Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Καλοκαιρινή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων; Επιβιώστε.

Καλοκαιρινή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων; Επιβιώστε.
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Το να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων το καλοκαίρι σίγουρα δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Απαιτεί μεγάλη σωματική και ψυχική αντοχή, και όσο λιγοστεύουν οι θερμίδες τόσο χειροτερεύει και η διάθεση. Υπάρχουν όμως τρόποι, ώστε να ξεπεράσετε τις παρενέργειες της, χωρίς να επιβραδύνεται ούτε στο ελάχιστο η λιποδιάλυση. Παρακάτω ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα το δύσκολο αυτό διάστημα που το σώμα σας στερείται θερμίδες και ενέργεια.

thewhey

 

1.Χρησιμοποιήστε BCAAs

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, ενώ βρίσκεστε σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας. Γιατί; Διότι η κατανάλωση τους συνδέεται άμεσα με την διατήρηση της μυϊκής μάζας, την ελαχιστοποίηση του προερχόμενου από την άσκηση μυϊκού καταβολισμού και την προώθηση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης (Muscle Protein Synthesis-MPS).

Όταν ακολουθείτε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων οι επιδράσεις των BCAAs στο σώμα σας είναι ακόμα πιο εμφανείς, καθώς βοηθάνε στην σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα και παροτρύνουν το σώμα να χρησιμοποιεί τα λιπαρά οξέα (το λίπος σας) για ενέργεια και όχι τους μυς. Σε περιόδους ασιτίας το σώμα προτιμάει να «κανιβαλήσει» τους μύες, αποδομώντας τους και καταναλώνοντας την πρωτεΐνη τους σαν πηγή ενέργειας. Αυτό, διότι η παρουσία μυών, οι οποίοι καταναλώνουν θερμίδες για να διατηρηθούν, επιταχύνει ουσιαστικά τον θάνατο από ασιτία, κάτι που το σώμα παλεύει να αποφύγει.

Τα BCAAs σας βοηθάνε επίσης να προπονείστε περισσότερη ώρα και μειώνουν την μεταπροπονητική κόπωση. Καταναλώστε 10 γραμμάρια 1 με 2 φορές την ημέρα πριν/μέσα/μετά την προπόνηση ή και μεταξύ των γευμάτων.

 

2.Μεσημεριανό ύπνος

sleep

Το να κοιμηθείτε για λίγο το μεσημέρι είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος για να μεγιστοποιήσετε την ανάρρωση σας και να ξεκουράσετε το μυαλό σας. 30-60 λεπτά ύπνου είναι ικανά να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας σας, να ξεκουράσουν το νευρικό σας σύστημα και το πιο σημαντικό, να βελτιώσουν την διάθεσή σας. Η διάθεσή σας είναι κάτι που διαταράσσεται έντονα όταν είστε σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Η καλύτερη ώρα να κοιμηθείτε είναι 2-5 μ.μ.

Κοιμάσαι καλά ; Ύπνος και Αναβολισμός

3.Φάτε ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες πρωινό

Σας προτείνουμε να καταναλώνετε ένα μεγάλο μέρος των υδατανθράκων σας στο πρωινό σας γεύμα. Γιατί; Διότι αυτό το γεύμα θα δώσει αρκετή ενέργεια για να μπορέσετε να την βγάλετε για αρκετές ώρες λειτουργώντας φυσιολογικά. Ειδικά για εσάς που εργάζεστε με πλήρη απασχόληση αν δεν φάτε υδατάνθρακα θα αρχίζετε να χάνετε την συγκέντρωση σας, ο εγκέφαλος σας θα λειτουργεί πιο αργά και η διάθεση σας θα χαλάει.

Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα σας προκαλεί έντονο αίσθημα κόπωσης και επιθετικής συμπεριφοράς. Όλοι αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες μπορούν να αποφευχθούν, τρώγοντας ένα πρωινό που περιλαμβάνει 50-100 γραμμάρια υδατάνθρακα, τα οποία είναι ικανά να σας κρατήσουν σε μια καλή σωματικά και ψυχικά κατάσταση για αρκετές ώρες.

4.Πιείτε καφέ ή κάποιο συμπλήρωμα νιτρικού οξειδίου με διεγερτικά

 
caffeine

Πίνοντας καφέ αυξάνεται η πνευματική διαύγεια και τα επίπεδα ενέργειας σας. Η καλύτερη ώρα για να τον πιείτε είναι το πρωί και πριν από την προπόνηση, με το τελευταίο να είναι προτιμότερο, καθώς τα επίπεδα καφεΐνης που απορροφούνται είναι στα μέγιστα επίπεδα.

Μια άλλη καλύτερη επιλογή είναι κάποιο προϊόν νιτρικού οξειδίου, το οποίο είναι επιστημονικά σχεδιασμένο για την βελτίωση της επίδοσης σας καθώς : Μειώνει την κόπωση, βελτιώνει την συγκέντρωση και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στους μύες, παρέχοντας τους περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Αυτό βέβαια που πρέπει να κοιτάτε είναι τα συστατικά να είναι σε επαρκής δοσολογίες.

Αν ένα προϊόν αναγράφει στην ετικέτα του “proprietaryblend” καλύτερα να το αποφύγετε, καθώς δεν σας λέει σε τι δοσολογίες περιέχει τα αναγραφόμενα συστατικά  (κατά 90% είναι υποδοσολογιμένο). Η εταιρείες συμπληρωμάτων χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να εξαπατήσουν τον καταναλωτή, στο βωμό του κέρδους.

Το προϊόν που θα επιλέξετε οφείλει να σας λέει ακριβώς τι περιέχει και πόσο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα σας να γνωρίζετε τη βάζετε μέσα στο σώμα σας.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein