Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Superfoods (υπερτροφές) για να προσθέσετε στην διατροφή σας

Superfoods (υπερτροφές) για να προσθέσετε στην διατροφή σας
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Superfoods ή αλλιώς υπερτροφές είναι παντού τη σήμερον ημέρα, και μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιες υπερτροφές πρέπει να προσθέσεις στην κανονική σου διατροφή. Εδώ σε αυτό το άρθρο, έχουμε συλλέξει τα καλύτερα superfoods, θεωρήστε το έως το κρυφό σας σκονάκι, το όποιο θα σας βοηθήσει να κερδίσετε τους ανταγωνιστές σας και την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας:

superfoods

Πράσινο τσάι

Χαρακτηριστικό αυτής της υπερτροφής: Εγρήγορση εγκεφάλου

Το τσάι περιέχει, ένα αμινοξέο το όποιο είναι συνδεδεμένο με την βελτιωμένη προσοχή και εγρήγορση. Επίσης, περιέχει και καφεΐνη, αλλά σχεδόν τη μισή περιεκτικότητα από την αντίστοιχή ποσότητα του καφέ, κάνοντας το καλύτερη επιλογή για αυτούς που ασκούνται και έχουν ευαίσθητο στομάχι.

Κινόα

Χαρακτηριστικό αυτής της υπερτροφής: Ποιοτική πρωτεΐνη

Το Κινόα μπορεί να φαίνεται σαν ένας συγγενής του ρυζιού, αλλά αυτή η υπερτροφή έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης, από κάθε άλλο στάρι . Η ευκολία του στο μαγείρεμα θα το κάνει το καλύτερο φίλο του σπιτιού σας. Αγοράστε το σε μεγάλες ποσότητες και χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε χυλό, γλυκά, για να γεμίσετε το στιφάδο... και αν έχετε και μεγάλη φαντασία, η λίστα με τις επιλογές χρήσης του κινόα, όλο ένα και θα μεγαλώνει.

Επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της τροφής: Περιέχει και τα εννέα από τα βασικά αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να χτίσει το μυϊκό του σύστημα, τα όποια μας βοηθάνε με την ανάρρωση του οργανισμού μας, μετά από κάθε σωματική άσκηση. Δεν υπάρχουν και πολλές άλλες τροφές με τόσο σημαντικά χαρακτηριστικά!

quinoa salad

Καρύδια

Χαρακτηριστικό αυτής της υπερτροφής: Ενέργεια

Τα καρύδια είναι ένα σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας που περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνοντας το, το σώμα σας παίρνει μια γερή δόση ενέργειας, καθώς και τη δυνατότητα να κρατήσει αυτήν την ενέργεια σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της τροφής: Τα καρύδια είναι πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να ρυθμίσει την χοληστερόλη και συγχρόνως βοηθάνε στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

superfoods

Σπόροι Chia

Χαρακτηριστικό αυτής της υπερτροφής: Ενυδάτωση

Μικροί αλλά θαυματουργοί, οι σπόροι chia προσφέρουν σημαντικές υδρόφιλες ιδιότητες στο σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικοί στο να διατηρούν την υγρασία του σώματος μας (μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο από 12 φορές το βάρος τους σε νερό).  Γεγονός, το όποιο βοηθάει το σώμα μας στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε και στη διατήρηση της ενυδάτωσης του. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, να ασχολείσαι περισσότερο με την σωματική άσκηση και λιγότερο χρόνο με την ενυδάτωση σου.

Επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της τροφής: Οι σπόροι chia έχουν 3 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από τα βατόμουρα, όποτε καταναλώνοντας αυτούς τους σπόρους το σώμα μας θα έχει ένα δυνατό σύμμαχο, για να μπορεί να καταπολεμήσει τις πάντα επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες των κυττάρων μας (αιτία διαφόρων μορφών καρκίνου).

banana

Μπανάνες

Χαρακτηριστικό αυτής της υπερτροφής: Μυϊκή αποκατάσταση

Μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους θα σας δώσει περίπου 420mg κάλιο. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση των υγρών του σώματος μας, βοηθώντας μας να αποφύγουμε τους διάφορους μυϊκούς τραυματισμούς. Είναι αρκετά σημαντικό μετά από κάθε προπόνηση, να αναπληρώνουμε τα αποθέματα καλίου στο σώμα μας, διότι αυτά χάνονται με τον ιδρώτα που παράγουμε, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της τροφής: Όπως μαρτυρά και η υπέροχη γεύση της, οι μπανάνες είναι γεμάτες από φυσικά σάκχαρα, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν τη μπανάνα ένα ιδανικό σνακ για πριν την προπόνηση, εάν και εφόσον θέλετε μια φυσική πηγή ενέργειας.

Σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Χαρακτηριστικό αυτής της υπερτροφής: Γρήγορη αφομοίωση και δράση

Η σκόνη πρωτεΐνης όρου γάλακτος είναι μια πηγή πρωτεΐνης, η όποια απορροφάται εύκολα και γρήγορα από το σώμα μας, έχοντας ταχεία δράση και γι αυτό είναι ευρέως γνωστή σε αυτούς που γυμνάζονται τακτικά. Το δημοφιλές σεικερ με το ρόφημα πρωτεΐνης, είναι εύκολο να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε, πράγμα που το κάνει πολύ πρακτικό, μιας και συνήθως δεν έχουμε τη δυνατότητα να γυμναζόμαστε δίπλα στην κουζίνα μας, έτσι ώστε να εφοδιάσουμε το σώμα μας γρήγορα με πρωτεΐνη! Όπως και με το κινόα, η σκόνη πρωτεΐνης όρου γάλακτος περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για να αποτρέψει το μυϊκό καταβολισμό.

Επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της τροφής: Περιέχει ελάχιστα λιπαρά και λίγη χοληστερίνη.

Καρύδες

Χαρακτηριστικό αυτής της υπερτροφής: Γρήγορη ενέργεια

Οι καρύδες έχουν μια κακή φήμη, η όποια λέει ότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Παρόλα αυτά όμως, περιέχουν τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs) - τα οποία αποτελούν λιπαρά οξέα μεσαίου μήκους. Αυτό σημαίνει, ότι σε αντίθεση για παράδειγμα με τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας ή στα τυριά, το σώμα μας μπορεί εύκολα να διασπάσει τις αλυσίδες αυτές και να τις μετατρέψει σε ενέργεια. Γι αυτό το λόγο, εάν δεν επιθυμείτε να ξεφλουδίσετε μια μαλλιαρή καρύδα πριν από την προπόνηση σας για περαιτέρω ενέργεια, η στεγνή καρύδα μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για εσάς.

Φράουλες

Χαρακτηριστικό αυτής της υπερτροφής: Θωράκιση ανοσοποιητικού

Το αγαπημένο φρούτο του Wimbledon είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C. Η περίπτωση ενός κρυολογήματος, μπορεί όμως να κάνει και τον πιο σκληρό αθλητή να νιώθει σαν αποτυχημένος, γι αυτό το λόγο η προσθήκη της συνιστώμενης ποσότητας  της βιταμίνης C στο διατροφικό μας πλάνο είναι σημαντική. Η βιταμίνη C θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταπολεμά τα συμπτώματα του απλού κρυολογήματος, καθώς επίσης μας εξασφαλίζει ότι δε θα υποφέρουμε από σκορβούτο.

superfoods

Πλιγούρι βρώμης

Χαρακτηριστικό αυτής της υπερτροφής: Αντοχή

Το πλιγούρι βρώμης είναι μια τροφή υψηλή σε ενέργεια και φυτικές ίνες, για αυτό το λόγο είναι ιδανική για αθλήματα αντοχής, όπου τα σταθερά επίπεδα ενέργειας του οργανισμού μας είναι το σημείο κλειδί. Ένα μπωλ με χυλό ή μια μπάρα βρώμης για το δρόμο, είναι συνήθως 2 από τις αγαπημένες πηγές ενέργειας για κάποιον που παίρνει μέρος σε μαραθώνιο, σε τρίαθλο και σε διάφορα άλλα αθλήματα μεγάλων αποστάσεων.

Λάχανο

Χαρακτηριστικό αυτής της υπερτροφής: Σύμμαχος κατά της κόπωσης

Υπάρχει έντονη φημολογία σχετικά με το λάχανο, και από ότι φαίνεται αυτή η υπερτροφή επιτέλους παίρνει την προσοχή που της αξίζει. Το λάχανο δίνει στο σώμα μεγάλες ποσότητες σιδήρου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που παίρνει μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες. Αρχικά, το σίδηρο συμβάλει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα όποια μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο μας το σώμα. Αυτό είναι σημαντικό διότι όσο πιο συνεπής είναι το σώμα μας στο να μεταφέρει οξυγόνο στα διάφορα μέρη του, τόσο πιο σκληρά και για περισσότερο χρονικό διάστημα μπορούμε να αθλούμαστε. Επίσης, ο σίδηρος βοηθάει το σώμα στην καταπολέμηση της κόπωσης με μια πληθώρα μεθόδων. Έχετε δει ποτέ κανέναν Ολυμπιονίκη να κοιμάται πριν τη στιγμή της βράβευσης. Δε νομίζω!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein