Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

51% Παραδέχονται ότι δεν πλένουν τα ρούχα γυμναστηρίου τους

51% Παραδέχονται ότι δεν πλένουν τα ρούχα γυμναστηρίου τους
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 4 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι κάνουν οι γύρω σου στο γυμναστήριο;

Κάναμε έρευνα στους πελάτες μας ώστε να δούμε τι θεωρούν ως φυσιολογικό στο κομμάτι της γυμναστηριακής υγιεινής.

Μελετήσαμε την καθημερινότητα και τις συνήθειες 2081 ατόμων που πάνε στο γυμναστήριο ώστε να δούμε τι ακριβώς κάνουν. Είναι φυσιολογικό να φοράς το αγαπημένο σου γυμναστηριακό outfit μετά από μια έντονη προπόνηση; Πρέπει να χρησιμοποιείς πετσέτα; Πρέπει να πηγαίνεις στο γυμναστήριο όταν είσαι άρρωστος;

Ό,τι συνήθειες γυμναστηρίου και αν έχεις, μπορεί να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου στην συνέχεια. Πιο κάτω θα δεις μια λίστα από συνήθειες καθώς και ένα infographic ώστε να μπορείς να συγκριθείς!

Οι συνήθειες γυμναστηριακής υγιεινής

1. Φοράς ξανά τα ρούχα γυμναστικής σου

Το να δείχνεις όμορφος/η στο γυμναστήριο είναι κάτι που μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου και η γυμναστηριακή σου ντουλάπα αποτελεί ένα σημαντικό μέρος αυτού. Όχι μόνο σε κάνουν να δείχνεις τέλειος/α, αλλά βοηθούν και στις κινήσεις που κάνεις αφού προσαρμόζονται στο σώμα σου. Και αυτό φυσικά περιλαμβάνει και τον ιδρώτα που παράγεται σε μια έντονη προπόνηση. Παρόλο που σχεδιάστηκαν για την προπόνησή σου, πρέπει να τα πλένεις μεταξύ των προπονήσεων, σωστά;

Σύμφωνα με την έρευνά μας, κάποιοι φαίνεται να διαφωνούν, αφού το 51% παραδέχτηκε ότι φοράει ξανά τα ρούχα μετά από κανονικές προπονήσεις. Ένα 11% είπε ότι θα φόραγε τα ίδια ρούχα γυμναστηρίου μετά από μια έντονη προπόνηση. Σίγουρα αυτό δεν είναι και το πιο υγιεινό πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν. Αν και εσύ φοράς τα ίδια ρούχα συχνά, μήπως ήρθε η ώρα να επενδύσεις σε κάποια καινούργια ρούχα;

2. Ξεχνάς να καθαρίσεις τα ακουστικά σου και το κινητό σου

Είτε βλέπεις Netflix στον διάδρομο, είτε κοιτάς το πρόγραμμα σου στο κινητό, είτε ακούς μουσική, τα ακουστικά είναι απαραίτητα στο γυμναστήριο. Υπάρχουν πολλά apps που ίσως χρησιμοποιείς για την προπόνησή σου και η μουσική μπορεί να βοηθάει την προπόνησή σου.

Αλλά πόσο συχνά καθαρίζεις το κινητό και τα ακουστικά σου; Μόνο το 15% καθαρίζει το κινητό και τα ακουστικά του μετά από κάθε προπόνηση και 52% δεν καθαρίζει την τεχνολογία του μετά από την προπόνηση. Για να αποφύγουμε τα μικρόβια, απλά πρέπει να καθαρίζουμε τις συσκευές μας με ένα αντιβακτηριακό πανάκι πριν φύγουμε από το γυμναστήριο.

3. Ξεχνάς να καθαρίσεις το μπουκαλάκι σου

Σίγουρα το μπουκαλάκι του νερού ίσως να μην χρειάζεται τόσο καθάρισμα όσο το shaker πρωτεΐνης σου. Ωστόσο, μόνο το 35% καθαρίζει το μπουκάλι του νερού μετά από μια προπόνηση.

Η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι απαραίτητη – ειδικά σε προπονήσεις υψηλής έντασης. Το νερό βοηθάει στην αναπλήρωση των υγρών που έχασες μέσω του ιδρώτα. Ακόμα και αν πρόκειται για μια προπόνηση με λίγα βάρη, μπορεί να διψάσεις περισσότερο από όσο νομίζεις. Σύμφωνα με μια έρευνα, ένας στους 10 (11%) δεν παίρνει καν μπουκαλάκι με νερό στο γυμναστήριο.

4. Ξεχνάς την πετσέτα σου

Δες την αλήθεια. Αν δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό στο γυμναστήριο, θα ιδρώσεις.

Μια πετσέτα είναι ένας τέλειος τρόπος να στεγνώσεις, να καθαρίσεις τον εξοπλισμό σου και να έχεις μια προστασία μεταξύ του εξοπλισμού και του σώματός σου.

Παρά τις πολλές πρακτικές χρήσεις μια πετσέτας γυμναστηρίου, η έρευνα μας έδειξε ότι το 51% δεν χρησιμοποιούν πετσέτα στο γυμναστήριο.

5. Πλύσιμο χεριών πριν και μετά την προπόνηση

Το να είσαι καθαρός και να έχεις μια καλή υγιεινή ενώ γυμνάζεσαι είναι μέρος του να είσαι fit και υγιής. Τα βακτήρια από τον ιδρώτα και τον εξοπλισμό υπάρχουν παντού στο γυμναστήριο. Αλλά αν πλένεις τα χέρια σου θα τα αποφύγεις.

Μόνο το 42% πλένουν πάντα τα χέρια τους πριν και μετά την προπόνηση.

6. Πας γυμναστήριο ενώ είσαι άρρωστος

Ξέρω όταν χάνεις την προπόνηση, ίσως νιώθεις ότι θα χαλάσεις την πρόοδό σου. Αλλά αν δεν νιώθεις καλά, το να πας στο γυμναστήριο σε κάνει να νιώθεις χειρότερα. Η αντιμετώπιση μιας αρρώστιας μπορεί να μειώσει την δύναμη του ανοσοποιητικού σου. Το σώμα σου θέλει χρόνο και αποκατάσταση. Παρόλα αυτά, τα 70% πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό να πηγαίνεις στο γυμναστήριο ενώ είσαι άρρωστος.

Αυτό όχι μόνο μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο άσχημα, αλλά μπορεί να επηρεάσει τους γύρω σου. Το να ξεκουράζεσαι κάποιες μέρες μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση και να γυρίσεις πιο γρήγορα στο γυμναστήριο, χωρίς να κολλήσεις τους γύρω σου.

7. Ντους μετά την προπόνηση

Μετά από μια έντονη προπόνηση, δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από ένα μπάνιο για το υπόλοιπο της ημέρας. Το 51% των συμμετεχόντων διαφωνεί και δεν κάνει μπάνιο μετά την προπόνηση. Το 35% κάνει μπάνιο αργότερα, αλλά το 16% δεν κάνει τακτικά μπάνιο μετά την προπόνηση.

Ενώ είναι καλό να φρεσκάρουμε τον εαυτό μας, ένα μπάνιο μετά την προπόνηση μπορεί να διώξει τον ιδρώτα, να κρατήσει το δέρμα μας καθαρό και να μειώσει τις πιθανότητες για ατέλειες.

8. Έχεις την πεποίθηση ότι το γυμναστήριο σου είναι καθαρό

Με τόσα άτομα να είναι γύρω σου στο γυμναστήριο, υπάρχουν πάντα μικρόβια γύρω σου. Πολλά γυμναστήρια δυστυχώς δεν κρατάνε καθαρό τον χώρο τους. 91% των ατόμων είπαν ότι τα γυμναστήρια τους είχαν εξοπλισμό για καθαρισμό. Αυτό ίσως δικαιολογεί γιατί το 38% θεωρούν τα γυμναστήριά τους τόσο καθαρά όσο οι δημόσιοι χώροι.

Παρόλο που τα γυμναστήρια είναι το σπίτι των μικροβίων, υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείς να πάρεις για τα αποφύγεις. Πλύνε τα χέρια σου μετά τις προπονήσεις, καθάρισε τον εξοπλισμό και πλύνε τα ρούχα σου τακτικά!

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein