Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

TikToker μένει 30 ημέρες χωρίς να αγοράσει φαγητό

TikToker μένει 30 ημέρες χωρίς να αγοράσει φαγητό
Monica Green
Writer and expert1 έτος πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Πρόκειται για μια ιστορία γνωστή σε πολλούς από εμάς: ένα ψυγείο γεμάτο ξεχασμένα τρόφιμα και υλικά στα ντουλάπια τα οποία μαζεύουν σκόνη. Σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις όλα, αλλά μερικές φορές η ζωή σε εμποδίζει και καταλήγεις να πετάξεις πολλά τρόφιμα.

Μέχρι πρόσφατα, αυτό ίσχυε για την 25χρονη Madeline. Κουράστηκε να πετάει τα τρόφιμα και αποφάσισε να μειώσει την σπατάλη τροφίμων και έτσι αποφάσισε να αντιμετωπίσει μια πρόκληση 30 ημερών στην οποία δεν θα αγόραζε τρόφιμα. Όχι άλλα σούπερ μάρκετ κάθε εβδομάδα! Αντίθετα, ετοίμασε όλα τα γεύματά της χρησιμοποιώντας ό,τι είχε στο ψυγείο, την κατάψυξη και τα ντουλάπια της.

Και είχε απόλυτη επιτυχία. Εκτός από το να αγοράσει ένα μαρούλι και να κεράσει τον εαυτό της μια σοκολάτα, πέρασε ολόκληρο τον μήνα χωρίς να πάει στα μαγαζιά. Υπολογίζει ότι αυτή η πρόκληση της εξοικονόμησε 250 λίρες και πιστεύει ότι την έκανε πιο δημιουργική και πολυμήχανη μαγείρισσα.

Η πρόκληση της έκανε επίσης τους ανθρώπους στο TikTok να μιλήσουν για τις δικές τους συνήθειες αγορών και τι μπορούν να κάνουν για να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων. Την συνάντησα για να μάθω πώς τα κατάφερε, τι συμβουλές έχει για όσους θέλουν να περιορίσουν τις επισκέψεις τους στο σούπερ μάρκετ και τι άλλο έμαθε από την εμπειρία.

Τι σε έκανε να αποφασίσεις να κάνεις την πρόκληση 30 ημερών;

Ήταν περισσότερο ένα καπρίτσιο. Πήγα για ψώνια μια μέρα και είπα: «Κυριολεκτικά δεν έχω πού να βάλω αυτά τα πράγματα». Έχω τόσα πράγματα στο ψυγείο και στα ντουλάπια μου. Γιατί συνεχίζω να αγοράζω πράγματα; Έτσι απλά σκέφτηκα: «ας προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω αυτά που ήδη έχω.

Και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Είχα δημοσιεύσει διάφορα στο TikTok στο παρελθόν, αλλά σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραίο και διασκεδαστικό να καταγράψω κάπου αυτό το ταξίδι. Σκέφτηκα ότι το TikTok θα ήταν το καλύτερο μέρος για να γίνει αυτό.

Σου άρεσε πάντα να μαγειρεύεις;

Πάντα μου άρεσε η μαγειρική. Ξεκίνησα να μαγειρεύω με τη μαμά μου όταν ήμουν περίπου 10 ετών και πάντα την έβλεπα να φτιάχνει ωραία πράγματα.

Και ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, μαγείρευα κάθε μέρα αρκετά. Ήταν πάντα ένα πάθος μου. Πάντα το χρησιμοποιούσα ως τρόπο για να διώξω το άγχος. Έτσι νομίζω ότι με τα χρόνια έμαθα διαφορετικές συνταγές, διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος. Και έτσι όλη αυτή η εμπειρία με βοήθησε να βρω νέες ιδέες κατά τη διάρκεια της πρόκλησης.

Έκανες τα τελευταία σου ψώνια στο σουπερ μαρκετ γνωρίζοντας ότι θα το αποφύγεις για 30 ημέρες;

Οχι, καθόλου. Αν το έκανα, σίγουρα θα είχα αγοράσει περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αλλά όχι, ήταν απλώς ένα είδος ιδιοτροπίας.

Ποια εβδομάδα ήταν η πιο δύσκολη;

Θα έλεγα ίσως την τρίτη εβδομάδα, όταν κυριολεκτικά δεν είχα φρούτα και λαχανικά. Είμαι άτομο που τρώει φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Οπότε μετά από αυτό ήταν λίγο σκληρό. Και έπρεπε πραγματικά να μαζέψω το μυαλό μου για να φτιάξω κάτι. Και θα τελείωνε και το κρέας σε εκείνο το σημείο. Τότε λοιπόν ήρθε η ιδέα του τόφου, μόνο και μόνο για να φάω λίγη πρωτεΐνη.

Ποια ήταν τα οφέλη της πρόκλησης;

Για μένα, με βοήθησε να αναλύσω πού ξοδεύω πολλά χρήματα σε άλλα πράγματα εκτός των καταστημάτων τροφίμων και με έκανε να επαναξιολογήσω σε τι ξοδεύω χρήματα.

Επίσης, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείς να φτιάξεις χωρίς πολύ φαγητό. Με βοήθησε να εξερευνήσω τη δημιουργικότητά μου όσον αφορά στο φαγητό, επειδή συνήθως είμαι το είδος του ατόμου όπου αν λατρεύω κάτι για δείπνο, θα πάω απλά και θα το αγοράσω. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη στάση που πρέπει να έχω και σημαίνει ότι καταλήγω να σπαταλώ πολύ φαγητό.

Οπότε σίγουρα πιστεύω ότι με βοήθησε να γίνω πιο δημιουργική και επίσης με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι δεν χρειάζεται να αγοράζω τόσα πολλά όπως παλιά.

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα οφέλη από την εξοικονόμηση χρημάτων;

Η πτυχή της εξοικονόμησης χρημάτων ήταν τεράστια για μένα, και σημαίνει ότι όπου εξοικονομώ χρήματα, μπορώ να τα ξοδέψω σε άλλα πράγματα που μου αρέσουν.

Ξέρω ότι κάθε εβδομάδα κάνω συνήθως ένα λογαριασμό 30 £ στο σούπερ μάρκετ και παράλληλα μπορεί να ξοδέψω λίγα ακόμη χρήματα για να γεμίσω ξανά τα ράφια, οπότε θα έλεγα, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ότι εξοικονομώ περίπου 250-300 £.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου γεύμα που έφτιαξες;

Μάλλον ήταν ένα είδος πίτας με μια τηγανίτα κρεμμυδιού ως κρούστα.. Μου άρεσε πολύ αυτό και εντυπωσιάστηκα με τον εαυτό μου στο κομμάτι της δημιουργικότητας.

Και το λιγότερο αγαπημένο σου γεύμα;

Έφτιαξα μερικά νουντλς με μια σάλτσα κάρυ που μου περίσσεψε. Δεν θα το ξαναφάω αυτό...

Θα προκαλούσες τον εαυτό σου να το ξανακάνει;

Νομίζω ότι τώρα δεν είναι πραγματικά πρόκληση για μένα. Είναι απλώς ένας τρόπος ζωής κατά τον οποίο προσέχω και κοιτάω τι έχω στα ντουλάπια μου και μετά αγοράζω πράγματα.

Τι θα κάνεις διαφορετικά στο μέλλον;

Νομίζω ότι θα έδινα στον εαυτό μου ένα ελεύθερο των 5-10 £ κάθε εβδομάδα για να αγοράσω μόνο φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως μαρούλι και μερικά φρούτα και τέτοια πράγματα.

Θα πρότεινα επίσης να εφοδιαστείς με μερικά από τα πράγματα που είναι τα αγαπημένα σου και τα οποία δεν μπορείς να αποχωριστείς. Βεβαιώσου, επίσης, ότι έχεις εφοδιαστεί με τα βασικά, όπως αλεύρι, γάλα, αυγά.

Επίσης, μην ξεχνάς το YouTube ή ακόμα και το TikTok στα οποία υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές που μπορείς να πάρεις ιδέες.

Μην περιορίζεσαι μόνο στην ελληνική κουζίνα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να φτιάξεις με περιορισμένα υλικά.

Σε εξέπληξε κάτι κατά τη διάρκεια της εμπειρίας;

Δεν περίμενα να το απολαύσω τόσο πολύ για να είμαι ειλικρινής, και ήταν εκπληκτικό το πόσα θα μπορούσα πραγματικά να φτιάξω με τα ελάχιστα που είχα.

Και δεν περίμενα να ενδιαφέρονται τόσοι πολλοί άνθρωποι. Ήταν κάτι σαν ένα ημερολόγιο φαγητού για τον εαυτό μου και δεν πίστευα ότι πολλοί άνθρωποι θα νοιάζονταν για να είμαι ειλικρινής.

Πώς ήταν να που ξαφνικά τράβηξες την προσοχή στο TikTok;

Με παρακίνησε να φτιάξω καλύτερο φαγητό και νέες συνταγές και τέτοια πράγματα. Αλλά την ίδια στιγμή, στην αρχή, ήταν λίγο τρομακτικό γιατί ένιωθα σαν κάποιο είδος πίεσης ώστε να εντυπωσιάσω τους ανθρώπους ή γιατί ένιωθα ότι πρέπει να φτιάξω τα ωραιότερα πράγματα...Αλλά αυτό γρήγορα εξαφανίστηκε γιατί όλοι ήταν πολύ ευγενικοί στα σχόλια.

Και μου αρέσει η ιδέα ότι πρότεινα στους ανθρώπους φαγητά για τα οποία δεν είχαν ακούσει ποτέ ή δεν είχαν σκεφτεί να δοκιμάσουν πριν.

Με λίγα λόγια

Αν και σίγουρα δεν ήταν εύκολο, η Madeline έκανε εξαιρετική δουλειά φορώντας το καπέλο του σεφ της και σκέφτηκε νέα και δημιουργικά γεύματα για να μαγειρέψει κατά τη διάρκεια της πρόκλησης. Παρακολούθησε το TikTok της Madeline για περισσότερες συμβουλές για τα τρόφιμα που σου περισσεύουν και δες τις οικονομικές συνταγές που εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein