Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Νερό καρύδας | Οφέλη για τη διατροφή και την υγεία μας

Νερό καρύδας  | Οφέλη για τη διατροφή και την υγεία μας
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Νερό καρύδας. Ένα δημοφιλές ποτό στον κόσμο του Fitness. Το αθλητικό ποτό της μητέρας φύσης!

Από celebrities μέχρι και αθλητές, το νερό καρύδας έχει γίνει μια μόδα που συνεχώς ανεβαίνει! Ξέρετε τι είναι καλό όμως; Εξερευνούμε αυτό το νόστιμο ποτό και βλέπουμε τα πλεονεκτήματα του.

νερό καρύδας

Τι είναι το νερό καρύδας; 

Το νερό καρύδας είναι φυσικά γλυκό, αναζωογονητικό και δροσιστικό με μια ήπια γεύση. Η γεύση μοιάζει σαν νερό που έχει φιλτραριστεί σε καρύδα. Περιέχει ηλεκτρολύτες και ειδικά κάλιο, το οποίο μπορεί να προωθήσει την μυϊκή δύναμη ενώ αναπληρώνει τα χαμένα υγρά μετά από έντονες προπονήσεις - γιαυτό είναι και δημοφιλές ανάμεσα σε αθλητές.

Μην μπερδεύετε το νερό καρύδας με γάλα καρύδας ή λάδι καρύδας, τα οποία είναι υψηλά σε λιπαρά. Προέρχονται από τον χυμό και τη σάρκα της καρύδας που είναι ώριμη, ενώ το νερό καρύδας είναι ένα καθαρό υγρό που βρίσκετε στις νεαρές, πράσινες καρύδες.

Περιέχει επίσης λιγότερες θερμίδες και λιγότερη αλάτι από ένα τυπικό ενεργειακό ποτό!

Είναι το νερό καρύδας καλό για εσάς;

Πάμε να δούμε τα πλεονεκτήματα από το νερό καρύδας και τους λόγους που έχει γίνει τόσο δημοφιλές!

7 Πλεονεκτήματα για την υγεία:

1. Αποτελεσματικό ενεργειακό ποτό

Το νερό καρύδας περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τα περισσότερα αναψυκτικά και χυμούς και ακόμα λιγότερη από τα γνωστά αθλητικά ποτά. Έχει βρεθεί ότι είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και τα αθλητικά ποτά που είναι σχεδιασμένα για να σας ενυδατώνουν μετά από μια έντονη προπόνηση ενώ παράλληλα αναπληρώνουν τα χαμένα υγρά λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο. Επίσης, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το νερό καρύδας δεν προκαλεί ναυτία, φούσκωμα και στομαχικές ενοχλήσεις όπως συμβαίνεις με αρκετά αθλητικά ποτά.

Αν μετράτε τις θερμίδες σας, προσέξτε να το πίνετε με μέτρο μιας και δεν παύει να περιέχει θερμίδες.

2. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το να πίνετε νερό καρύδας έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την όρεξη και σας κάνει να νιώθετε γεμάτοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα νιώθετε ότι χρειάζεστε συχνά ένα σνακ, το οποίο εν τέλει βοηθά στο να χάσετε κιλά. Είναι δημοφιλές ανάμεσα σε bodybuilders που κάνουν γράμμωση ή ετοιμάζονται για αγώνες, για ακριβώς αυτό το λόγο.

3. Είναι καλό για το δέρμα σας

Η εφαρμογή στο δέρμα βοηθά τα άτομα ατέλειες. Βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και εμποδίζει τους πόρους σας από την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ελαίου, η οποία με την σειρά της εμποδίζει ανεπιθήμητα σημάδια και ξεσπάσματα.

νερό καρύδας

4. Βοηθά στο hangover

Μετά από μια νύχτα από αρκετό πότο (το οποίο γενικά δεν είναι καλή ιδέα), μπορείτε να πιείτε νερό καρύδας ώστε να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες που έχασε το σώμα σας το βράδυ. Αρκετοί έχουν αναφέρει ότι η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του hangover...

5. Έλεγχος πίεσης του αίματος

Χαμηλά επίπεδα καλίου μπορούν να οδηγήσουν σε αύξησης της πίεσης του αίματος, μιας και αυτά τα απαραίτητα μέταλλα βοηθούν στην ισορροπία των αρνητικών επιπτώσεων του αλατιού. Αυτό το ποτό σας παρέχει αρκετό κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος.

6. Γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Μπορεί να λάβετε απαραίτητους ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και νάτριο, παρέχοντας μια θρεπτική εναλλακτική του κανονικού νερού ή των σακχαρώδων χυμών και επομένως μπορείτε να το απολαύσετε ως μέρος μιας υγιεινής, θρεπτικής και ισορροπημένης δίαιτας.

7. Ισοτονικό

Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά λογικό αλλά το νερό καρύδας είναι ισοτονικό αφού περιέχει ίδιες συγκεντρώσεις αλατιού και ζάχαρης με το ανθρώπινο σώμα. Για αυτό το λόγο, η έρευνα προτείνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα μετά από σκληρές προπονήσεις για την ενυδάτωση του σώματός μας.

νερό καρύδας

Η καλύτερη ώρα να καταναλώσετε το νερό καρύδας

Μπορείτε να το καναλώσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ωστόσο, μιας και δεν πρόκειται να πιείτε λίτρα από αυτό κάθε μέρα, είναι καλύτερο να το προτιμάτε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας:

Για παράδειγμα:

Μετά από μια έντονη προπόνηση

✓ Μετά από μια νυχτερινή έξοδο στην οποία ήπιατε

Για απώλεια βάρους, πριν το γεύμα με άδειο στομάχι

νερό καρύδας

Που μπορώ να βρώ νερό καρύδας

✓ Από το φρούτο

✓ Από το σούπερ-μάρκετ

 Νερό καρύδας σε σκόνη

✓ Σε συμπληρώματα όπως το Electrofuel 

Τρόποι να το καταναλώσετε;

Μπορείτε να το πιείτε μόνο του ή να το προσθέσετε στο πρωτεϊνικό σας ρόφημα ή να φτιάξετε ένα υγιεινό σμούθι με συστατικά όπως λάιμ, αγγούρι, μέντα, ακτινίδιο ή σπανάκι! Η έκδοση σε σκόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνταγές μπισκότων ή κεικ!

 

νερό καρύδας

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein