Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Χάσε βάρος τρώγοντας ό,τι θέλεις | Εξηγεί ο διατροφολόγος

Χάσε βάρος τρώγοντας ό,τι θέλεις | Εξηγεί ο διατροφολόγος
Emily Wilcock
Writer and expert9 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά. Και όχι, αυτό δεν ισχύει μόνο για άτομα που αγαπούν την κινόα και τα ρεβίθια. Οι λάτρεις της πίτσας, του παγωτού και της σοκολάτας μπορούν να χαμογελάσουν! Όλα αυτά μπορείς να τα συμπεριλάβεις στη διατροφή σου εάν θέλεις. Γιατί; Γιατί να εγκαταλείψεις τα πράγματα που αγαπάς;

Δεν χρειάζεται να πιστέψεις εμένα. Αυτό προέρχεται απευθείας από το στόμα του διατροφολόγου και ερευνητή διδάκτορα, Richie Kirwan. Θα τον αφήσουμε να εξηγήσει περαιτέρω. Αλλά παρακαλώ να έχεις κατά νου ότι δεν σου λέει πώς να ζήσεις τη ζωή σου ή δεν σου προτείνει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα. Απλώς σου δίνει τα γεγονότα, ώστε να μπορείς να κάνεις συνειδητές επιλογές. Λοιπόν, δες πώς να χάσεις βάρος ενώ τρως ό,τι θέλεις.

https://youtu.be/yy9vFCrRPzM

Λιπαρά & ζάχαρη

Τα λιπαρά και η ζάχαρη προκαλούν φόβο στις καρδιές πολλών που κάνουν δίαιτα. Λίγοι άνθρωποι τα συνδέουν με αδύνατη σωματική διάπλαση, οπότε ίσως σε εκπλήσσει το γεγονός ότι ένα άρθρο σχετικά με την απώλεια βάρους ξεκινά με αυτά, αλλά εδώ είμαστε. Είμαστε απλά γεμάτοι εκπλήξεις.

Αλλά αυτό μιλά για ένα ευρύτερο πρόβλημα κατανόησης της διατροφής. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να χάσουν βάρος μόνο εάν ακολουθήσουν μια δίαιτα που εξαλείφει όλα τα τρόφιμα που αγαπούν. Αυτό όμως είναι λάθος. Τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός της διατροφής σου όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Ενώ οι εξαιρετικά περιοριστικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, είναι συχνά μη βιώσιμες, οδηγώντας σε αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα.

Περιοριστικές δίαιτες

Ο Richie ξέρει πώς να κάνει τις πληροφορίες ευκολοχώνευτες, και για αυτό το βίντεο έχει μερικούς φανταστικούς φίλους. Μείνε μαζί μας. Ο Bobby #1 και ο Bobby #2 είναι δίδυμοι και θέλουν να χάσουν βάρος και οι δύο. Ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζονται και οι δύο για να διατηρήσουν το βάρος τους είναι 2.500, επομένως πρέπει να τρώνε λιγότερες από αυτό για να χάσουν βάρος. Αυτό θα τους βάλει σε αυτό που είναι γνωστό ως έλλειμμα θερμίδων.

Ένα βιώσιμο έλλειμμα θερμίδων για τα δίδυμα θα ήταν να τρώνε 200 θερμίδες λιγότερες από τη συντήρησή τους, αφήνοντάς τα σε μια δίαιτα 2.300 θερμίδων την ημέρα. Για να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο συναρπαστικά, θα βάλουμε τα δύο Bobbies σε διαφορετικές δίαιτες. Ο Bobby #1 κάνει δίαιτα παγωτού. Σε αυτή τη δίαιτα, παίρνει όλες του τις θερμίδες από το παγωτό. Αυτό λειτουργεί σε περίπου δύο tubes την ημέρα, σε περίπτωση που αναρωτιέσαι. Ο Bobby Νο 2 ακολουθεί τη δίαιτα «μπαναβακάντο» και δεν θα τρώει τίποτα παρά μόνο «καλές» τροφές: μπανάνες και αβοκάντο. Αυτό είναι περίπου πέντε αβοκάντο και οκτώ μπανάνες την ημέρα.

