την διατροφή καί τα συμπληρώματα. Στόχος μου μέσα από τα άρθρα μου είναι να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε άτομα που ασχολούνται με την γυμναστική, προχωρημένα ή μη.Να τα βοηθήσω να εξελιξούν και να βελιτώσουν το σώμα τους καί την υγεία τους κάθε μέρα που περναει. Εύχομαι σε ολους καλές προπονήσεις και καλά….gains !


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