Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Cross training τι είναι | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Cross training τι είναι | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Lauren Dawes
Writer and expert5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Απόσπασμα: Cross training τι είναι ; Μιλήσαμε σε έναν προπονητή προπόνησης (cross training) για να πάρετε μια εικόνα για αυτό το απαιτητικό στυλ προπόνησης.   

Η κυκλική προπόνηση (cross training) μπορεί συχνά να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους ανθρώπους - είτε θα το μισήσει κανείς είτε θα πάθει εμμονή με αυτό.

Σε μια προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για αυτό το άθλημα, μιλήσαμε με τον Daniel Campbell (δείτε στο Instagram @danccampbell), επικεφαλής προπονητή στο TRAIN Heald Green, ένα γυμναστήριο cross training στο Μάντσεστερ.

 

Πώς θα συνοψίζατε την κυκλική προπόνηση (cross training) σε κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ;

Η κυκλική προπόνηση (cross training) υπάρχει τώρα σε δύο σφαίρες. Στο ένα άκρο, έχουμε την ανταγωνιστική κυκλική προπόνηση σε επίπεδο ελίτ - αυτό είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ως cross training. Βλέπουν τα παιχνίδια cross training ή τα ντοκιμαντέρ που δείχνουν αθλητές να κάνουν muscle-ups και να βάζουν τεράστια βάρη πάνω από το κεφάλι τους.

Για πολλούς ανθρώπους, αυτή δεν είναι η πραγματική εμπειρία της κυκλικής προπόνησης. Στην πραγματικότητα, είναι απλώς μια μέθοδος προπόνησης που συνδυάζει στοιχεία δύναμης, αερόβιας άσκησης και ασκήσεις σωματικού βάρους.

Η έμφαση δίνεται στην αυτοβελτίωση και γίνεται μεταξύ μιας κοινότητας ομοϊδεατών ανθρώπων που όλοι θέλουν απλώς να φτιάξουν το σώμα του και να νιώσουν καλά ενώ απολαμβάνουν τον εαυτό τους.

Πώς διαφέρει από τις κανονικές προπονήσεις του γυμναστηρίου;

Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ των κανονικών προπονήσεων γυμναστικής και της προπόνησης cross training είναι η κοινότητα και η ένταση.

Σε ένα κανονικό γυμναστήριο οι άνθρωποι τείνουν να κολλούν στον εαυτό τους - κάνουν το δικό τους πρόγραμμα και δεν αλληλοεπιδρούν με τους άλλους.

Σε ένα γυμναστήριο cross training όλοι γυμνάζονται μαζί, γεγονός που προκαλεί μια μικρή ανταγωνιστική φωτιά και σημαίνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να προσπαθούν λίγο περισσότερο - πιέζοντας για μια επιπλέον επανάληψη ή κιλό στη μπάρα. Όλο το περιβάλλον είναι φιλικό, αλλά παράλληλα ανταγωνιστικό .

Μπορεί να το κάνει ο καθένας;

Ναι, όλοι μπορούν να κάνουν cross training, αλλά το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι εάν όλες οι κινήσεις είναι κατάλληλες για όλους. Για παράδειγμα, ο τύπος που δεν έχει κάνει καμία άσκηση για τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά έρχεται μόνο για βελτιώσει το σώμα του και τη δύναμή του, πρέπει να κάνει snatch; Πιθανόν όχι, θα επωφεληθεί περισσότερο από ένα kettlebell swing.

Εκεί βρίσκεται η ομορφιά της κυκλικής άσκησης - είναι γενικά κλιμακωτή, που σημαίνει ότι μπορείτε να υποχωρήσετε σε πιο κατάλληλες κινήσεις ή να αλλάξετε τα βάρη έτσι ώστε όλοι να μπορούν να αποκτήσουν την ίδια προκλητική εμπειρία από την προπόνηση, μόνο με τρόπο που να είναι ασφαλής για αυτούς.

 Πώς ξεκίνησες το cross training;

Περίπου 4/5 χρόνια πριν, ήρθα σε επαφή με το cross training στο διαδίκτυο όταν είδα ένα "Hero workout" που λεγόταν "The Seven".

Γράφτηκα στο τοπικό γυμναστήριο ξεκίνησα να το δοκιμάζω. Τότε ήμουν σε φόρμα και έπαιζα και ράγκμπι και γι’ αυτό δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο δύσκολο ήταν, ή πόσο γρήγορα ήταν οι χρόνοι που είχαν αναρτηθεί και πόσο κακός στην απόδοση ήμουν σε σύγκριση με όλους τους άλλους. Αυτό με οδήγησε να ξεκινήσω το δικό μου box (γυμναστήριο cross training).

Θα έλεγες ότι το cross training σε άλλαξε;

Η κυκλική προπόνηση έχει αποτελέσει έναν καταλύτη για πολλές αλλαγές στη ζωή μου. Έκανα ένα πτυχίο νομικής στο πανεπιστήμιο και βρισκόμουν στο δρόμο για να γίνω δικηγόρος - τώρα το επάγγελμα μου είναι προπονητής cross training, καθώς και η δική μου επιχείρηση online coaching για ανθρώπους που θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στην σωματική κατάστασή τους.

Η προπόνηση αυτή με οδήγησε σε αυτό το μονοπάτι, ήταν ένα σκαλοπάτι που μου επέτρεψε να εκτιμήσω ότι πρέπει να ακολουθήσεις ό, τι είσαι παθιασμένος στη ζωή.

Όσον αφορά τις φυσικές αλλαγές, έχω φοβερή φυσική κατάσταση και νιώθω υγιής.

Ποια είναι η πιο δύσκολη πτυχή της κυκλικής προπόνησης;

Η πιο προκλητική πτυχή για τους περισσότερους είναι να ελέγχουν το εγώ τους και να κάνουν ένα βήμα πίσω. Οι άνθρωποι βλέπουν το cross training και θέλουν να έρθουν και να ξεκινήσουν να κάνουν muscle ups και snatching με βαριά κιλά - αυτό είναι σαν να βλέπει κανείς Champions League και να νομίζει ότι θα γίνει ο επόμενος Ρονάλντο.

Απλά δεν λειτουργεί έτσι. Πρώτα θα πρέπει να περάσετε χρόνο να μάθετε τα βασικά, πριν να μπορέσετε να προχωρήσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να κάνουμε όλα τα πράγματα που κάνουν οι κορυφαίοι αθλητές, αλλά χρειάζεται χρόνος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η τεχνική σας είναι σταθερή πριν αρχίσετε να προσθέτετε πολύ βάρος, σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να κάνετε μια αυστηρή εκκίνηση μέχρι να αρχίσετε το kipping κλπ.

Αυτό είναι επίσης ευθύνη του box που πηγαίνετε και όπως είπαμε αυτό το είδος προπόνησης πρέπει να προσαρμόζεται στον καθένα που συμμετέχει.

 

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει cross training;

Βρείτε τον εαυτό σας ένα καλό box, μην φοβάστε την προοδευτική υπερφόρτωση, να κάνετε πολλές ερωτήσεις - και πάνω απ’ όλα να απολαύσετε τον εαυτό σας -  πρέπει να νιώθετε ότι κάνετε κάτι που σας διασκεδάζει!

Μελίγαλόγια

Πιστεύουμε ότι μιλώντας με τον Ντάνιελ βοήθησε σίγουρα να ξεκαθαρίσουμε μερικούς από τους μύθους και τα στερεότυπα που περιβάλλουν το άθλημα - ανεξάρτητα με το αν σας επηρέασε να δοκιμάσετε ή όχι.

Lauren Dawes
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Η Lauren είναι απόφοιτος αγγλικής λογοτεχνίας και προέρχεται από την Νότια Αγγλία. Αγαπούσε πάντα την κολύμβηση, έχει ανακαλύψει τη δύναμη που προσφέρουν τα βάρη τα τελευταία χρόνια, και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στην εβδομαδιαία τάξη hot yoga.

Τα σαββατοκύριακα μαγειρεύει συνήθως ή τρώει κάποιο είδος brunch και απολαμβάνει να δοκιμάζει νέες συνταγές με τους συγκατοίκους της - ειδικά έχει μια παλιά μαθητική συνηθεία, όπως να επιβιώνει από τα ζυμαρικά. Πάνω απ 'όλα, είναι σταθερά πιστή στη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στο γυμναστήριο και το τζιν.

Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία της Lauren εδώ.

myprotein