Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πόσο νερό πρέπει να πίνω την ημέρα?

Πόσο νερό πρέπει να πίνω την ημέρα?
Katerina Baka
Writer and expert8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka

Το νερό είναι η κύρια χημική ένωση του σώματος και αποτελεί έως και το 70% του σωματικού σας βάρους! Τα σώματά μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το νερό, το οποίο διαθέτει μια μεγάλη λίστα από εργασίες ζωτικής σημασίας, από τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα έως την απομάκρυνση των τοξινών από τα όργανά σας.

Ως άνθρωποι χάνουμε περίπου 2.5 λίτρα την ημέρα μέσω της αναπνοής, της αποβολής και της εφίδρωσης, ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπληρώνουμε τα σώματά μας για να εξασφαλίσουμε τη σωστή μας λειτουργία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους επιδίδονται σε σωματική άσκηση!

Πόσο Νερό Θα Πρέπει Να Πίνω;

Η ποσότητα νερού που θα πρέπει να πίνουμε εξαρτάται στην πραγματικότητα από το άτομο, ωστόσο, η μέση κατανάλωση είναι περίπου 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Αυτό ισχύει για κάποιον που έχει μια καθιστική ζωή, και δεν επιδίδετε σε σωματική άσκηση.

Όταν το σώμα σας καίει θερμίδες και το αίμα αντλείται γύρω από αυτό, το νερό θα πρέπει να αναπληρωθεί ξανά – προσθέστε τη σύνθεση του σώματος και ο αριθμός αυξάνετε ακόμα περισσότερο!

Υπολογισμός Μέσης Ποσότητας Νερού

Για να υπολογίσετε τη μέση ποσότητα νερού για το σώμα σας, σε επίπεδο καθιστικής ζωής, πάρτε το σωματικό σας βάρος σε κιλά και πολλαπλασιάστε το με το 0.033.

Έτσι για παράδειγμα, ένα άτομο των 60kg θα πρέπει να πίνει 2 λίτρα νερού την ημέρα.

60 x 0.033 = 1.98

Όσο πιο πολύ μυϊκό ιστό έχει το άτομο, τόσο πιο πολύ νερό χρειάζεται για να εξασφαλίσει πως οι μύες του είναι πλήρως ενυδατωμένοι και λειτουργούν σωστά.

Οι αθλητές αντοχής θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν την κατανάλωση επαρκής ποσότητας νερού για την αντικατάσταση του νερού που χάθηκε μέσω του ιδρώτα και της καύσης των θερμίδων.

Οφέλη Από Την Πρόσληψη Περισσότερου Νερού

Η πρόσληψη περισσότερου νερού μπορεί να ωφελήσει το σώμα σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί πως μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και να μειώσει την όρεξη. Μερικά οφέλη περιλαμβάνουν:

Την Πέψη

Η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να βοηθήσει με τα πεπτικά προβλήματα, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα. Η αύξηση της πρόσληψης νερού ενθαρρύνει τη διέλευση των αποβλήτων μέσα από το πεπτικό σας σύστημα, αποφεύγοντας έτσι τυχόν προβλήματα δυσφορίας.

Εάν τρώτε πολλές φυτικές ίνες – σκεφτείτε τες σαν σφουγγάρι που θα απορροφήσει όλο το νερό

Οι φυτικές ίνες δρουν σαν σφουγγάρι, απορροφώντας νερό. Χωρίς υγρό, οι φυτικές ίνες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και θα δημιουργηθεί δυσκοιλιότητα. Ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε πως λαμβάνετε αρκετά υγρά είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα.

Την Ενυδάτωση Δέρματος & Σώματος

Υπάρχουν πολλές ανεπίσημες αναφορές στο ίντερνετ σχετικά με το ότι το νερό βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος και μειώνει την ακμή, αλλά δεν βρήκα καμία έρευνα που να το επιβεβαιώνει ή να το διαψεύδει.

Η πρόσληψη αρκετού νερού έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη. Ενυδατώνοντας το σώμα, επιτρέπετε την εξέλιξη των φυσιολογικών σωματικών λειτουργιών. Στη συνέχεια αυτό μπορεί να βοηθήσει με τη φλεγμονή, τον λήθαργο και τη πνευματική κόπωση· διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη από όσο νομίζετε!

Συμπτώματα Αφυδάτωσης

Τα συνήθη συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική δίψα
  • Κούραση χωρίς λόγο
  • Ευερεθιστότητα
  • Σκουρόχρωμα ούρα

Τρόποι Για Να Πιείτε Παραπάνω Νερό

Ακόμα και με όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και το πόσο σημαντικό είναι το νερό, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να λάβουν αρκετό.

Εδώ είναι μερικές συνήθειες που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να πίνετε όσο νερό χρειάζεται το σώμα σας.
  1. Προσθέστε κάτι στο νερό σας για να το κάνετε να φαίνεται πιο συναρπαστικό. Για παράδειγμα λεμόνι, τζίντζερ ή ακόμα και λίγο σέλινο.
  2. Πριν από κάθε σας γεύμα βεβαιωθείτε να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, το οποίο θα βοηθήσει επίσης και με τον κορεσμό.
  3. Πάντα να έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας είτε πάνω στο γραφείο σας, είτε απλά κουβαλώντας το στην τσάντα σας, πράγμα που θα σας ενθαρρύνει να πιείτε περισσότερο.
  4. Φάτε περισσότερα φαγητά που έχουν σε μεγάλο βαθμό βάση το νερό. Το καρπούζι και το αγγούρι είναι μια πολύ καλή επιλογή.
  5. Το τσάι και ο καφές προσμετρούνται στην ημερήσια πρόσληψη H20 απλά μην το παρακάνετε.
  6. Κάντε πρωινή συνήθεια το να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό αμέσως μόλις ξυπνάτε.
  7. Βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας ή αποκτήστε μια εφαρμογή που να σας λέει πόσο έχετε πιει. Υπάρχουν εφαρμογές για τα πάντα στις μέρες μας!
  8. Φάτε μερικά πικάντικα γεύματα καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε μόλις κάτι είναι αρκετά καυτό το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αρπάξουμε το νερό.

Συνοπτικά

Η έλλειψη νερού στη διατροφή μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στο σώμα – αλλά η αντίθετη περίπτωση μπορεί να παρέχει αρκετά οφέλη – στα οποία περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους, το καλύτερο δέρμα και η βελτιωμένη πέψη!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Katerina Baka
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka
myprotein