Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πώς το αλάτι μπορεί να καταστρέψει τους στόχους σας;

Πώς το αλάτι μπορεί να καταστρέψει τους στόχους σας;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Μια διατροφή υψηλή σε αλάτι (χλωριούχο νάτριο) μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στην εικόνα όσο και στην υγεία του σώματος σας. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας προτείνει όχι περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα. Για κάποιους αυτό μπορεί να φαντάζει μια μικρή ποσότητα, αλλά τηρώντας αυτό το όριο βοηθάτε σημαντικά το σώμα σας και επιταχύνετε την διαδικασία εκπλήρωσης του αθλητικού σας στόχου. Παρακάτω θα αναφέρουμε 4 συχνά προβλήματα που προκύπτουν από την υπερκατανάλωση αλατιού (sodium).

Πώς το αλάτι μπορεί να καταστρέψει τους στόχους σας;

 
weight loss

1. Ανεπιθύμητη Αύξηση Βάρους

Το υπερβολικό αλάτι αναγκάζει το σώμα να κρατά extra νερό, αποτρέποντας το από το να το αποβάλλει. Σε φυσιολογικά επίπεδα το αλάτι είναι απαραίτητο για την διατήρηση υγιών επιπέδων νερού στο αίμα και στα όργανα. Όταν όμως ξεπεράσει κάποιο όριο, τα νεφρά δυσκολεύονται να το επεξεργαστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή πρήξιμο και σίγουρα θα δώσει στο σώμα σας μια μαλακή (soft) και θολή εικόνα, καθώς υποδόρια θα έχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Αν έχετε πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους και δυσκολεύεστε να αποκαλύψετε 100% τους μύες σας νιώθοντας ότι ένα υποδόριο «στρώμα» τους εμποδίζει να ξεπροβάλλουν τελείως, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα φίλμ νερού. Άλλωστε ο λόγος που οι bodybuilders χρησιμοποιούν διουρητικά πριν τον αγώνα είναι ακριβώς αυτός : Nα διώξουν όσο πιο πολύ γίνεται το νερό που καλύπτει τους μύες, παρουσιάζοντας μια πολύ γραμμωμένη και «γρανιτένια» όψη.

2. Αρτηριακή Πίεση

Εφόσον η υπερβολική κατανάλωση νατρίου οδηγεί σε αυξημένη ποσότητα κατακράτησης νερού, αυτό συνεπάγεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, που πολλές φορές μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Αν κάτι τέτοιο γίνεται τακτικά και δεν ρυθμιστεί αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως το έμφραγμα και η στεφανιαία νόσος. Τα συμπτώματα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης δεν είναι διακριτά εκτός αν σας γίνει έλεγχος από κάποιον γιατρό. Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα αυξημένης πίεσης, κάτι τέτοιο δεν ισχύει παρά μόνο σε άτομα με πολύ προχωρημένο πρόβλημα υπέρτασης. Να χρησιμοποιείτε αλάτι καλής ποιότητας, όπως το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, καθώς το κοινό λευκό, επιτραπέζιο, ιωδιούχο αλάτι, έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία με πρόσθετα και χημικά. Φυσικά, ότι κάνετε διατηρώντας πάντα την αίσθηση του μέτρου.

3. Οστεοπόρωση

feat

Η οστεοπόρωση, δηλαδή η σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητας των οστών (κάνοντας τα πιο εύθραυστα και λεπτά) συνδέεται άμεσα με την υπερβολική λήψη νατρίου. Πως ; Το νάτριο τραβάει το ασβέστιο από τα κόκκαλα αποδυναμώνοντας τα. Πάλι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν συμπτώματα και μόνο μετά από πολλά χρόνια, αν κάποιος πάθει ένα σπάσιμο ή κάταγμα μαθαίνει από τον θεράποντα ιατρό του ότι αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο σε συνδυασμό με άθληση, καθώς οι κραδασμοί που δέχεται το σώμα μέσω αυτής αναγκάζουν τον οργανισμό να αναπτύξει δομές, αυξάνοντας την οστική πυκνότητα του. Όλο και πιο πολλά επιστημονικά δεδομένα έρχονται στην φόρα, το οποία υποστηρίζουν ότι η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος δεν συνοδεύεται από μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων, αλλά αντίθετα με μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Οπότε ο μύθος σχετικά με τα γερά κόκκαλα και το γάλα αρχίζει να καταρρέει σιγά σιγά.

4. Ασταμάτητη Δίψα

Το να πίνετε νερό κάθε λίγο και λιγάκι σίγουρα σας αποσυντονίζει από της δραστηριότητες σας, αλλά και κάποιες φορές καθίσταται αδύνατον με αποτέλεσμα να μένετε με ένα έντονο και δυσάρεστο αίσθημα δίψας. Δυστυχώς ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου είναι η αυξημένη ανάγκη του σώματος για νερό, ώστε να μπορέσει να το αποβάλλει. Το σώμα σας θα σας το υπενθυμίζει αυτό όλη την ώρα, μέχρι να καταφέρει τελικά να επαναφέρει την ισορροπία του.

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση νατρίου ;

salt

Για αρχή πετάξτε το επεξεργασμένο άσπρο αλάτι του supermarket. Ξέρουμε ότι βελτιώνει την γεύση σε πολλά τρόφιμα, αλλά το να βάζετε επιπλέον αλάτι (μην ξεχνάτε ότι και τα τρόφιμα περιέχουν από μόνα τους ποσότητες νατρίου, άλλα σε μεγαλύτερη ποσότητα και άλλα σε λιγότερη). Πειραματιστείτε με μπαχαρικά και καρυκεύματα για να εμπλουτίσετε γευστικά το γεύματα σας, καθώς οι επιλογές είναι κυριολεκτικά αμέτρητες.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα είναι να σταματήσετε να τρώτε έτοιμα φαγητά και προϊόντα, τα οποία είναι γεμάτα από αλάτι (όπως επίσης και από ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές , συντηρητικά, τεχνητές αρωματικές ύλες και άλλα άχρηστα πρόσθετα), όπως σάλτσες, κρέατα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα κ.λ.π. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να πάρετε τις πρώτες ύλες και να τα φτιάξετε εσείς, γνωρίζοντας έτσι και την ποσότητα του κάθε υλικού που χρησιμοποιείτε. Ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων θα συμβάλλει όχι μόνο στην βελτίωση της υγείας σας, αλλά και στον έλεγχο του σωματικού σας βάρους.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein