Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Λάδι καρύδας (Coconpure) : οφέλη και χρήσεις !

Λάδι καρύδας (Coconpure) : οφέλη και χρήσεις !
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Όλα τα λίπη δεν είναι το ίδιο, και αυτό είναι ένα απαραίτητο δεδομένο να γνωρίζουμε όταν κάνουμε διατροφικές επιλογές. Το λάδι καρύδας έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για αρκετά χρόνια, και με καλό λόγο.

Το λάδι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή λίπους για να συμπεριλάβεται στην διατροφή σας, εκτός του ότι είναι ιδανικό για συνταγές ομορφιάς.

Τι είναι το λάδι Καρύδας ;

daED

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε Λαυρικό οξύ και τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας. Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας καίγονται ταχύτερα από τον οργανισμό, που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο γρήγορα από ό, τι κάποιες άλλες λίπους ως καύσιμο για το σώμα!

Αποτελεί κορεσμένο λίπος με αποτέλεσμα να παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες. Ένα υγιές κορεσμένο λίπος - ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τα οφέλη όταν καταναλώνεται!

10g (φυσιολογική ποσότητα χρήσης) λαδιού καρύδας, αποτελείται από 9,3g κορεσμένων λιπών, 0.6g μονοακόρεστα λιπαρά και 0,1 g μονοακόρεστα λίπη.

Το λάδι καρύδας μπορεί επίσης να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη (3) έχει δείξει ότι τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 5%, ειδικότερα όταν αντικαθιστούν 15-30g από άλλα κορεσμένα λίπη!

Παρόλα αυτά πρέπει να είστε προσεκτικοί με την δοσολογία, αφού όπως όλα τα λίπη είναι πλούσια σε θερμίδες.

# 1 – Στο ψήσιμο

Το λάδι καρύδας προσθέτει γεύση στα ψημένα αγαθά όπως muffins και κέικ. Λόγω του ότι είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι μια φανταστική επιλογή για ψήσιμο!

Το έλαιο καρύδας δύναται να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο στη θέση του βουτύρου, το ελαιόλαδο, ή οποιοδήποτε άλλο λίπος όπου μια συνταγή απαιτεί. Παρόλα αυτά τείνει να δώσει τη συνταγή μια γεύση καρύδας η οποία μπορεί να ενισχυθεί με την προσθήκη μιας άλλης μορφής καρύδας όπως νιφάδες καρύδας!

Gluten-free-chocolate-brownie-2

# 2 – Smoothies (Ροφήματα) & Καφέ

Το λάδι καρύδας μπορεί να προστεθεί σε smoothies για να τους δώσει μια θρεπτική ώθηση – οπότε μπορεί να χρειαστεί να το μαλακώσετε είτε σε ζεστό νερό (απλά συμπληρώστε ένα μπολ με ζεστό νερό και βάλτε το βάζο σε αυτό) ή να πάρετε την ποσότητα που χρειάζεστε από το βάζο και να την βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα!

Λατρεύεται τον καφέ; Δοκιμάστε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα από λάδι καρύδας σε ένα μπλέντερ με μα δόση καφέ και ανακατέψτε. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να βοηθήσει να ενισχύσει την ενέργειά σας – σε συνδυασμό με την επίδραση των κορεσμένων λιπών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πρωινές λιγούρες!

 

# 3 – Αλμυρά γεύματα

MYP-The-Zone-Food88101

Αποτελεί εξαιρετική λύση για γεύματα που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες για την προετοιμασία τους και επίσης για χρήση σε αλμυρά πιάτα. Δεν καπνίζει κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, που σημαίνει ότι δεν καίγεται εύκολα.

Σημείωση: Το ελαιόλαδο είναι ένα παράδειγμα ενός ελαίου με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες, καθώς δεν ανταποκρίνεται καλά σε υψηλές θερμοκρασίες διότι καίγεται πολύ γρήγορα. Ως υποπροϊόν, αυτό αφαιρεί τα περισσότερα από τα οφέλη του για την υγεία όταν αρχίζει να καπνίζει, οπότε αν είστε οπαδός του τηγανίσματος, τα οφέλη από τη χρήση του λαδιού καρύδας είναι σημαντικά. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο με ζυμαρικά και noodle πιάτα, καθώς και συνταγές σε πολύ δυνατή φωτιά.

# 4 – Conditioner Μαλλιών

Ναι! Εκτός από την κατανάλωση λαδιού καρύδας είναι επίσης επωφελής για ένα αριθμό χρήσεων υγείας και όσο αφορά την περιποίηση της επιδερμίδας.

Κάντε το παρακάτω τέχνασμα πιο μαλακά μαλλιά.

  • Ζεσταίνεται λίγο λάδι καρύδας για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων, στη συνέχεια, εφαρμόστε στα μαλλιά σας.
  • Αφήστε τα μαλλιά σας τυλιγμένα σε μια ζεστή πετσέτα για δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε!

# 5 – Ενυδατική κρέμα για τα χείλια

vic2

Το λάδι καρύδας αποτελεί ενυδατική κρέμα για το δέρμα, απλά εφαρμόζεται σε μια μικρή ποσότητα και τρίψτε το για μεταξένιο και απαλό δέρμα.

Σε έντονο κρύο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από σκασμένα χείλη. Το λάδι καρύδας κάνει τα ενυδατώνει και ανακουφίζει. Μπορείτε να τα μεταφέρεται τοποθετώντας το λάδι σε μικρές συσκευασίες.

# 6 – Ντεμακιγιάζ

Το λάδι καρύδας αφαιρεί το make up - είτε το πιστεύετε είτε όχι!

  • Απλά χρειάζεται να θερμανθεί ελαφρώς έτσι ώστε να είναι πιο εύκαμπτο.
  • Τρίψτε λίγο στο δέρμα και ξεπλύνετε!

Συμπεράσματα για το λάδι καρύδας: 

Το λάδι καρύδας είναι αποτελεί εξαιρετικό λάδι με Διατηρείτε πολύ καλά  και αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Αξίζει αν συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή σας ή ως σωτήρας του δέρματος στο κρύο!

Δώστε ένα υπέροχο διακριτικό άρωμα στην μαγειρική σας!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

1) M-P. St-Onge, P.J.H. Jones (2003). “Greater rise in fat oxidation with medium-chain triglyceride consumption relative to long-chain triglyceride is associated with lower initial body weight and greater loss of subcutaneous adipose tissue”.International Journal of Obesity 27 (12): 1565–1571

2) St-Onge, MP; Jones, PJ (2002). “Physiological effects of medium-chain triglycerides: potential agents in the prevention of obesity”. The Journal of nutrition132 (3): 329–32.

3) Papamandjaris, AA; MacDougall, DE; Jones, PJ (1998). “Medium chain fatty acid metabolism and energy expenditure: obesity treatment implications”. Life Sciences62 (14): 1203–15

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein