Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τα 7 καλύτερα συμπληρώματα για το έντερο

Τα 7 καλύτερα συμπληρώματα για το έντερο
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Ένα υγιές έντερο συμβάλλει στη γενική υγεία, τη βέλτιστη πέψη, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και στην ψυχική υγεία. 1 Η διατήρηση ενός υγιούς εντέρου στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο μπορεί να είναι δύσκολο, οπότε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσει τα 7 καλύτερα συμπληρώματα για την υγεία του εντέρου.

Τι είναι το έντερο;

Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο «έντερο», γενικά αναφέρονται σε κάτι περισσότερο από το στομάχι μας. Συνήθως αναφέρονται σε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, το οποίο ξεκινά από το στόμα και τελειώνει στον πρωκτό. Η πέψη των τροφίμων ξεκινά καθώς μασάμε και κάθε βήμα στη διαδικασία της πέψης (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο) παίζει διαφορετικό ρόλο στη διάσπαση της τροφής μας σε θρεπτικά συστατικά που μπορούμε να απορροφήσουμε.

Ένα υγιές πεπτικό σύστημα φιλοξενεί επίσης πολλά ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στη γενική υγεία μας. Ένα υγιές έντερο υποστηρίζει:

  • Βέλτιστη πέψη 1
  • Το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να μας εμποδίζει να αρρωστήσουμε 3
  • Καλύτερη ψυχική υγεία 1
  • Μειωμένα επίπεδα φλεγμονής 2
  • Υγιή οστά 3

7 καλύτερα συμπληρώματα εντέρου

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συμπληρωμάτων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να υποστηρίξεις την υγεία του εντέρου σου.

Προβιοτικά: με απλά λόγια «καλά βακτήρια», τα προβιοτικά (και η πρόδρομη μορφή τους «πρεβιοτικά») υποστηρίζουν την ανάπτυξη και διατήρηση υγιών βακτηρίων στο έντερο μας. Μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινή πέψη και να υποστηρίξουν τη γενική υγεία του εντέρου. 4

L-γλουταμίνη: αυτό το αμινοξύ έχει πολλά οφέλη, αλλά ένα από αυτά είναι η υποστήριξη της υγείας του εντέρου. Η L-γλουταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των βακτηρίων στο έντερο σου, να ρυθμίσει τη φλεγμονή και να υποστηρίξει ένα υγιές τοίχωμα του βλεννογόνου του εντέρου. 5

Φλοιός ψυλλίου: ο φλοιός ψύλλιου είναι ένα κοινό συστατικό σε συμπληρώματα ινών που το σώμα μας δεν μπορεί να αφομοιώσει. Ωστόσο, αυτή η πηγή ινών βρέθηκε ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των βακτηρίων στο έντερο και υποστηρίζει την πέψη. 6

Συμπληρώματα ιχθυελαίου: υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα 3 στο ιχθυέλαιο υποστηρίζουν τη βέλτιστη υγεία του μικροβιώματος του εντέρου. 7

Φυτοθρεπτικά συστατικά: τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από φυτά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικούς ρόλους στην υγεία του εντέρου ακόμη και πέρα ​​από τα οφέλη των φυτικών ινών. Η λήψη ενός συμπληρώματος greens μπορεί να βοηθήσει στην παροχή μιας δόσης φυτοθρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα φυτά για να υποστηρίξει το έντερο και τη γενική υγεία σου. 7

Τζίντζερ: το τζίντζερ είναι μια ισχυρή τροφή που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε πολλούς πολιτισμούς και πρόσφατα βρέθηκε ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων των βακτηρίων στο έντερο. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, φαίνεται ότι το τζίντζερ παίζει επίσης ρόλο στην υγεία του εντέρου. 8

Αγκινάρες: γεμάτες φυτικές ίνες, οι αγκινάρες είναι ένα πυκνό θρεπτικό φυτό που έχει επίσης συνδεθεί σε πρώιμες μελέτες με την υποστήριξη των υγιών επιπέδων βακτηρίων στο έντερο. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα συμπληρώματα που προέρχονται από αγκινάρα φαίνονται πολλά υποσχόμενα για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου. 9

Με λίγα λόγια

Ενώ η καλή πέψη είναι σημαντική, η υγεία του εντέρου σημαίνει πολλά περισσότερα από την απλή απορρόφηση της τροφής μας. Η υποστήριξη του εντέρου σου με συμπληρώματα όπως προβιοτικά, ιχθυέλαιο και ψύλλιο μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση των επιπέδων υγιών βακτηρίων στο έντερο σου και να βελτιώσει την ψυχική υγεία, το ανοσοποιητικό σου σύστημα και τα οστά σου ταυτόχρονα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Logsdon, A. F., Erickson, M. A., Rhea, E. M., Salameh, T. S., & Banks, W. A. (2018). Gut reactions: How the blood–brain barrier connects the microbiome and the brain. Experimental Biology and Medicine243(2), 159-165.
  2. Shanahan, F., Ghosh, T. S., & O’Toole, P. W. (2021). The healthy microbiome—what is the definition of a healthy gut microbiome?. Gastroenterology160(2), 483-494.
  3. Weaver, C. M. (2015). Diet, gut microbiome, and bone health. Current osteoporosis reports13(2), 125-130.
  4. Tuohy, K. M., Probert, H. M., Smejkal, C. W., & Gibson, G. R. (2003). Using probiotics and prebiotics to improve gut health. Drug discovery today8(15), 692-700.
  5. Deters, B. J., & Saleem, M. (2021). The role of glutamine in supporting gut health and neuropsychiatric factors. Food Science and Human Wellness10(2), 149-154.
  6. Yang, C., Liu, S., Li, H., Bai, X., Shan, S., Gao, P., & Dong, X. (2021). The effects of psyllium husk on gut microbiota composition and function in chronically constipated women of reproductive age using 16S rRNA gene sequencing analysis. Aging (Albany NY)13(11), 15366.
  7. Laparra, J. M., & Sanz, Y. (2010). Interactions of gut microbiota with functional food components and nutraceuticals. Pharmacological research61(3), 219-225.
  8. Wang, X., Zhang, D., Jiang, H., Zhang, S., Pang, X., Gao, S., … & Li, Y. L. (2020). Gut microbiota variation with short-term intake of ginger juice on human health. Frontiers in microbiology11, 2453.
  9. Fissore, E. N., Santo Domingo, C., Gerschenson, L. N., & Giannuzzi, L. (2015). A study of the effect of dietary fiber fractions obtained from artichoke (Cynara cardunculus L. var. scolymus) on the growth of intestinal bacteria associated with health. Food & function6(5), 1667-1674.
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein