Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των μυών στα αρσενικά ποντίκια σύμφωνα με μελέτη

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των μυών στα αρσενικά ποντίκια σύμφωνα με μελέτη
Emily Wilcock
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Από προηγούμενες έρευνες είναι σαφές ότι η περιορισμένη χρονική κατανάλωση τροφής (TRE - Time Restricted Eating) μπορεί να είναι ευεργετική για την απώλεια βάρους, αλλά και για μεταβολικές ασθένειες και ανθεκτικότητα έναντι μολυσματικών ασθενειών. 1

Το TRE είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που σημαίνει ότι μπορείς να φας εντός του παραθύρου διατροφής 8 ωρών, αλλά και να νηστεύεις για 16 ώρες την ημέρα. Τα αναφερόμενα οφέλη περιλαμβάνουν την υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου και τη βελτίωση της απόδοσης, μεταξύ άλλων.

Οι καθηγητές στο Εργαστήριο Ρυθμιστικής Βιολογίας του Salk θέλησαν να διεξάγουν πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για τη διαφορά των επιπτώσεων που έχει το TRE σε διαφορετικά φύλα και διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Η μελέτη

Οι ερευνητές τάισαν αρσενικά και θηλυκά ποντίκια δύο ηλικιακών ομάδων (ισοδύναμα με ανθρώπους 20 και 42 ετών) με την ίδια δίαιτα. Η δίαιτα αποτελούνταν από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά περιόριζε τη λήψη φαγητού σε εννέα ώρες την ημέρα.

Έγιναν δοκιμές σε ποντίκια για να καταλάβουν πώς η ηλικία και το φύλο επηρέασαν τα αποτελέσματα του TRE, σε μια σειρά παραμέτρων υγείας, όπως:

  • Λιπώδης νόσος του ήπατος
  • Ρύθμιση γλυκόζης
  • Μυϊκή μάζα
  • Απόδοση και αντοχή
  • Επιβίωση από σήψη

Τα αποτελέσματα

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το προφίλ απώλειας βάρους, το TRE προστατεύει τα ποντίκια από λιπώδη ηπατική νόσο - μια κατάσταση χωρίς εγκεκριμένο φάρμακο. 1

Η έρευνα έδειξε ότι το TRE δεν προστατεύει θηλυκά ποντίκια από την αύξηση βάρους, όπως έκανε για τα αρσενικά ποντίκια. Ομοίως, τα αρσενικά ποντίκια είχαν τη δυνατότητα να προσθέσουν μυϊκή μάζα και να βελτιώσουν την μυϊκή απόδοση, ως αποτέλεσμα του TRE.1 Ωστόσο, και τα δύο φύλα βρέθηκαν να έχουν μεταβολικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερα ελεγχόμενου σακχάρου στο αίμα. 1

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το TRE προστατεύει και τα δύο φύλα ποντικών από θάνατο που προκαλείται από σήψη. 1 Αφού χορηγήθηκε μια τοξίνη που προκάλεσε μια κατάσταση που μοιάζει με σήψη, τα ποντίκια κατάφεραν να επιβιώσουν. 1

Τέλος, η έρευνα πρότεινε ότι το TRE βελτίωσε σημαντικά την ανοχή στη γλυκόζη στα νεότερα ποντίκια. 1 Επιπλέον, τα μεσήλικα ποντίκια είδαν κάποιες βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου, που ήταν σε θέση να τρώνε ανά πάσα στιγμή. 1

Μελλοντική έρευνα

Οι ερευνητές είναι πρόθυμοι να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από την αύξηση της μυϊκής μάζας στα αρσενικά ποντίκια - αναρωτιούνται αν συμβαίνει επειδή το TRE βοηθά τους μύες να αναρρώσουν και να χτιστούν καλύτερα. Αυτό θα το δούμε με μια πιθανή περαιτέρω έρευνα.

Με λίγα λόγια

Ενώ τα αποτελέσματα του TRE φαίνεται να είναι καλύτερα για τα αρσενικά ποντίκια από τα θηλυκά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα θηλυκά δεν έλαβαν θετικά αποτελέσματα. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά ποντίκια μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη της προστασίας από τη λιπώδη νόσο του ήπατος και τον θάνατο που προκαλείται από σήψη, αλλά ευτυχώς για τα αρσενικά μπορούν επίσης να χάσουν βάρος ενώ βελτιώνουν τη μυϊκή απόδοση.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210817111456.htm

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein