Τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες πέπτονται πολύ πιο αργά απ’ότι οι υδατάνθρακες. Έτσι λοιπόν προσφέρουν μια πιο πλήρη αίσθηση κορεσμού. Επιπροσθέτως, οι περισσότερες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένου των τρειών που ήδη αναφέραμε παραπάνω προτείνουν την κατανάλωση τροφών με λιγότερη θερμιδική πυκνότητα [π.χ περισσότερες φυτικές ίνες και περισσότερη κατανάλωση νερού: μισό κιλό μπρόκολου περιέχει λιγότερες θερμίδες από μισό κιλό δημητριακών]. Τέλος, οι υδατάνθρακες συμμετέχουν στη σύνθεση σερατονίνης, που μπορεί να προκαλέσει λιγούρα σε παχύσαρκα άτομα.
Εξηγήσεις …
Άρα, άτομα τα οποία βρίσκονται σε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων χάνουν βάρος επειδή τρώνε εκ φύσεως λιγότερο και αποφεύγουν τις υπερβολικές καταναλώσεις και λιγούρες που προκαλούνται από τους υδατάνθρακες. Επίσης άτομα τα οποία ακολουθούν μια διατροφή που έχει χαμηλά ποσοστά υδατανθρακών, μπορούν να χάσουν βάρος πολύ γρήγορα εξ’αιτίας της εξάντλησης των αποθηκών γλυκογόνου που οδηγεί στην αποβολή κατακρατήσεων νερού. Αυτό εξηγεί γιατί 2 έρευνες βρήκαν ότι τα άτομα τα οποία εφαρμόζουν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακα έχασαν περισσότερο βάρος από άτομα με διατροφή υψηλή σε λιπαρά μετά από 6 μήνες αλλά όχι 12. [19]
Καταναλώνοντας τα μακροθρεπτικά συστατικά μαζί ή ξεχωριστά δεν προκαλεί καμία διαφορά όσον αφορά την απώλεια βάρους και την καύση του λίπους [20].

Αν και η περιοδική νηστεία [intermittent fasting] μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση ενεργειακής δαπάνης, οι διαίτες που χειρίζονται τις χρονικές περιόδους νηστείας [fasting] μπορεί να έχουν κάποια ενεργειακά πλεονεκτήματα. Ακόμα και εδώ όμως το καύσιμο λίπους επιτυγχάνεται χάρη στον έλεγχο του φαγητού. Είναι πολύ πιο δύσκολο να καταναλώσει κάποιος φαγητό παραπάνω του κανονικού σε 8 ώρες έναντι 16.
Τέλος, δεν έχει απολύτως καμία σχέση το πότε, ή πόσες φορές την ημέρα τρώτε.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Βιβλιογραφία
- Pubmed | Increased food energy supply is more than sufficient to explain the US epidemic of obesity.
- http://www.nature.com/ijo/journal/v37/n6/full/ijo2012157a.html
- Pubmed | Energy intake required to maintain body weight is not affected by wide variation in diet composition.
- Pubmed | Similar weight loss with low- or high-carbohydrate diets.
- Pubmed | Weight-loss with low or high carbohydrate diet?
- Pubmed | Carbohydrate-restricted diets high in either monounsaturated fat or protein are equally effective at promoting fat loss and improving blood lipids.
- Pubmed | Effect of dietary protein content on weight gain, energy expenditure, and body composition during overeating: a randomized controlled trial.
- Pubmed | Effect of an energy-restricted, high-protein, low-fat diet relative to a conventional high-carbohydrate, low-fat diet on weight loss, body composition, nutritional status, and markers of cardiovascular health in obese women.
- Pubmed | Long-term weight maintenance and cardiovascular risk factors are not different following weight loss on carbohydrate-restricted diets high in either monounsaturated fat or protein in obese hyperinsulinaemic men and women.
- Pubmed | Effect of a high-protein, energy-restricted diet on body composition, glycemic control, and lipid concentrations in overweight and obese hyperinsulinemic men and women.
- Pubmed | Long-term effects of a high-protein, low-carbohydrate diet on weight control and cardiovascular risk markers in obese hyperinsulinemic subjects.
- Pubmed | Effects of moderate variations in macronutrient composition on weight loss and reduction in cardiovascular disease risk in obese, insulin-resistant adults.
- Pubmed | Effect of high protein vs high carbohydrate intake on insulin sensitivity, body weight, hemoglobin A1c, and blood pressure in patients with type 2 diabetes mellitus.
- Pubmed | Effect of a low-carbohydrate diet on appetite, blood glucose levels, and insulin resistance in obese patients with type 2 diabetes.
- Pubmed | Effect of energy restriction, weight loss, and diet composition on plasma lipids and glucose in patients with type 2 diabetes.
- Pubmed | Effect of a high-protein, high-monounsaturated fat weight loss diet on glycemic control and lipid levels in type 2 diabetes.
- Pubmed | The effect of a hypocaloric diet with and without exercise training on body composition, cardiometabolic risk profile, and reproductive function in overweight and obese women with polycystic ovary syndrome.
- Pubmed | Fat loss depends on energy deficit only, independently of the method for weight loss.
- Pubmed | Atkins and other low-carbohydrate diets: hoax or an effective tool for weight loss?
- Pubmed | Similar weight loss with low-energy food combining or balanced diets.