Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Σταμάτα την σπατάλη τροφίμων | 8 τρόφιμα που αποθηκεύεις λάθος

Σταμάτα την σπατάλη τροφίμων | 8 τρόφιμα που αποθηκεύεις λάθος
Evangeline Howarth
Writer and expert3 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Αποθηκεύεις το φαγητό σου λάθος;

Η μούχλα είναι ο Νο.1 λόγος που πετάμε τα τρόφιμα - και 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλιούνται κάθε χρόνο.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι μέρος της διατροφής όλων μας, αλλά αν σαπίζουν σε λίγες μέρες και τα πετάμε, ποιο είναι το νόημα;

Εδώ είναι το ενδιαφέρον όμως: είναι 100% στον έλεγχό μας πώς αποθηκεύουμε το φαγητό μας. Η σωστή αποθήκευση μπορεί να κάνει το φαγητό να διαρκέσει περισσότερο, να έχει καλύτερη γεύση και να μας κάνει να έχουμε λιγότερα πήγαινε έλα στο σούπερ μάρκετ. Έτσι, αν το κάνουμε σωστά, θα εξοικονομήσουμε χρήματα, σπατάλη φαγητού και χρόνο. Ας δούμε το πως.

1. Μην αφήνεις το γάλα στην πόρτα του ψυγείου σου

1 στα 6 μπουκάλια γάλα σε όλο τον κόσμο πετιέται.1 Σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά από αυτά βρίσκονται σε αγροκτήματα, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβαίνει περισσότερο σε σούπερ μάρκετ και στα σπίτια μας. Βασικά το γάλα χαλάει πολύ εύκολα. Εξαιτίας αυτού, θέλεις να κάνεις ό, τι μπορείς για να το διατηρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πού όμως διατηρούν οι περισσότεροι από εμάς το γάλα μας; Στο σημείο φαίνεται πιο λογικό: στην πόρτα του ψυγείου.

Το πρόβλημα είναι ότι η πόρτα του ψυγείου σου είναι το θερμότερο μέρος του ψυγείου σου. Το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας του ψυγείου αφήνει το ζεστό αέρα να εισχωρήσει. Έτσι, διατηρώντας το στη θερμότερη πόρτα σημαίνει ότι δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ.

Το πιο δροσερό μέρος του ψυγείου σας βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλάτης, οπότε ξεκίνα να βάζεις το γάλα σου όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και όσο πιο πίσω μπορείς για να το κρατήσεις λίγο περισσότερο.

2. Μην αποθηκεύεις τα κόκκινα κρεμμύδια δίπλα στις πατάτες

Αναρωτιέσαι γιατί τα λαχανικά σου βγάζουν ρίζες;

Κρατώντας τα κρεμμύδια και τις πατάτες μαζί τα κάνει να υγραίνονται. Απελευθερώνει επίσης ένα σάπιο αέριο που ονομάζεται αιθάνιο (επίσης γνωστό ως αιθυλένιο), το οποίο προκαλεί τα φρούτα και τα λαχανικά να ωριμάσουν γρηγορότερα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πατάτες ξεκινάνε και βγάζουν ρίζες. Αυτοί οι βλαστοί περιέχουν στην πραγματικότητα ενώσεις γλυκοαλκαλοειδών, οι οποίες είναι εύκολα τοξικές από τη μεγάλη ποσότητα στους βλαστούς.2 Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να σου προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι, πυρετό και χειρότερα.

Μην ανησυχείς, ωστόσο, είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση εάν οι βλαστοί είναι μικροί και αφαιρεθούν με το δέρμα. Απλά σκέψου το δυο φορές πριν βάλεις τα κρεμμύδια σου με τις πατάτες.

3. Μην φυλάσσεις τα αβοκάντο στο ψυγείο

Αφήνεις τα αβοκάντο σου στο ψυγείο; Νιώθεις σαν να είναι σκληρά όταν τα βγάζεις από το ψυγείο για να φτιάξεις λίγο guacamole; Τα αβοκάντο δεν ωριμάζουν όταν είναι πολύ κρύα, οπότε αφήνοντάς τα στο ψυγείο τα κάνει δύσκολο να κοπούν και να ξεφλουδιστούν. Άφησε τα εκτός ψυγείο για λίγες μέρες ώστε να ωριμάσουν γρήγορα.

4. Μην πλένεις τα μούρα όταν τα αγοράζεις

Το πλύσιμο φρούτων είναι κάτι που πολλοί από εμάς κάνουν, αλλά κάτι τέτοιο τα κάνει να χαλάσουν πολύ πριν από την ημερομηνία λήξεις τους. Τα blueberries είναι ένας από τους χειρότερους παραβάτες σε αυτό (αλλά και τα σταφύλια, οι φράουλες, τα raspberries και άλλα φρούτα). Αντ 'αυτού, πλύνε τα τα λίγο πριν τα καταναλώσεις.

Κορυφαία συμβουλή: εάν θέλεις τα μούρα να διαρκέσουν παραπάνω, ρίξε τα σε ένα μείγμα ξιδιού - νερού για 2-10 λεπτά βάλε τα σε ένα τάπερ και ρίξτα στην κατάψυξη. Αυτό απομακρύνει τα βακτήρια και μπορεί να τα κάνει να διαρκούν περισσότερο.

5. Μην φυλάσσεις τα τρόφιμα στην κονσέρβα μετά το άνοιγμα

Με όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που αγοράζουμε πρόσφατα, αυτό πρέπει να γνωρίζεις.

Μόλις ανοίξεις το κουτί με τα φασόλια (ή τα περισσότερα άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα), μην αφήνεις τίποτα στην κονσέρβα. Άδειασε το και βάλε τα σε ένα μπολ και βάλτο στο ψυγείο. Όταν εισέρχεται αέρας, τα μεταλλικά στοιχεία από την κονσέρβα εισχωρούν πιο γρήγορα στο περιεχόμενο. Έτσι το φαγητό σου θα έχει περισσότερο μέταλλο σε αυτό. Όχι ακριβώς αυτό που θέλεις από τα φασόλια σου.

6. Μην ψύχεις τις ωμές πατάτες

Η κατάψυξη ή η ψύξη των ωμών πατατών μετατρέπει το άμυλο σε ζάχαρη. Οι περισσότεροι από εμάς διατηρούμε τις πατάτες μας στο ντουλάπι, αλλά σε περίπτωση που τις βάζεις στο ψυγείο ή στον καταψύκτη, βγάλε τις ωμές. Είναι εντάξει μόλις μαγειρευτούν, οπότε μην ανησυχείς πάρα πολύ για τα υπολείμματα.

7. Μην αφήνεις τα κατεψυγμένα λαχανικά σου στην κατάψυξη πολύ καιρό

Αφήνοντας τα λαχανικά στον καταψύκτη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τα αφήνεις να σχηματίσουν κρύσταλλουςπάγου. Αυτοί οι κρύσταλλοι πάγου είναι νερό που βρισκόταν στα λαχανικά σου και έχει βγει προς τα έξω.

Ακόμα και τα λαχανικά που έχουν παραμείνει στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να επιδεινωθούν. Ονομάζεται κάψιμο από πάγο και είναι το αποτέλεσμα της αφυδάτωσης, αφήνοντας τα λαχανικά σου συρρικνωμένα και δεν έχει τόσο ωραία γεύση. Επομένως, μην τα αφήνεις για πολύ - είναι καλύτερο να τα καταναλώνεις εντός 2 έως 4 μηνών από την αγορά.

8. Κράτα τις μπανάνες σου μακριά από άλλα φρούτα

Μην βάζεις τις μπανάνες σου στο μπολ φρούτων μαζί με τα άλλα φρούτα. Θα χαλάσουν πιο γρήγορα.

Μα γιατί; Και πάλι, όπως και τα κρεμμύδια, είναι το αέριο αιθάνιο.

Το αέριο αναγκάζει το φρούτο να ωριμάσει και να μαλακώσει σπάζοντας τα κυτταρικά τοιχώματά του, μετατρέποντας το άμυλο σε σάκχαρα και κάνοντας τα οξέα να εξαφανιστούν.

Ενώ τα πορτοκάλια σου είναι ασφαλή από το αιθένιο, άλλα φρούτα σίγουρα δεν είναι.

Οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα κακές για την απελευθέρωση αυτού του αερίου. Έτσι, για το μπολ με φρούτα, κράτα τις μπανάνες ξεχωριστά. Θα σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος του μπολ να γίνει καφέ.

Με λίγα λόγια

Είναι εύκολο να αποθηκεύσεις το φαγητό σου λανθασμένα. Ξεκίνα βάζοντας τα κρεμμύδια σε ένα ντουλάπι μόνα τους και να βάζεις το γάλα στο πίσω μέρος του ψυγείου και θα πετάς όλο και λιγότερο πράγματα.

Κάνε αυτήν τη διαδικασία διαρκώς. Κάθε φορά που πετάς κάτι, μάθε αν το αποθήκευσες με τον σωστό τρόπο. Εάν όχι, δοκίμασε να το βελτιώσεις για την επόμενη φορά. Δες λιγότερη μούχλα και εξοικονόμησε περισσότερο χρόνο και χρήμα.

Μην γίνεις ειδικός μόνο στο πώς να αποθηκεύεις τα τρόφιμα - γίνε ειδικός και στο πώς να τα μαγειρεύεις επίσης.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

1. https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/28/one-in-six-pints-of-milk-thrown-away-each-year-study-shows

2. https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-potato#removing-toxic-compounds

Evangeline Howarth
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.

myprotein