Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Μεταβολισμός: Τροφές που τον “επιταχύνουν”

Μεταβολισμός: Τροφές που τον “επιταχύνουν”
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Ένας γρήγορος μεταβολισμός μπορεί να επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε έναν αθλούμενο. Καθώς το σώμα του χρησιμοποιεί μεγαλύτερα ποσά ενέργειας σε κατάσταση ηρεμίας, μπορεί 1) να επιτύχει γρηγορότερη απώλεια λίπους αν το επιθυμεί 2) να τρώει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και να μην παίρνει ανεπιθύμητο βάρος. Η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) σαν δραστηριότητα αυξάνει σημαντικά τον μεταβολισμό και αυτός είναι ένας λόγος που άτομα με πραγματική γνώση στον χώρο προτείνουν σε υπέρβαρα άτομα να ακολουθήσουν και τέτοιου είδους προπόνηση μαζί με την αερόβια προπόνηση τους. Ο μεταβολισμός είναι κάτι που φυσικά επηρεάζεται και από την τροφή που τρώμε. Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορούν να τον αυξήσουν περισσότερο από κάποια άλλα λόγω συγκεκριμένων φυσικών ουσιών που εμπεριέχονται σε αυτά. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε μερικά από αυτά. Ας ξεκινήσουμε.

Μεταβολισμός: Τροφές που τον "επιταχύνουν"

1.Καυτερές Πιπεριές

Περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη, στην οποία οφείλεται και η καυστική τους γεύση. Η συγκεκριμένη ουσία υπάρχει στην πιπεριά ως προστατευτική-απωθητική ουσία απέναντι στα φυτοφάγα ζώα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτήν μπορούν να αυξήσουν για μικρό χρονικό διάστημα τον μεταβολισμό κατά 8% περίπου. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη των πιπεριών : χαλαπένιο, χαμπανέρο και καγιέν. Επειδή σίγουρα θα απορείτε τι να κάνετε αν τις καταναλώσετε και καίγεται η γλώσσα σας η λύση δεν είναι το νερό (ίσα ίσα κάνει το αίσθημα του καψίματος ακόμα χειρότερο), αλλά η λήψη γιαουρτιού, βουτυρωμένου ψωμιού ή κρέμας. Αυτό συμβαίνει διότι η καψαϊκίνη είναι αδιάλυτη στο νερό, αλλά αρκετά διαλυτή στους συνήθεις οργανικούς διαλύτες, στα λίπη και στα έλαια.

2.Δημητριακά Ολικής Άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε ένα διατροφικό πλάνο ποιοτικού όγκου, καθώς και λιποδιάλυσης και είναι κυριολεκτικά από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) πηγές υδατάνθρακα που υπάρχουν. Κρατάνε την γλυκόζη στο αίμα σταθερή, επιταχύνουν τον μεταβολισμό και σας κρατάνε γερούς και υγιείς. Η βρώμη για παράδειγμα είναι  πλούσια σε βήτα-γλύκανες και αβενοανθραμίδιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει καρδιοπροστατευτική δράση.

3.Άπαχο Κρέας

Γιατί είναι στην λίστα ; Διότι το σώμα σας χρειάζεται μεγάλα ποσά ενέργειας για να το χωνεύσει. Ο μεταβολισμός σας παραμένει υψηλός όταν καταναλώνεται πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην διατήρηση της μυϊκής σας μάζας σε περιόδους δίαιτας. Αν ψάχνετε για άπαχο κρέας κοιτάξτε για κοτόπουλο, γαλοπούλα και άπαχο μοσχαρίσιο κρέας από έναν κρεοπώλη που εμπιστεύεστε.

4.Κιτροειδή Φρούτα

Τα κιτροειδή φρούτα περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία επιταχύνει την διαδικασία μεταβολισμού των λιπαρών. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το λάιμ. Ειδικά το γκρέιπφρουτ είναι πανίσχυρο σε αντιοξειδωτικά και πολύ αποτελεσματικό στην λιποδιάλυση. Να είστε προσεκτικοί αν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς μπορεί να σας επηρεάσει διαφορετικά δρώντας συνεργικά μαζί τους. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε σκοπό να κάνετε μεγάλη κατανάλωση τους.

5.Πράσινο Τσάι

Αποτελεί ιδιαίτερα διαδεδομένο συστατικό σε πολλά συμπληρώματα λιποδιάλυσης και υπάρχει λόγος για αυτό. Είναι ικανό να αυξήσει τον μεταβολισμό σας μέχρι 3% μέσα σε δύο 24ωρα. Είναι πλούσιο σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών, τις κατεχίνες σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από ότι το μαύρο τσάι, καθώς είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Οι κατεχίνες πέρα από την προστασία κατά των ελευθέρων ριζών συμβάλλουν και στην απώλεια λίπους. Το καλό με το πράσινο τσάι είναι ότι μπορείτε να το απολαύσετε και ζεστό, αλλά και κρύο.

6.Νερό

Είναι απαραίτητο για την δημιουργία και την διατήρηση της ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη ενός λίτρο νερού το πρωί αυξάνει δραματικά τον μεταβολισμό μέχρι και 30%. Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης είναι ικανό να μειώσει δραστικά την απόδοση σας στο γυμναστήριο, καθώς η σύσπαση των μυϊκών ινών δεν γίνεται αρκετά γρήγορα και αποτελεσματικά. Ότι και να πούμε για τα οφέλη αυτής της μαγικής χημικής ένωσης είναι λίγο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το νερό εδώ

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein