Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πεινάς συνέχεια; Δες γιατί!

Πεινάς συνέχεια; Δες γιατί!
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Αν πεινάς συνέχεια, αυτό το άρθρο είναι γραμμένο για εσένα. Δες του λόγους που συμβαίνει αυτό και πως μπορείς να το αλλάξεις!

Πολλά είναι τα άτομα που παρά το γεγονός ότι καταναλώνουν φυσιολογικές ποσότητες φαγητού, πολύ γρήγορα νιώθουν ξανά ένα αίσθημα πείνας να τα κατακλύζει. Η παραπάνω κατάσταση μπορεί να αποτελέσει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν στόχο την απώλεια βάρους, καθώς αυτή η υπερφαγία θα οδηγήσει σε υπερθετικό θερμιδικό ισοζύγιο και αναπόφευκτα σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Το αίσθημα της πείνας καθορίζεται από ποικίλους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, οπότε δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί τι ακριβώς το προκάλεσε. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά πιθανά αίτια αυτής της κατάστασης. Εντοπίζοντας και αλλάζοντας τα θα είστε να θέση να ελέγξετε καλύτερα το σωματικό σας βάρος και να επιτύχετε τον στόχο που έχετε θέσει.

Πεινάς συνέχεια; Δες γιατί!

 
eating meal prep

Δεν κοιμάστε αρκετά

O ύπνος και η όρεξη για φαγητό είναι έννοιες αλληλένδετες. H επίδραση του στην ανάγκη σας για φαγητό είναι άμεση και φανερή ακόμα και αν μπουκώνεστε με φαγητό όλη μέρα. Αυτό συμβαίνει, διότι τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης της πείνας μειώνονται όταν δεν λαμβάνετε επαρκές ώρες ύπνου. Η λεπτίνη παράγεται κυρίως στα κύτταρα του λευκού λιπώδους ιστού (white adipose tissue), αλλά και σε κύτταρα άλλων ιστών. Επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει τον μικρής διάρκειας ύπνο με μειωμένα επίπεδα λεπτίνης και αυξημένα επίπεδα της άλλης ορμόνης της «πείνας», της γκρελίνης (που παράγεται στον γαστρεντερικό σωλήνα), καθώς επίσης και με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (Body Mass Index-ΒΜΙ). Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ λεπτίνης και γκρελίνης, οι οποίες προκαλούνται από τον ελλιπή ύπνο αυξάνουν την όρεξη, εξηγώντας και τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος(BMI) που έχει σημειωθεί σε όλες τις έρευνες. Άλλωστε στις δυτικές κοινωνίες με την χρόνια στέρηση ύπνου να αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο και την διαθεσιμότητα του φαγητού να είναι πολυποίκιλη και τεράστια, οι μεταβολές στις ορμόνες της «πείνας» που αναπόφευκτα προκύπτουν συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας. Για τον λόγο αυτό φροντίστε να κοιμάστε καθημερινά 7-10 ώρες.

Είστε αφυδατωμένοι

Είναι συχνό φαινόμενο κάποιος να μπερδέψει το αίσθημα της δίψας με την πείνα. Είναι αυτό το αίσθημα που όλοι έχουμε νιώσει, ότι το σώμα μας ζητάει κάτι αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς. Μια φυσική αντίδραση από τον εγκέφαλο είναι να ερμηνεύσει αυτή την ανάγκη ως πείνα, ενώ στην πραγματικότητα ένα ποτήρι δροσερό νερό μπορεί να βοηθήσει. Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το σώμα σας, καθώς μεταφέρει πολύτιμα συστατικά στο εσωτερικό του κυττάρου, καθώς και για άλλους  1002 λόγους  τους οποίους δεν θα αναλύσουμε στο παρών άρθρο. Οι πιθανότητες λένε πως  αν είστε αφυδατωμένοι θα νιώθετε και πεινασμένοι. Για τον λόγο αυτό βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό μεταξύ των γευμάτων σας, κατά προτίμηση μισή ώρα πριν ή μετά το γεύμα γιατί νερό και φαγητό ταυτόχρονα δεν πάνε μαζί (δεν πρέπει το νερό να ανακατεύεται με τα πεπτικά υγρά που απελευθερώνονται στο στομάχι σας).

Τρώτε υπερβολικά πολλούς υδατάνθρακες

Αν μια τυπική σας μέρα μοιάζει με το παρακάτω παράδειγμα: δημητριακά με γάλα για πρωινό, pizza για μεσημεριανό, πατατάκια σαν σνακ και μακαρόνια ή ρύζι για βραδινό, τότε πραγματικά είναι ανόητο να απορείτε γιατί πεινάτε συνέχεια. Όταν επιλέγετε τροφές πλούσιες σε απλούς, επεξεργασμένους υδατάνθρακες είναι αναπόφευκτο  ότι μετά θα πεινάτε. Αυτό συμβαίνει διότι αυτή η κατηγορία υδατανθράκων (φτωχοί σε φυτικές ίνες και συχνά πλούσιοι σε σάκχαρα) προκαλούν ραγδαία παραγωγή της αναβολικής ορμόνης ινσουλίνης (που απομακρύνει την γλυκόζη από το αίμα και την εισάγει στα κύτταρα). Όταν αυτό συμβεί το αίμα σας μένει με πολύ μικρή ποσότητα γλυκόζης δίνοντας σήμα στο εγκέφαλο ότι χρειάζεται γλυκόζη. Καταλαβαίνετε τι γίνεται στην συνέχεια…. ζητάτε και άλλους υδατάνθρακες. Ουσιαστικά αποτελεί ένα ανθυγιεινό φαύλο κύκλο που πρέπει να σταματήσετε.

Τρώτε πολύ γρήγορα

Τι; Νομίζατε ότι δεν έχει σχέση η ταχύτητα; Και όμως έχει. Απαιτούνται πάνω από 15 λεπτά για το σώμα σας, ώστε να δώσει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχει επέλθει κορεσμός και είστε πλήρεις. Αν έχετε κυριολεκτικά «ρουφήξει» το φαγητό σας σαν ηλεκτρική σκούπα μέσα σε 5 λεπτά, είναι απόλυτα λογικό να νιώθετε ότι πεινάτε και άλλο. Καλό είναι να τρώτε με φυσιολογικό ρυθμό και να μασάτε καλά την τροφή (ώστε να την χωνεύετε και καλύτερα), επιτρέποντας έτσι και στις ορμόνες τις πείνας να φτάσουν στον εγκέφαλο σας. Μην τρώγοντας γρήγορα απολαμβάνεται κιόλας και περισσότερο το γεύμα σας.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein