Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πώς να διατηρήσω το βάρος μου σταθερό και να χάσω λίπος;

Πώς να διατηρήσω το βάρος μου σταθερό και να χάσω λίπος;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί ότι θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας. Παράλληλα όμως θέλουμε να χάσουμε και λίπος.  Ειδικά τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει και το υπάρχει ένα άγχος παραπάνω για την εμφάνιση μας στην παραλία. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε πως να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό και να χάσετε λίπος;

Όλοι ξεκινάνε δίαιτες, χάνουν βάρος απότομα και μετά το ξαναπαίρνουν. Δίαιτες αποτοξίνωσης, δίαιτες κάθε φαντασίας που υποσχόνται πολλά... αλλά προσφέρουν το τίποτα! Μόνο άσκοπη πείνα. Έρευνα έχει δείξει ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της Αγγλίας κάνουν δίαιτα μια φορά στη ζωή της. Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ο εγκέφαλος σας εντοπίζει το ενεργειακό έλλειμμα στη δίαιτα σας και προωθεί την αποθήκευση λίπους και την αντισταθμίζει με πείνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 65% των ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν βάρος καταλήγουν να το ξαναπαίρνουν (και μερικές φορές λίγο επιπλέον).

 

Πως να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό και να χάσετε λίπος;

Αποθήκευση λίπους - τι ισχύει

Οι νευροεπιστήμονες έχουν εντοπίσει έναν μοριακό «μετασχηματισμό» στον εγκέφαλο που ελέγχει το ένστικτό μας που αποθηκεύει το λίπος.Τώρα που χάσατε κάθε ελπίδα για να ξαναδοκιμάσετε το παλιό σαν Levis τζιν, σας έχουμε καλά νέα. Οι νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία έχουν μόλις εντοπίσει έναν μοριακό «διακόπτη» στον εγκέφαλο που μπορεί να ελέγξει ενδεχομένως το φυσικό ένστικτο του οργανισμού μας για την αποθήκευση λίπους μετά την απώλεια βάρους.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον διακόπτη επεξεργασίας πείνας σε ποντίκια, που ονομάζεται ακετυλοτρανσφεράση καρνιτίνης ή αλλιώς Crat. Για πρώτη φορά, αυτές οι νευρικές πρωτεΐνες έχουν οριστεί ως υπεύθυνες για την καθοδήγηση του οργανισμού για την αναπλήρωση οποιουδήποτε χαμένου βάρους από τη δίαιτα μέσω της αύξησης της αποθήκευσης λίπους. Με την αφαίρεση των νευρικών κυττάρων που ευθύνονται για την αύξηση της αποθήκευσης λίπους μετά την απώλεια βάρους, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει άμεση μείωση της πρόσληψης τροφής και βαθιά απώλεια σωματικού βάρους λόγω της αυξημένης χρήσης λίπους.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την άποψη ότι με τη ρύθμιση της πρωτεΐνης Crat, έχουν την ευκαιρία να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο για να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους που προκαλείται από τη διατροφή τους, αντί να την ανακτήσουν αργά.

Αυτό δεν είναι ένα ελεύθερο πάσο για όλες τις πίτσες και τις πίτες που μπορείτε να φάτε, αν και, δυστυχώς, δεν έχουν δοκιμάσει τη διαδικασία στον άνθρωπο ακόμα. Ενώ περιμένουμε τα αποτελέσματα, εδώ είναι μερικές πρακτικές συμβουλές που βοηθούν στη διατήρηση της απώλειας βάρους ...

Χάστε βάρος χωρίς δίαιτες τύπου γιο-γιο

Οι δίαιτες γιο-γιο είναι οι δίαιτες που συνεχώς χάνετε και κερδίζετε βάρος χώρις σταθερό απότελεσμα. Κλασσικό φαίνομενο. Με αυστηρές δίαιτες χάνετε απότομα βάρος, το ξανακερδίζετε, μετά προσπαθείτε να το ξαναχάσετε και η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Αυτό εκτός του ότι δεν έχει αποτελέσμα, μειώνει την πυκνότητα των οστών και επηρεάζει και την συναισθηματική σας κατάσταση.

Ζητήστε υποστήριξη

people
Είτε πρόκειται για τον προσωπικό σας γυμναστή, είτε για ένα μέλος της οικογένειάς σας, ζητήστε υποστήριξη, μιας και η υποστήριξη είναι το κλειδί στην επιτυχημένη απώλεια βάρους. Έρευνα του επιστημονικού περιοδικού ournal of Consulting and Clinical Psychology έδειξε ότι άτομα που έχουν υποστήριξη τπο το περιβάλλον τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρους σε σχέση με άτομα που δεν έχουν. 

Μην βασίζεσαι μόνο στους στόχους

man
Διακοπές, γάμοι, reunion με παλιούς φίλους; Ναι. Χάνεις λίγα κιλά και μετά τα ξαναπαίρνεις γιατι ξεκινάς τα γλυκά και τα λοιπά! Το ζήτημα εδώ είναι ότι το σώμα τείνει να ανακτήσει το βάρος γρηγορότερα αφού μόλις χάσατε το βάρος, το σώμα προσπαθεί να ξαναγεμίσει τα λιποκύτταρα που έχουν εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.

Βάλε έναν στόχο που να σε επιβραβεύει και να είναι εφικτός. Π.χ. να τρέξεις 10 χλμ ή να παίξεις σε μια τοπική ομάδα σε ένα άθλημα που σε ενδιαφέρει. Βάζε στόχους και κάθε φορά που τους ξεπερνάς να τους αυξάνεις ...

Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες

ζυγαριά
Μην περιμένεις να χάσεις όλα τα κιλά που θες σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Θέλει υπομονή και επιμονή και πρέπει να το κάνεις τρόπο ζωής και σίγουρα δεν γίνεται σε ένα μήνα. Μισό με ένα κιλό τη βδομάδα το μέγιστο είναι μια ασφαλής λύση για απώλεια βάρους και βιώσιμη...

Δείτε εδώ: Τι θεωρείται μια ολοκληρωμένη διατροφή ; | Τα Βασικά που συχνά ξεχνάτε !

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein