0
Καλάθι

Προς το παρόν δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας

Διατροφή

Βάλε το κακάο στην διατροφή σου…

Το κακάο είναι μια μοναδική τροφή που δεν πρέπει να λείπει από καμία διατροφή. Δες τα επιστημονικά οφέλη από το κακάο και ενσωμάτωσέ το άμεσα στην καθημερινότητα σου!

Βάλε το κακάο στην διατροφή σου…

cacao

Το εκχύλισμα κακάο αναφέρεται στις βιοενεργές ενώσεις που υπάρχουν στα προϊόντα κακάου. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν φλαβανόλες, προκυανιδίνες και επικατεχίνη. Αν και αυτά δεν είναι τα μοναδικά μόρια στο κακάο, το εκχύλισμα κακάου περιέχει ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο επικατεχίνης, σε σύγκριση με άλλα φυτικά προϊόντα.

Η λήψη κακάου ή η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με την καλύτερη ροή του αίματος και τη βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η επικατεχίνη μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη για τη μακροζωία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση στον εγκέφαλο. Αν και αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει συνδεθεί με βελτιωμένη μνήμη ή γνωστική απόδοση, το κακάο μπορεί να παίξει προστατευτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η επικατεχίνη μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων των μειωμένων μιτοχονδρίων.

Όταν η επικατεχίνη απορροφάται από το σώμα, ενεργοποιεί μια οδό σηματοδότησης της ινσουλίνης, η οποία προκαλεί ήπια αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης. Αυξημένη πρόσληψη γλυκόζης σημαίνει ότι το σώμα είναι σε θέση να λάβει ζάχαρη από το αίμα πιο αποτελεσματικά. Η συμπλήρωση της επικατεχίνης αυξάνει επίσης την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, ένα μόριο που διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Η κατανάλωση περίπου 26-40g προϊόντων μαύρης σοκολάτας που περιέχουν τουλάχιστον 75% κακάο καθιστά περιττή τη συμπλήρωση του εκχυλίσματος κακάου και της επικατεχίνης. Πρόκειται για περίπου 200 θερμίδες μαύρης σοκολάτας, λίγο λιγότερο από μια σοκολάτα απλή. Τα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα κακάου, όπως η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα, δεν αντικαθιστούν τα συμπληρώματα. Το εκχύλισμα κακάου είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα που προωθεί την κυκλοφορία και την αποτελεσματική παραγωγή ενέργειας. Έχει μεγάλα δυνατά μακροπρόθεσμα οφέλη, είτε η επικατεχίνη προέρχεται από συμπληρώματα είτε από τρόφιμα.

Λάβε υπόψη σου ότι:

  • Μπορεί να υπάρχουν μερικές διεγερτικές ιδιότητες αποκλειστικά σε εκείνους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη μικρή περιεκτικότητα του σε καφεΐνη
  • Ενώ τεχνικά η βιοδιαθεσιμότητα του κακάο μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή, τείνουν να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην απορρόφηση μεταξύ συμπληρωμάτων και προϊόντων σοκολάτας
  • Η μαύρη σοκολάτα είναι εκείνη που έχει 70% και άνω περιεκτικότητα σε κακάο και θεωρείται ως η καλύτερη πηγή πολυφαινόλων λόγω του ότι είναι ταυτόχρονα και εύγευστη αλλά και μια άριστη πηγή πολυφαινολών. Η καλύτερη επιλογή γενικά είναι η σκόνη ή τα κομμάτια κακάο.
  • Η σοκολάτα γάλακτος θεωρείται φτωχή πηγή πολυφαινολών ενώ η λευκή σοκολάτα περιέχει ελάχιστες πολυφαινόλες που δεν μπορεί καν να θεωρηθεί ως καλή πηγή πολυφαινόλων

Τα άρθρα μας διατείθονται για εκπαιδευτικούςκαι πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλεύστε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.Bασίλης Σκωλίκης

Bασίλης Σκωλίκης

Ειδικός σε θέματα Διατροφής και Fitness

Είμαι ο Βασίλης Σκολίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και ασχολούμαι με το Fitness τα τελευταία 15 χρόνια. Μπορεί οι σπουδές μου να διαφέρουν απο το πεδίο της άθλησης/διατροφής, η μακρόχρονη εμπειρία μου όμως και η επιστημονική προσέγγιση των ζητημάτων του Fitness, με καθυστούν έναν καταξιωμένο γνώστη του χώρου. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση "Extraordinary claims require extraordinary evidence", αφού τα λεγόμενα μου υποστηρίζονται κατα μεγάλο ποσοστό απο ερευνητικά δεδομένα σε συνδυασμό με εμπειρικά δεδομένα.


Οι Super προσφορές συνεχίζονται, ρίξε μια ματιά! Περισσότερα