Ύπνος και αναβολισμός
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική σύνθεση του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου και δύο παραγόντων που θεωρούνται ότι είναι οι πιο βασικοί: η προπόνηση και η διατροφή.
Ενώ η προπόνηση και η διατροφή είναι δύο πολύ σημαντικές μεταβλητές, δεν πρόκειται να κάνουν πολλά για τη σωματική σύνθεση του ανθρώπου, αν το σώμα δεν είναι σε θέση να τα αξιοποιήσει στο μέγιστο.
Και εδώ είναι που έρχεται ο ύψιστης σημασίας ύπνος .
Η απλοποιήση της σωματικής σύνθεσης θα μας βοηθήσει να βάλουμε τον ύπνο σε ένα γενικό πλαίσιο κάνοντας έτσι τον ρόλο του πιο εύκολο στην κατανόηση.
H πυραμίδα της σωματικής σύνθεσης
Η προσπάθεια μπορεί να οριστεί και ως ένας συνδυασμός ενθουσιασμού, κινήτρου και γενετικής ιδιότητας, καθώς δημιουργεί τις φυσιολογικές και ψυχολογικές βάσεις για επιτυχία σε διάφορα αθλήματα αλλά και γενικά στη ζωή. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό προκειμένου να δώσει στο σώμα μας τα αποτελέσματα τα οποία θέλουμε. Για αυτό το λόγο ακριβώς θα πρέπει να βελτιστοποιήσουμε το lifestyle μας, την προπόνηση, διατροφή αλλα και τα διατοφικά συμπληρώματα που χρησιμοποιούμε.
Έτσι λοιπόν για να φτάσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τη σωματική μας σύνθεση θα πρέπει να έχουμε ένα δομημένο σχέδιο το οποίο θα πρέπει να επικεντρώνεται στην σωστή εκγύμναση, διατροφή και τα συμπλήρωματα.
Lifestyle
Το πρώτο επίπεδο της πυραμίδας και ίσως το πιο σημαντικό είναι το lifestyle, γιατί αν δεν βελτιστοποιηθεί υπάρχει πιθανότητα να ακυρώσει πολλές, αν όχι όλες, από τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει για την επίτευξη σωματικής προόδου[1].
Προκειμένου να πετύχουμε βέλτιστη πρόοδο και να πάρουμε το εκατό τις εκατό από τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει αρχικά να έχουμε υπό έλεγχο το lifestyle μας. Η θετική αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων μαζί με διάφορες συναισθηματικές δυσκολίες που μπορεί να προκείψουν στη ζωή μας, αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του άγχους.
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης μέσα στο σώμα[2]. Η τεστοστερόνη, η ορμόνη δηλαδή που διεγείρει τη σεξουαλική εξέλιξη και ανάπτυξη των ανδρών, βοηθά στη μυϊκή ανάπτυξη. Η κορτιζόλη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια διασπάται. Συνοψίζοντας λοιπόν, προκειμένου να επιτύχουμε μέγιστη ανάπτυξη θα πρέπει να έχουμε τη ζωή μας υπό έλεγχο.
Χρειαζόμαστε επαρκή ύπνο προκειμένου να χτίσουμε μυς και να μειώσουμε το σωματικό μας λίπος. Περισσότερα για αυτά τα δύο θα αναλυθούν μετέπειτα στο άρθρο. Η ψυχαγωγική χρήση φαρμάκων πρέπει επίσης να περικόπτεται για βελτιστοποίηση της μυϊκής ανάπτυξης και απόδοσης.
Το μαριχουάνα [3], [4] και η κοκκαίνη [5], [6] έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον ορό τεστοστερόνης όπως επίσης και το αλκοόλ [7], [8], [9]. Ενώ η κατανάλωση μίας ή δύο μπυρών σε διάφορα κοινωνικά δρώμενα δεν πρόκειται να προκαλέσουν ιδιαίτερη ζημιά, η χρόνια χρήση και κατανάλωση αλκόολ όμως είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.
Η νικοτίνη επίσης, χρησιμοποιείται από αθλητές με την πεποίθηση ότι θα βελτιώσει την επίδοση τους, κάτι το οποίο είναι εσφαλμένο καθώς υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες για να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό. Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα βλαβερό και πέραν των διαφόρων κινδύνων για την υγεία, έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητική επίδραση στην αθλητική απόδοση [10].
Όσον αφορά τα προιόντα από tobacco, ενώ έιναι όντως καλύτερα από τα τσιγάρα, καλό θα ήταν να αποφευχθούν. Αν και η νικοτίνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, είναι μια αρκετά εθιστική ουσία. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες για καρκίνο του στόματος και άλλων ασθενειών[11]. Συμπερασματικά, δεν αξίζει το ρίσκο για το πιθανά μικρό όφελος που μπορεί να προσφέρει.
Τα στάδια του ύπνου
Το κεντρικό χαρακτηριστικό του ύπνου είναι η τροποποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις αλλαγές για την ανάρρωση του σώματος μας. Το τι επιδράσεις οι τροποποιήσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο σωματικά και ψυχικά είναι θέματα τα οποία ακόμα και σήμερα συζητώνται και ερευνώνται εντατικά.
Υπάρχουν δύο είδη ύπνου στους ανθρώπους και αυτά τα είδη διαφέρουν στη συχνότητα και πλάτος των εγκεφαλικών κυμμάτων [EEG]. Σε υγιή ενήλικα άτομα το non-rapid eye movement ή αλλιώς ο ύπνος NREM [ο οποίος αποτελείται απο τέσσσερα στάδια που κυμαίνοται απο ελαφρύ ύπνο σε ύπνο αργών κυμμάτων (slow wave sleep/SWS) ή στάδια βαθύ ύπνου] και το rapid eye movement γνωστό και ως ύπνος REM (η φάση ονείρων) εναλλάσσονται μεταξύ τους με μεσοδιαστήματα των 90-110 λεπτών. Μια πασίγνωστη άποψη είναι ότι ο SWS σχετίζεται με τις λειτουργίες αποκατάστασης και ο REM ύπνος σχετίζεται με την επεξεργασία πληροφοριών. [12] Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν οτι δεν είναι τόσο απλό [13].
Αυτή η επαναλαμβανόμενη εναλλαγή του NREM/REM είναι κυκλική. Ο χρόνος που διανύεται σε κάθε φάση μπορεί να διαφέρει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νωρίς τη νύχτα ο ελαφρύς ύπνος εναλλάσεται με τον SWS ύπνο, ενώ μετέπειτα εναλλάσσεται κυρίως με τον ύπνο REM. Αυτό το κυκλικό μοτίβο μπορεί να έχει αποκτήσει τις ρίζες του ως μια τεχνική αντίληψης κινδύνου που εξελίχθηκε με την πάροδο αιώνων προκειμένου ο άνθρωπος να επιβιώνει στις αρχαίες εποχές. [14]
Η εναλλαγή αυτή των φάσεων μπορεί να επηρεαστεί απο ποικίλους παράγοντες, συμπεριλαβανομένου της ηλικίας και του φύλου [15], [16].
Προβλήματα με τον ύπνο που οδηγούν σε μείωση αποδοτικότητας.
Σύγχρονες έρευνες, μας έχουν δώσει μια γενική ιδέα σχετικά με τη ρύθμιση του ύπνου και την αγρυπνία και πως αυτή η ρύθμιση μπορεί να σχετίζεται με την ενεργειακή ομοιόσταση, τον έλεγχο δηλαδή της πείνας και κορεσμού, αλλά καθώς και τη σωματική σύνθεση. [17], [18].
Ξέρουμε ότι το ποσοστό ενέργειας που έχουμε και το ποσοστό ενέργειας που ελευθερώνουμε είναι συγκεκριμένο. Αν δεν «επαναφορτιστούμε» επαρκώς το βράδυ δεν θα μπορούμε να αποδώσουμε την επόμενη μέρα.
Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη υπνηλία και μείωση νοητικής και σωματικής απόδοσης [19], [20]. Μπορεί επίσης να έχει αρνητική επίδραση στη διάθεση, ενώ παράλληλα αυξάνει το ρίσκο μόλυνσης από βακτήρια προκαλώντας έτσι διάφορα προβλήματα υγείας τα οποία είναι σίγουρο ότι θα έχουν αρνητική επίδραση στην προπόνηση [21], [22].
Αν δεν ήταν αρκετά όλα αυτά, η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις ορμόνες που σχετίζονται με την λιποδιάλυση και τον αναβολισμό, συμπεριλαμβάνοντας τον θυροειδή, τεστοστερόνη, αυξητική ορμόνη, IGF-I και την λεπτίνη. Επίσης αυξάνει την καταβολική ορμόνη, την κορτιζόλη [23], [24].
Για παράδειγμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδράσει πολύ αρνητικά την λειτουργία των όρχεων και σαν αποτέλεσμα αυτό οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα [25]. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι σε υγιή νέα αλλά και ηλικιωμένα άτομα το ποσοστό πλάσματος της κορτιζόλης είχε άμεση συσχέτιση με τη συνολική ώρα αγρυπνίας και ότι επιδρά αρνητικά με τον ύπνο REM. Πέραν αυτού η αυπνία σχετίζεται με τη συνολική αύξηση σε ACTH και έκκριση κορτιζόλης [26].
Επίσης, η έλλειψη ύπνου εμποδίζει τα επίπεδα και την επίδραση του ghrelin και της λεπτίνης. [27] Ακόμα και αν οι λεπτομέρειες των δύο αυτών ορμονών έχουν ακόμα να αναλυθούν, [28] είναι σίγουρο ότι αυτές οι αλλαγές στα επίπεδα και η αλληλεπίδραση τους θα έχουν εξέχοντα αποτελέσματα στο μεταβολισμο του λιπόδους ιστού.
Επίσης είναι γνωστό ότι σχετίζεται άμεσα με τη ρύθμιση του ύπνου, την αύξηση λήψης φαγητού και την αύξηση λίπους λόγω μειωμένης αξιοποίησης του. [29], [30], [31] Από αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής λοιπόν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ή αύξηση των επιπέδων ghrelin αυξάνουν την όρεξη και κατά συνέπεια το σωματικό βάρος και λίπος.
Εν αντιθέσει του ghrelin η λεπτίνη, που μειώνεται λόγω έλλειψης ύπνου [32], έχει ιδιότητες που ελλαττώνουν την όρεξη, [33] ενώ θεωρείται ότι ο συνδυασμός λεπτίνης και ghrelin βοηθάει στη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας με αμοιβαίο τρόπο.
Πολλές έρευνες έχουν βρει ότι η έλλειψη ύπνου ενέχει τον κινδύνο για ανάπτυξη παχυσαρκίας, [34] για αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά και για διαβήτη. [35]
Συγκεκριμένα μια έρευνα μελέτησε τις επιδράσεις διάρκειας ύπνου στο σωματικό βάρος και τον μεταβολισμό.[36] Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι άτομα τα οποία κοιμήθηκαν λιγότερο από οχτώ ώρες έιχαν αυξημένο BMI και η παχυσαρκία ήταν αντίστοιχη με τη μείωση ύπνου. Αρκετές άλλες έρευνες έχουν εξακριβώσει τα ευρήματα αυτά. [37]
Μια πρόσφατη έρευνα συνόψισε της μεταβολικές και ενδοκρινολογικές επιδράσεις που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου ως εξής [38]:
- Η έλλειψη ύπνου έχει ποικίλες φυσιολογικές και ψυχολογικές επιδράσεις.
- Ο περιορισμός του ύπνου συνοδεύεται με αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης το απόγευμα και νωρίς το βράδυ.
- Ο περιορισμός ύπνου σχετίζεται με την αύξηση αντίστασης ινσουλίνης και μπορεί να αυξήσει το ρίσκο για διαβήτη.
- Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ισορροπία. Μερική έλλειψη ύπνου διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται με μείωση των επιπέδων πλάσματος της λεπτίνης και επακόλουθη αύξηση πλάσματος του ghrelin, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στα ποσοστά πείνας και όρεξης.
- Επιπροσθέτως, βρέθηκε μια συσχέτιση μεταξύ της αύξησης πείνας και αύξηση επιπέδων πλάσματος.
- Συνεπώς, η νευροενδοκρινολογική ρύθμιση της όρεξης και η ποσότητα λήψης φαγητού φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τη διάρκεια ύπνου, ενώ ο περιορισμός αυτού μπορεί να βοηθήσει στην παχυσαρκία.
Συνοψίζοντας, όλες οι αρνητικές ορμονκές αλλαγές προσκρούονται με την ιδιότητα του να μεγιστοποιηθεί η σωματική σύνθεση ακόμα και αν η προπόνηση και διατροφή είναι άψογες.
Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;
Επειδή δεν υπάρχει ακριβής απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι σημαντικό να βρείτε πόσο είναι αρκετό για εσάς. Για τους περισσότερους απο εμάς τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου αρκούν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με συνεχόμενες ώρες ύπνου είτε 6-7 ώρες και μετά συμπληρώνοντας με μία ώρα απογευματινού ύπνου το λεγόμενο nap.
Η κατάλληλη ποσότητα ύπνου εξαρτάται πάντα και από τον τύπο προπόνησης σας. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να χρειάζεται να κοιμηθείτε περισσότερο μετά από μια βαριά προπόνηση έτσι ώστε να αυξηθεί η ανάρρωση. Το να μην λαμβάνετε την κατάλληλη ποσότητα ύπνου ενώ προπονείστε είναι άκρως αντιπαραγωγικό και μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιδράσεις για τη συνολική απόδοση σας.
Πως να βελτιώσουμε την ποιότητα ύπνου μας
Για τους περισσότερους από εμάς το να κοιμηθούμε πιο νωρίς από το κανονικό θα εξασφαλίσει ένα ποιοτικό βραδiνό ύπνο. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα να τους πάρει ο ύπνος καθώς ξυπνάνε νωρίς για ποικίλους λόγους.
Κάποιες γενικές συμβουλές που είναι καλό να ακολουθήσουν αυτά τα άτομα είναι τα εξής.
- Να χρησιμοποείται το υπνοδωμάτιο…ως υπνοδωμάτιο! Και όχι σαν το γραφείο σας ή για ψυχαγωγικούς λόγους, δηλαδή βλέποντας τηλεόραση κλπ.
- Το δωμάτιο θα πρέπει να βρίσκεται σε μια άνετη θερμοκρασία έτσι ώστε να μην είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Επιπροσθέτως ο έλεγχος της υγρασίας στα κατάλληλα ποσοστά μπορεί να βοηθήσει πολύ.
- Πρέπει να επικρατεί ησυχία στο δωμάτιο. Αν είναι εύκολο μειώστε όσο μπορείτε τους θορύβους μέσα στο σπίτι. Επίσης η φασαρία που μπορεί να προκλειθεί από την κίνηση στο δρόμο αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο λόγο για τη μείωση ποιότητας ύπνου[39]. Αν λοιπόν έχει φασαρία μια εύκολη και απλή λύση είναι να προμηθευτείτε με μερικές ωτοασπίδες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση χαμηλών επιπέδων φασαρίας.
- Το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να είναι όσο πιο σκοτεινό γίνεται, καθώς ακόμα και η πιο μικρή ποσότητα φωτός, ειδικά φως με μικρό μήκος κύμματος, χρωματιστό φως, μπορεί να προκαλέσει διακοπή του κιρκαδικού ρυθμού και ύπνου ενώ παράλληλα να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης [40], [41], [42]. Ένας απλός τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να καλύψουμε οτιδήποτε εκπέμπει φως, όσο μικρό και αν είναι αυτό. Αν ένα μικρό ποσοστό φωτός είναι αναπόφευκτο, τότε μια μάσκα ματιών μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.
- Αποφύγετε την τηλεόραση, εφημερίδες, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και γενικά οτιδήποτε μπορεί να σας διεγείρει πριν πάτε για ύπνο. Οποιεσδήποτε δραστηριότητες κάνετε που σας βοηθούν να χαλαρώσετε ενδείκνυνται να γίνουν για να μην πούμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν έτσι ώστε να αναπτύξετε μια χαλαρωτική ρουτίνα. Μερικές ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν είναι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να ακούσετε μια χαλαρωτική μουσική κλπ.
- Αποφύγετε το αλκόολ και την καφείνη για τουλάχιστον μερικές ώρες πριν κοιμηθείτε καθώς μπορεί να μειώσουν δραστικά την ποιότητα του ύπνου [43], [44]. Μερικοί είναι τόσο ευαίσθητοι στην καφείνη που μπορεί να τους κρατήσει ξύπνιους έως και 6 ώρες προ ύπνου.
- Καλό θα ήταν να έχετε και το ρολόι του δωματιού σας εκτός ορατότητας για το λόγο ότι μπορεί να επιφέρει έξτρα ένταση ειδικά αν είστε αγχώδεις.
- Επίσης καλό θα ήταν να αποφευχθεί η λήψη μεγάλης ποσότητας φαγητού πριν τον ύπνο. Ένα μικρό πρωτεινικό σνακ όμως ενδείκνυται.