Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Βάλε το κακάο στην διατροφή σου…

Βάλε το κακάο στην διατροφή σου…
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Το κακάο είναι μια μοναδική τροφή που δεν πρέπει να λείπει από καμία διατροφή. Δες τα επιστημονικά οφέλη από το κακάο και ενσωμάτωσέ το άμεσα στην καθημερινότητα σου!

Βάλε το κακάο στην διατροφή σου...

cacao

Το εκχύλισμα κακάο αναφέρεται στις βιοενεργές ενώσεις που υπάρχουν στα προϊόντα κακάου. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν φλαβανόλες, προκυανιδίνες και επικατεχίνη. Αν και αυτά δεν είναι τα μοναδικά μόρια στο κακάο, το εκχύλισμα κακάου περιέχει ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο επικατεχίνης, σε σύγκριση με άλλα φυτικά προϊόντα.

Η λήψη κακάου ή η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με την καλύτερη ροή του αίματος και τη βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η επικατεχίνη μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη για τη μακροζωία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση στον εγκέφαλο. Αν και αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει συνδεθεί με βελτιωμένη μνήμη ή γνωστική απόδοση, το κακάο μπορεί να παίξει προστατευτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η επικατεχίνη μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων των μειωμένων μιτοχονδρίων.

Όταν η επικατεχίνη απορροφάται από το σώμα, ενεργοποιεί μια οδό σηματοδότησης της ινσουλίνης, η οποία προκαλεί ήπια αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης. Αυξημένη πρόσληψη γλυκόζης σημαίνει ότι το σώμα είναι σε θέση να λάβει ζάχαρη από το αίμα πιο αποτελεσματικά. Η συμπλήρωση της επικατεχίνης αυξάνει επίσης την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, ένα μόριο που διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Η κατανάλωση περίπου 26-40g προϊόντων μαύρης σοκολάτας που περιέχουν τουλάχιστον 75% κακάο καθιστά περιττή τη συμπλήρωση του εκχυλίσματος κακάου και της επικατεχίνης. Πρόκειται για περίπου 200 θερμίδες μαύρης σοκολάτας, λίγο λιγότερο από μια σοκολάτα απλή. Τα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα κακάου, όπως η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα, δεν αντικαθιστούν τα συμπληρώματα. Το εκχύλισμα κακάου είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα που προωθεί την κυκλοφορία και την αποτελεσματική παραγωγή ενέργειας. Έχει μεγάλα δυνατά μακροπρόθεσμα οφέλη, είτε η επικατεχίνη προέρχεται από συμπληρώματα είτε από τρόφιμα.

Λάβε υπόψη σου ότι:

  • Μπορεί να υπάρχουν μερικές διεγερτικές ιδιότητες αποκλειστικά σε εκείνους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη μικρή περιεκτικότητα του σε καφεΐνη
  • Ενώ τεχνικά η βιοδιαθεσιμότητα του κακάο μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή, τείνουν να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην απορρόφηση μεταξύ συμπληρωμάτων και προϊόντων σοκολάτας
  • Η μαύρη σοκολάτα είναι εκείνη που έχει 70% και άνω περιεκτικότητα σε κακάο και θεωρείται ως η καλύτερη πηγή πολυφαινόλων λόγω του ότι είναι ταυτόχρονα και εύγευστη αλλά και μια άριστη πηγή πολυφαινολών. Η καλύτερη επιλογή γενικά είναι η σκόνη ή τα κομμάτια κακάο.
  • Η σοκολάτα γάλακτος θεωρείται φτωχή πηγή πολυφαινολών ενώ η λευκή σοκολάτα περιέχει ελάχιστες πολυφαινόλες που δεν μπορεί καν να θεωρηθεί ως καλή πηγή πολυφαινόλων

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein