Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Τι είναι το Functional Strength Training (λειτουργική προπόνηση); Ποια είναι τα οφέλη;

Τι είναι το Functional Strength Training (λειτουργική προπόνηση); Ποια είναι τα οφέλη;
Myprotein
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Το functional training μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας βελτιώνοντας την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε καθημερινές σωματικές κινήσεις που διαφορετικά μπορεί να μας προκαλούν προβλήματα όπως πόνους στη μέση. Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τα οφέλη του functional training και θα σε βοηθήσουμε να προσδιορίσεις αν είναι κατάλληλο για εσένα.

Τι είναι η Λειτουργική Προπόνηση;

Το functional training ή αλλιώς λειτουργική προπόνηση είναι ένας γενικός όρος για ασκήσεις που σε βοηθούν να εκτελείς δραστηριότητες της καθημερινής ζωής με μεγαλύτερη ευκολία. Γενικά, αυτός ο ορισμός περιλαμβάνει σύνθετες ασκήσεις που περιλαμβάνουν, squats, πίεσεις, τραβήγματα και μεταφορά, καθώς αυτές έχουν τη μεγαλύτερη μεταφορά σε δραστηριότητες που μπορεί να συναντήσεις στην καθημερινή ζωή (όπως για παράδειγμα σήκωμα και μεταφορά βαριάς κούτας). Ουσιαστικά, η λειτουργική προπόνηση επιδιώκει να μιμηθεί κινήσεις που σε προκαλούν στην καθημερινή ζωή, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ικανότητάς σου σε αυτές τις κινήσεις.

Ένα θέμα που επικρατεί στη βιομηχανία της φυσικής κατάστασης σήμερα είναι πώς ο όρος «Functional Training» έχει γίνει τσιτάτο για περίπλοκες ασκήσεις που δεν εξυπηρετούν κανέναν πραγματικό σκοπό παρά μόνο να τραβήξουν την προσοχή στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί όλη η προπόνηση ως «λειτουργική», όλες οι λειτουργικές προπονήσεις θα πρέπει να είναι απλές και προσβάσιμες, καθώς ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για όλους.

Σε τι διαφέρει από τη μη λειτουργική προπόνηση;

Η λειτουργική προπόνηση περιλαμβάνει συνήθως απαιτητικές ασκήσεις που επικεντρώνονται σε προοδευτικές καθημερινές κινήσεις υπερφόρτωσης, όπως βαριά squats/deadlifts (βελτίωση της δύναμης της οπίσθιας αλυσίδας και της ιδιοδεκτικότητας) και πιεστικές κινήσεις.

Η μη λειτουργική προπόνηση μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως οι κάμψεις του δικεφάλου, όπου οι επιθυμητές προσαρμογές προπόνησης αφορούν κυρίως την αισθητική, αντί να βοηθούν ένα άτομο να εκτελεί δραστηριότητες της καθημερινής ζωής με μεγαλύτερη ευκολία. Αυτό, ωστόσο, εξαρτάται από τον σκοπό της λειτουργικής προπόνησής σου – για παράδειγμα, εάν οι κάμψεις του δικεφάλου σε βοηθούν να πετύχεις τις καθημερινές σου εργασίες με μεγαλύτερη ευκολία (π.χ. ένας ηλικιωμένος που σηκώνει τα μικρά εγγόνια του), τότε δεν υπάρχει λόγος να να μην είναι επίσης στην κατηγορία λειτουργική προπόνηση.

Εάν μια άσκηση βοηθά στη βελτίωση της δύναμής σου με τρόπο που βελτιώνει την ικανότητά σου να εκτελείς καθημερινές εργασίες, τότε η άσκηση είναι λειτουργική. Απλώς μην παρασυρθείς σε γελοίες ασκήσεις που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, όπως squats με μπάρα σε μια μπάλα σταθερότητας – το μόνο πράγμα που θα κερδίσεις από αυτό είναι ένας τραυματισμός!

Ποια είναι τα οφέλη της προπόνησης λειτουργικής δύναμης;

Η λειτουργική προπόνηση μπορεί να είναι ιδανική σε περιόδους που έχεις συγκεκριμένο στόχο ή αν αναρρώνεις από τραυματισμό. Σε αυτήν την ενότητα, θα αναλύσουμε ορισμένα από τα κύρια οφέλη της συμπερίληψης της λειτουργικής προπόνησης στο πρόγραμμά σου.

Προσαρμογές προπόνησης αντίστασης

Όπως με κάθε μορφή προπόνησης με αντιστάσεις, η λειτουργική προπόνηση θα προκαλέσει παρόμοιες προσαρμογές προπόνησης που είναι ευεργετικές για τη συνολική υγεία και την απόδοσή σου. Η αυξημένη μυϊκή μάζα, η αυξημένη οστική πυκνότητα, η διαχείριση της σύστασης του σώματος και η βελτιωμένη καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση θα συμβάλουν σε μειωμένο κίνδυνο ασθένειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ηλικιωμένους πληθυσμούς, όπου διεργασίες όπως η σαρκοπενία και η οστεοπενία έχουν ως αποτέλεσμα σταδιακή απώλεια μυϊκής και οστικής πυκνότητας ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Η προπόνηση με αντιστάσεις γενικά μπορεί να μετριάσει αυτές τις αλλαγές, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου πτώσεων και τραυματισμών όπως κατάγματα οστών.

Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Η εστίαση στη δύναμη του κορμού στη λειτουργική προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της σπονδυλικής στήλης όταν κάνουμε άλλες μορφές άσκησης που μας εκθέτουν σε επιπλέον κίνδυνο τραυματισμού. Η βελτιωμένη ευελιξία και δύναμη ως αποτέλεσμα αυτού του στυλ προπόνησης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του επιπολασμού των τραυματισμών όπως οι μυϊκές καταπονήσεις.

Ιδανικό κατά την αποκατάσταση τραυματισμών

Εάν είσαι σε μια περίοδο αποκατάστασης από τραυματισμό, τότε η λειτουργική προπόνηση είναι ιδανική για εσένα, καθώς δίνει έμφαση στην επάρκεια στα μοτίβα κίνησης. Η λειτουργική προπόνηση μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις έναν υπάρχοντα τραυματισμό ή απλώς να ενισχύσεις το μοτίβο κίνησης που μπορεί να προκαλεί επί του παρόντος πόνο ή δυσφορία.

Βελτιώνει την ικανότητα κίνησης

Η αυξημένη δύναμη του κορμού, η μυϊκή δύναμη και η ιδιοδεκτικότητα θα μεταφερθούν στην αθλητική απόδοση, ανεξάρτητα από το άθλημα. Πολλά σύγχρονα προγράμματα προπόνησης με αντίσταση εστιάζουν πάρα πολύ σε κινήσεις τύπου bodybuilding, απλά με στόχο την ενίσχυση της μυϊκής μάζας. Αν και αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της προπόνησης, η λειτουργική προπόνηση βοηθά στη βελτίωση της ικανότητάς σου στην κίνηση, που σημαίνει ότι μπορείς να ανταποκριθείς καλύτερα στις απαιτήσεις του αθλήματος ή των καθημερινών σου δραστηριοτήτων.

Με λίγα λόγια

Η λειτουργική προπόνηση είναι ουσιαστικά κάθε μορφή άσκησης που σε βοηθά να γίνεις πιο ικανός στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών, ενώ ταυτόχρονα μειώνεις τον κίνδυνο τραυματισμού. Για να εφαρμόσεις τη λειτουργική προπόνηση στη ρουτίνα προπόνησής σου, απλώς αξιολόγησε τις ανάγκες σου και σύγκρινε με τις τρέχουσες ικανότητές σου. Χρησιμοποίησε λειτουργική προπόνηση για να γεφυρώσεις τυχόν κενά και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου στη διαδικασία!

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein