Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Το ρύζι χρειάζεται πλύσιμο πριν μαγειρευτεί;

Το ρύζι χρειάζεται πλύσιμο πριν μαγειρευτεί;
Myprotein
Writer and expert5 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein
Το ρύζι είναι βασικό στοιχείο της προετοιμασίας γευμάτων. Ένας αφανής ήρωας, που υποτιμάται στα πιάτα ως ένα εύκολο στο μαγείρεμα συνοδευτικό υδατανθράκων σε μια πηγή πρωτεΐνης, και ίσως μερικά λαχανικά. Δεν είναι ο πρωταγωνιστής του πιάτου, αλλά τα επίπεδα ενέργειάς σου σίγουρα θα έλειπαν, ακόμα κι αν οι γεύσεις σου δεν ήταν άψογες.Αν και το ρύζι δεν φέρνει όλη τη γεύση στο πάρτι, ξέρεις πάντα όταν δεν έχει μαγειρευτεί σύμφωνα με την προσωπική σου προτίμηση.Είναι διαβολικά εύκολο να μαγειρέψεις ή να το ξαναμαγειρέψεις με την ελάχιστη προσοχή σε ένα τηγάνι που βράζει και με τη σειρά του είτε έχεις ένα ανεπιθύμητο τραγανό αποτέλεσμα είτε γίνεται χυλός. Η απάντηση για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι πραγματικά να δώσεις προσοχή.Υπάρχει όμως μια διαμάχη στα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Εντάξει, μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική, αλλά πες μας, πλένεις το ρύζι σου πριν το μαγειρέψεις; Και το ρύζι χρειάζεται πλύσιμο πριν μαγειρευτεί;

Το ρύζι χρειάζεται πλύσιμο πριν μαγειρευτεί;

Μπορείς να πλύνεις το ρύζι πριν το μαγείρεμα; Φυσικά, μπορείς, αλλά δεν είναι απαραίτητα όλα τα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Και τελικά, έτσι έχουν τα πράγματα με το ρύζι.Πρώτον, είναι ένα ηχηρό όχι στην ιδέα ότι το ρύζι χρειάζεται πλύσιμο για λόγους υγιεινής. Εάν υπήρχαν βακτήρια στους κόκκους, αυτά εξαφανίζονται από το βραστό νερό που τα μαγειρεύεις, όχι από ένα κρύο ή χλιαρό ξέβγαλμα.Μεγαλώνοντας, πάντα μας έλεγαν να πλένουμε το ρύζι για να μην κολλάει πολύ όταν ψηθεί. Το βάζαμε σε ένα μπολ ή τηγάνι, έτρεχε λίγο νερό, το ανακατεύαμε, θα περιμέναμε να θολώσει το νερό, να στραγγίξει και ίσως επαναλάβαμε μία ή δύο φορές στην πορεία.Δεν είμαστε οι μόνοι. Παραλλαγές στη διαδικασία υπάρχουν παγκοσμίως και σε πολλούς πολιτισμούς.Η γνώμη των σεφ, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, είναι ότι στο πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα αφαιρείται το άμυλο και συγκεκριμένα η αμυλόζη. Η αμυλόζη είναι ένα ελεύθερο άμυλο και είναι αυτό που κάνει το νερό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο του ρυζιού να θολώνει.Υπάρχει μια μελέτη που πρέπει να εξετάσουμε σε αυτήν τη συζήτηση και, ενώ θα πρέπει πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί με μεμονωμένες μελέτες, αυτή είναι καταδικαστική για την πεποίθηση ότι το πλύσιμο επηρεάζει το τελικό προϊόν.

Τι κάνει το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα;

Μια ακούσια συνέπεια του πλυσίματος του ρυζιού, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η μελέτη, είναι η απομάκρυνση μικροθρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Β, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Έτσι, θα ήταν αποτυχία ανεξάρτητα από την αντιληπτή επίδραση στην υφή του μαγειρεμένου ρυζιού σου.Η περίληψη της μελέτης συνοψίζει τα θέματα τακτοποιημένα:«Το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα είναι σύνηθες για την αφαίρεση της σκόνης και τυχόν υπολειπόμενου πίτουρου που παράγεται από τη διαδικασία άλεσης. Σε αυτή τη μελέτη, διερευνάται η επίδραση της διαδικασίας πλύσης στις ιδιότητες υφής του μαγειρεμένου ρυζιού και οι σχέσεις του με την έκπλυση αμύλου και τη μοριακή δομή του εκπλυμένου αμύλου.Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η διαδικασία πλύσης δεν επηρεάζει σημαντικά ούτε τη σκληρότητα ούτε την κολλητικότητα του μαγειρεμένου ρυζιού, αλλά η αλληλεπίδραση μεταξύ της ποικιλίας ρυζιού και των χρόνων πλυσίματος στην κολλητικότητα είναι σημαντική.Τα συστατικά των εκπλυμένων υλικών, η κατανομή μήκους αλυσίδας (CLD) και το μοριακό μέγεθος του εκπλυμένου αμύλου διαφέρουν σημαντικά από εκείνα των υλικών της επιφάνειας, αλλά δεν ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ ρυζιών με διαφορετικούς χρόνους πλύσης, γεγονός που εξηγεί τον μοριακό μηχανισμό των αιτιών από αυτά τα αποτελέσματα υφής.Αυτό δείχνει για πρώτη φορά ότι τα υλικά που προσκολλώνται στην επιφάνεια των κόκκων ακατέργαστου ρυζιού δεν συμβάλλουν στην υφή του μαγειρεμένου ρυζιού».Όλα αυτά τα λεπτά που χάσαμε πλένοντας το ρύζι, δεν θα τα πάρουμε ποτέ πίσω, και σύμφωνα με αυτούς τους τύπους, όλα ήταν για το τίποτα. Μπορείς να έχεις  πλήρη πρόσβαση στη μελέτη εδώ.Έτσι, εάν θέλεις πραγματικά να επηρεάσεις την υφή του ρυζιού σου, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτήν τη μελέτη, είναι πιο πιθανό να επηρεαστείς από την επιλογή του ρυζιού σου. Διάλεξε jasmine αν θέλεις κάτι κολλώδες, μπασμάτι για κάτι που ξεχωρίζει λίγο καλύτερα, καφέ ρύζι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες, και διάφορες άλλες επιλογές.

Με λίγα λόγια

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, το πλύσιμο ωμού ρυζιού δεν έχει καμία επίδραση στην υφή του μαγειρεμένου τελικού φαγητού. Αλλά το πλύσιμο του ρυζιού μπορεί να αφαιρέσει τα μικροθρεπτικά συστατικά και να μειώσει τη θρεπτική ποιότητα του γεύματός σου. Επομένως, την επόμενη φορά που θα προετοιμάσεις το γεύμα σου, να το έχεις υπόψιν. Θα μπορούσες να εξοικονομήσεις πολύτιμα λεπτά και ενδεχομένως νερό.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814618313293#b0005

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein