Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πώς να ξεκινήσω υγιεινή διατροφή

Πώς να ξεκινήσω υγιεινή διατροφή
Katerina Baka
Writer and expert8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka

Διατροφή και υγεία

Πολύ συχνά η υγιεινή διατροφή  θεωρείται μία ακόμη «δίαιτα» που χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς προκειμένου να χάσει βάρος και να σμιλέψει το κορμί του. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Τι είναι η «υγιεινή διατροφή» και πώς μπορεί κανείς να την ακολουθήσει;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η υγιεινή διατροφή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξισώνεται με δίαιτες, οι οποίες είναι τις περισσότερες φορές βραχυχρόνιες. Είναι μία διατροφή που σέβεται τον οργανισμό και τον τροφοδοτεί με πραγματικά, απαραίτητα καύσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του.

Θρεπτικά συστατικά

Επιστρέφοντας πίσω, πριν δηλαδή την εκβιομηχάνιση της τροφής, μπορούμε να αναζητήσουμε τροφές στην αυθεντική τους μορφή, χωρίς να έχουν υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία. Έχοντας υπ’όψιν τα τρία βασικά μακροθρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, τους υδατάνθρακες, την πρωτεΐνη και τα λιπαρά, μπορούμε να αναζητήσουμε και τις αντίστοιχες φυσικές, ανεπεξέργαστες ή ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές.

Υδατάνθρακες

Ξεκινώντας από τους υδατάνθρακες, η λίστα των φυσικών τροφών είναι πραγματικά μεγάλη. Όλων των ειδών τα φρούτα και τα λαχανικά –μήλα, πορτοκάλια, ανανάς, μαρούλι, λάχανο, καρότο, πατάτες, κ.ο.κ.- χρειάζεται να καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της διατροφής μας καθώς περιλαμβάνουν και τη μεγαλύτερη ποσότητα μικροθρεπτικών στοιχείων, δηλαδή βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Όλα αυτά τα συστατικά, είναι απαραίτητα προκειμένου ο οργανισμός μας να επιτελεί όλες τις καθορισμένες του λειτουργίες χωρίς δυσκολία.

Υδάτανθρακες σε φρούτα και λαχανικά

Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι χρήσιμες για την αποφυγή απότομης αύξησης του σακχάρου του αίματος καθώς και την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν και υδατάνθρακες όπως ρύζι, μακαρόνια και ψωμί, τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία προκειμένου να λάβουν τη μορφή που έχουν. Αν και έχουν επεξεργαστεί και τροποποιηθεί ως ένα βαθμό, το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνουν συντηρητικά και επιπρόσθετες άλλες ουσίες, κατατάσσουν τις τροφές αυτές στις πιο υγιεινές. Σας προτείνουμε τα ζυμαρικά και το ρύζι υψηλής πρωτεΐνης Myprotein 

Ποιούς υδατάνθρακες να αποφύγουμε;

Σε μία υγιεινή διατροφή, σαφώς δεν μπορούν να λάβουν συστηματικά μέρος τροφές όπως μπισκότα, κουλουράκια, γλυκά, κρουασάν, κλπ. καθώς πρόκειται για υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές, τις οποίες ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να διασπάσει και να αφομοιώσει.

Πρωτεΐνες

Όσον αφορά τις πηγές πρωτεϊνης, αυτές μπορούν να αναζητηθούν σε ζωικά προϊόντα όπως στα αυγά, το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κλπ.), τα ψάρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας (αρνί, μοσχάρι, κατσίκι, κλπ.), τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί, κλπ.) καθώς και σε φυτικά προϊόντα όπως όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, σόγια, κλπ.), ξηρούς καρπούς και σπόρους (αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, κλπ.) ή όταν θα δεν προσλαμβάνουμε την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα από πρωτεΐνες, μπορούμε να δοκιμάσουμε συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Λιπαρά

Τέλος, τα λιπαρά μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας χρησιμοποιώντας υγιεινές πηγές όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους (βραζιλιάνικα φυστίκια, κάσιους, ηλιόσπορους, λιναρόσπορους, βιολογικούς σπόρους chia, κλπ.), φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, λινέλαιο, σησαμέλαιο, κλπ.) και λαχανικά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως ελιές και αβοκάντο.

Ζωϊκά λιπαρά

Κάποια επιπλέον λιπαρά, τα οποία λαμβάνουμε μέσω της κατανάλωσης ζωικών τροφών είναι ο κρόκος αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και λίπη από το κρέας και το ψάρι. Σαφώς, η κατανάλωση λιπών από ζωικά παράγωγα χρειάζεται να πραγματοποιείται με μέτρο, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, μπορούμε να δούμε ότι η διατροφή μας μπορεί να είναι πάντα γεμάτο με πολλές νοστιμιές, χωρίς καταπίεση. Φρούτα, λαχανικά, κρεατικά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, ζυμαρικά, ρύζι μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή για να μας τροφοδοτήσουν με ενέργεια!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Katerina Baka
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka
myprotein