Μπορείς να υποθέσεις ότι αυτές οι δύο δίαιτες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά, είναι εκπληκτικά παρόμοιες:

Bobby #1 Bobby #2
Παγωτό Αβοκάντο & μπανάνες
Θερμίδες 2299 2298
Λίπος 135 γρ 135 γρ
Υδατάνθρακες 235 γρ 297 γρ
Πρωτεΐνη 33 γρ 26 γρ

Άρα, ένα ερώτημα παραμένει. Εάν και οι δύο Bobbies διατηρούσαν αυτή τη δίαιτα για δύο εβδομάδες, ποιος θα έχανε περισσότερο βάρος; Λοιπόν, δεδομένου ότι οι δίαιτες διαθέτουν παρόμοιο προφίλ μακροθρεπτικών συστατικών και τα δίδυμα ολοκληρώνουν τη δίαιτα για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα χάσουν περίπου το ίδιο βάρος, παρόλο που ο ένας έχει «κακή» διατροφή και ο άλλος έχει «καλή» διατροφή.

Πρέπει να ακολουθούμε αυστηρές δίαιτες;

Σε περίπτωση που χρειάζεται διευκρίνιση, δεν πρέπει να ακολουθήσεις κανένα από αυτά τα δύο παραδείγματα δίαιτας. Κανένα από τα δύο δεν είναι καλά ισορροπημένο και θα καταλήξεις γρήγορα με κάποιες σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς έκπληξη. Η ποσότητα πρωτεΐνης και στις δύο δίαιτες είναι επίσης αμελητέα, οπότε μπορείς να πεις αντίο σε κάθε ελπίδα μυϊκής ανάπτυξης.

Αλλά είναι περισσότερο από δυνατό να δημιουργήσεις μια καλά ισορροπημένη διατροφή ενώ έχεις έλλειμμα θερμίδων. Θα χρειαστείς επαρκή πρωτεΐνη και μια μεγάλη ποικιλία από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, τα οποία περιέχουν άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Αυτό σου επιτρέπει να τρως μεγαλύτερο όγκο φαγητού και θα σε κάνει να νιώθεις πιο χορτάτος. Και αν κάνεις σωστά τους υπολογισμούς σου, θα πρέπει να περισσεύουν αρκετές θερμίδες για να συμπεριλάβεις μερικές λιχουδιές. Όλα έχουν να κάνουν με το μέτρο.

Γιατί είναι σημαντικό να τρως ό,τι θέλεις;

Όπως έχουμε πει εκατοντάδες φορές, ο μεγαλύτερος παράγοντας απώλειας βάρους είναι το έλλειμμα θερμίδων. Γεγονός. Αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της απώλειας βάρους είναι η συνέπεια και η ικανότητα διατήρησης μιας δίαιτας μακροπρόθεσμα.

Οι ακραίες δίαιτες συχνά λειτουργούν καλά αρχικά. Οι άνθρωποι χάνουν βάρος λόγω του αρχικού ελλείμματος θερμίδων, αλλά τελικά τα παρατάνε επειδή η δίαιτα είναι τόσο αυστηρή και οι επιλογές τροφίμων είναι τόσο περιορισμένες.

Ευέλικτη δίαιτα

Μια ευέλικτη δίαιτα είναι αυτή που επιτρέπει στους ανθρώπους να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφών και να έχουν μερικές λιχουδιές. Μια ευέλικτη δίαιτα όχι μόνο οδηγεί σε καλύτερη σχέση με τα τρόφιμα, επειδή σε εμποδίζει να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα ως «καλά» ή «κακά», αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο επιτυχημένη και βιώσιμη απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Με λίγα λόγια

Ο Richie δεν σου λέει τι να κάνεις, αλλά αν λαχταράς γλυκές λιχουδιές και προσπαθείς να χάσεις βάρος, τότε αυτό δεν είναι πρόβλημα. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Χρησιμοποίησε τις θερμίδες που έχουν απομείνει για ένα κομμάτι πίτσα ή μια μπάρα σοκολάτας. Εξάλλου, το να αρνείσαι στον εαυτό σου τα τρόφιμα που αγαπάς δεν είναι μια βιώσιμη δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσεις μακροπρόθεσμα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein