Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πεινάω συνέχεια | 5 κυριότεροι λόγοι

Πεινάω συνέχεια | 5 κυριότεροι λόγοι
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Πεινάω συνέχεια. Πόσες φορές το έχετε πει; Και το χειρότερο είναι οτι καμιά φορά τρώτε υγιεινά και συνεχίζουν και νιώθουν αυτό το συναίσθημα. Πάμε να δούμε 5 λόγους για τους οποίους πεινάτε συνέχεια!

Πεινάω συνέχεια γιατί έχω κακή ισορροπία δουλειάς και διατροφής

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής σημαίνει πάνω από όλα ισορροπία. Ο λόγος που πεινάτε δεν είναι πάντα ότι είναι της μοίρας σας να γίνετε υπέρβαροι - αλλά ίσως δουλεύετε αρκετά. Για κάθε μυ που γυμνάζεται, κάθε χιλιόμετρο που περπατάτε, κάθε λεπτό άγχους που βιώνεται καίτε θερμίδες και χρησιμοποιείται τα θρεπτικά συστατικά που έχει το σώμα σας μέσω της διατροφής. Επομένως, πρέπει να τροφοδοτείτε τον εαυτό σας με τα σωστά καύσιμα ώστε να μην νιώθετε κουρασμένοι και το σώμα σας να λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτό δεν σημαίνει να κόψετε το φαγητό όπως κάνουν οι περισσότεροι. Αντιθέτως, σημαίνει "μην χάνετε κανένα γεύμα".

 

πεινάω συνέχεια

Πεινάω συνέχεια γιατι τρώω επεξεργασμένα

Το ερωτήμα είναι : "Οκ. Τρώτε αρκετά. Αλλά τρώτε σωστά; Βάζετε το σωστό καύσιμο στο σώμα σας;". Αν βάλετε πετρέλαιο σε βενζινοκίνητο όχημα θα καταστραφεί. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι ακριβώς το λάθος καύσιμο για το σώμα σας. Το σώμα σας τους απορροφά γρήγορα και το ζάχαρο του αίματος και η ινσουλίνη φτάνει κορυφή...

Οι κύριες διατροφικές πηγές των επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το άσπρο αλεύρι, το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι, τα γλυκά, οι σάντουιτς, τα σνακ, τα ζυμαρικά, τα γλυκά, τα δημητριακά για πρωινό και τα πρόσθετα σάκχαρα. Αφού τα φάτε, ίσως αισθάνεστε σαν να είστε απίστευτα γεμάτοι, και λίγο υπνηλία, αλλά αυτό οφείλεται σε εκείνη στην αύξηση της ινσουλίνης. Η απάντηση είναι ότι πρέπει να λάβετε τους σωστούς υδατάνθρακες που σας δίνουν το καύσιμο που χρειάζεστε, όπως:

  • Φρέσκο / κατεψυγμένο κρέας, πουλερικά και θαλασσινά
  • Αυγά
  • Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη
  • Όλα τα λαχανικά
  • Ολικής αλέσεως προϊόντα
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Μη ζαχαρούχο βούτυρο ξηρών καρπών
  • Μη ζαχαρούχα καρύδα

Πεινάω συνέχεια λόγω κακής ενυδάτωσης

Ένα καλό κόλπο είναι να πίνετε αρκετό νερό μεταξύ των γευμάτων. Κάποια άτομα όταν διψάνε τρώνε σνακ.

Ο υποθάλαμος σας είναι υπεύθυνος τόσο για την πείνα και τη δίψα σας, έτσι με άλλα λόγια, μπορείτε απλά να μπερδέυεται το εσωτερικό ως προς το τι χρειάζεται το σώμα σας. Το νερό θα σας βοηθήσει επίσης να χάσετε βάρος. Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ... το νερό είναι το καλύτερο σνακ.

πεινάω συνέχεια

Το στρες σκοτώνει... και σας κάνει να πεινάτε συνέχεια

Έχετε παρατήσει ότι όταν έχετε στρες ή είστε απασχολημένοι δεν τρώτε; Οι περισσότεροι λένε "δεν έχω χρόνο να φάω" ή "είμαι πολύ απασχολημένος για δίαιτες". Το στρες αυξάνει την αδρεναλίνη το οποίο βάζει την ανάγκη για φαγητό σε αναμονή. Το πρόβλημα είναι ότι αν έχετε μόνιμα άγχος, τα επινεφρίδια σας απελευθερώνουν κορτιζόλη, μια ορμόνη που επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας. Η κορτιζόλξ επίσης τραβάει λιπίδα από το αίμα και τα αποθηκεύει ως λίπος στα κύτταρα.

Η απάντηση στο άγχος που σας αφήνει πεινασμένο, ενώ ταυτόχρονα σκοτώνετε την όρεξή σας είναι να τρώτε λίγο και συχνά, ώστε να μην ταλαιπωρείστε με την πέψη και να λάβετε το ποσό καυσίμων που χρειάζεστε ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε ότι το χρειάζεστε.

Έλλειψη ύπνου

Όταν δεν κοιμάστε σωστά ή επαρκώς, τα επίπεδα λεπτίνης στο σώμα σας πέφτουν. Αυτή η ορμόνη σας λέει πότε είστε γεμάτοι και αυξάνει την όρεξή σας. Οι καθυστερημένες νύχτες και η κούραση σας αφήνουν να νιώθετε αδύναμους και να χρειάζεστε τροφή για δύναμη, αλλά επίσης σημαίνει ότι καίτε λιγότερες θερμίδες ενώ αυξάνετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας.

Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε για όλες τις λειτουργίες του σώματος. Στο blog μας θα βρείτε πληθώρα άρθρων για την σημασία του καλού ύπνου και πώς να τον πετύχετε.

Ύπνος και ανάρρωση : πώς να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ;

Δείτε εδώ μερικά προϊόντα για σνακ 

Δείτε εδώ μερικά συμπληρώματα 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein