Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πατάτες | Τι προσφέρουν στην διατροφή μας

Πατάτες | Τι προσφέρουν στην διατροφή μας
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Πατάτες | Τι προσφέρουν στην διατροφή μας

Υπάρχει μεγάλη διαμάχη στο διαδίκτυο και στα βιβλία αναφορικά με το τι πραγματικά είναι μια υγιεινή διατροφή. Παρόμοιες συζητήσεις γίνονται και για τις πατάτες.

Είναι καλές για εσένα; Βοηθάν την διατροφή σου ή την εμποδίζουν; Σε αυτό το άρθρο "σπάμε" κάποιους μύθους και παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της μοναδικής τροφής!

Έχουν πολλούς υδατάνθρακες;

Οι πατάτες είναι υδατάνθρακες. Είναι μια άριστη πηγή υδατανθράκων. Πολλές διατροφές έχουν καταδικάσει τις πατάτες ότι είναι "κακή" επιλογή. Μέγα λάθος. Το σώμα μας χρειάζεται υδατάνθρακες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν γυμνάζεστε. Κάθε γεύματα είναι καλό να περιέχει μια μερίδα υδατανθράκων, και οι πατάτες είναι μια άριστη επιλογή.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί

είναι μια φυσική πηγή ανεπεξέργαστου υδατάνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο για το σώμα να τις απορροφήσει αποτελεσματικά. Επομένως, αν είστε επιρρεπής σε φουσκώματα ή προβλήματα πέψης, οι πατάτες είναι η ιδανική επιλογή υδατανθράκων για εσας.

Έχουν οι πατάτες πολλές θερμίδες;

Μια μέτρια πατάτα έχει περίπου 110 θερμίδες. Επομένως, έχουν λίγες θερμίδες και περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε γεμάτοι και ικανοποιημένοι από το γεύμα σας. Βέβαια πολλές φορές οι πατάτες μαγειρεύονται με τρόπο που αυξάνουν τις θερμίδες.

Για παράδειγμα, οι τηγανιτές πατάτες ή ο πουρές σίγουρα έχουν αυξημένες θερμίδες λόγω του λαδιού ή του βουτύρου.

Είναι θρεπτικές;

Φυσικά και είναι αρκετά θρεπτικές. Περιέχουν αρκετό κάλιο (περισσότερο και από μια μπανάνα), το οποίο βοηθά στην μείωση της πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μια πατάτα θα σας προσφέρει επίσης μισή από την πρόσληψη της βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι ενδιαφέρον επίσης το γεγονός οτι παρόλο που οι πατάτες έχουν ενοχοποιηθεί ως "παχυντικό" φαγητό, αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Β6 η οποία ενισχύει το μεταβολισμό.

Στην πραγματικότητα, οι πατάτες είναι τόσο θρεπτικές  και έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν πατάτες τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα που συνδέονται με μια περιορισμένη δίαιτα.

Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε οτι αρκετά παιδιά έχουν μεγαλώσει με αυτή την τροφή και έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά. Φυσικά, δεν σας προτείνω να τρώτε μόνο πατάτες, αλλά είναι σίγουρα καλό να την συμπεριελάβετε στην διατροφή σας.

Προσφέρουν αποτοξίνωση;

Η αλήθεια είναι μια άριστη πηγή αντιοξειωτικών. Δεν περιέχουν λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Στην ουσία, βοηθούν το σώμα σας να απελευθερώσει τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί. Μπορεί να μην είναι τόσο της μόδας όσο ένα πρασινό τσάι, αλλά λειτουργούν εξίσου καλά!

Είναι οι γλυκοπατάτες καλύτερες;

Εξαρτάται από τις βιταμίνες που θέλετε να λάβετε. Οι γλυκοπατάτες έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, οπότε σας "γεμίζουν" περισσότερο και περιέχουν και περισσότερο Βιταμίνη Α, η οποία είναι ιδανική για το δέρμα σας. Οι πατάτες περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Επομένως, αν δεν έχετε σκοπό να αυξήσετε την πρόσληψη κάποιου συγκεκριμένου συστατικού, επιλέξτε το είδος που σας αρέσει περισσότερο!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein