Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Η Σκωτία δοκιμάζει την τετραήμερη εργασία

Η Σκωτία δοκιμάζει την τετραήμερη εργασία
Myprotein
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Η τετραήμερη εργασία την εβδομάδα, είναι κάτι που ονειρεύονται πολλοί άνθρωποι. Η αίσθηση του να ξυπνάς το πρωί της Δευτέρας όντας αργία και να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να πας στη δουλειά είναι μεγάλη ευχαρίστηση.

Η Σκωτία πρόκειται να δοκιμάσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ή τις μειωμένες ώρες εργασίας την εβδομάδα. Η σκέψη πίσω από αυτή την απόφαση είναι ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο αλλά με την ίδια αμοιβή θα βελτιώσει την ευημερία των εργαζομένων διατηρώντας παράλληλα την παραγωγικότητα. Επίσης, αυτό πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Διαχείριση Ευημερίας Εργαζομένων

Σε γενικές γραμμές, ένας οργανισμός που επιδιώκει να εφαρμόσει μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για τη βελτίωση της ευημερίας του προσωπικού του, είναι πιθανόν να είναι μια εταιρεία που έχει έναν αριθμό αρκετών πρωτοβουλιών, όλες σε σχέση με την ενίσχυση της ευημερίας των εργαζομένων τους.

Εναλλακτικά, μια μέρα ανάπαυσης από τη δουλειά θα ήταν η τέλεια στιγμή για να ξεκουραστείς και από το γυμναστήριο.

Μια επιπλέον ελεύθερη ημέρα κάθε εβδομάδα σημαίνει περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους - δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην πετύχεις τους στόχους μέτρησης βημάτων. Το να κάνεις τα βήματά σου είναι σίγουρα πολύ καλό για την υγεία σου.

Προπόνηση

Rest day | 5 συμβουλές για την καλύτερη ξεκούραση μυών

Να θυμάστε ότι η άσκηση είναι το 10-20% της εξίσωσης: το πως τρώμε και η ξεκούραση μυών είναι το υπόλοιπο 80-90%.

Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, προσπαθεί να δοκιμάσει μια μειωμένη εβδομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της χρόνιας υπερωριακής εργασίας των εργαζομένων.

Εναλλακτικές λύσεις του τετραήμερου

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να μην είναι αρκετά ελκυστική για τους εργοδότες, καθώς στα χαρτιά μειώνει τις ώρες χωρίς την εγγύηση διατήρησης του ίδιου επιπέδου παραγωγής. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές, όπως μείωση του ωραρίου εργασίας, παραχώρηση επιπλέον ωρών στους εργαζόμενους για να προσθέσουν στο δικαίωμα ετήσιας άδειας τους ή παροχή πρόσθετης ετήσιας άδειας στους εργαζομένους - για όσους δικαιούνται. 1

Ως αποτέλεσμα των διακοπών της εφοδιαστικής αλυσίδας με ελλείψεις εργαζομένων, η GMB Trade Union ανακοίνωσε ότι δράττεται της ευκαιρίας να πιέσει για υψηλότερους μισθούς.1 Εναλλακτικά, υπάρχει η επιλογή μείωσης των ωρών.

Επιπλέον ιδέες που προτάθηκαν από το IPPR Scotland (Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής) περιλαμβάνουν τις ώρες που δεν οιο εργαζόμενοι δεν θα εργάζονται, να μπορούν να αξιοποιηθούν ως εκπαίδευση - αυτό μπορεί να σχετίζεται με την τρέχουσα απασχόληση ενός ατόμου ή μπορεί να είναι πιο γενική και να βοηθήσει στη μελλοντική απασχόληση.

Προηγούμενες μελέτες

Στη Νέα Ζηλανδία μια εταιρεία καταναλωτικών αγαθών δοκίμασε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για τους 81 υπαλλήλους της το 2020. Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν εργαζόμενους που ανέφεραν αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20% και οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στο ισοζύγιο εργασίας-ζωής.2.

Η δοκιμή στην Ισλανδία που έλαβε χώρα κατά την περίοδο 2015-2019, περιελάμβανε το 1% του πληθυσμού για το οποίο μειώθηκε η εβδομάδα εργασίας σε 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αμοιβών. 3 Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά θετικό καθώς παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα άγχους στους εγραζόμενους και συνολική βελτίωση στην ευημερία τους.

Με λίγα λόγια

Με την πλειοψηφία των προηγούμενων μελετών να είναι επιτυχημένες, υπάρχει ελπίδα η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας να γίνει το νέο φυσιολογικό, αν και μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε λίγα χρόνια για αυτό.

Ενώ τέτοιες δοκιμές δεν εφαρμόζονται ακόμη στην Ελλάδα. Οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί στη Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία και τώρα τη Σκωτία ... οπότε ίσως κάποια στιγμή να είμαστε οι επόμενοι. Σωστά; Αν όχι, ίσως χρειαστεί να μετακομίσουμε.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein