Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πώς να κάνεις γυμναστική μέσω των καθημερινών σου δραστηριοτήτων

Πώς να κάνεις γυμναστική μέσω των καθημερινών σου δραστηριοτήτων
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Γίνεται γυμναστική χωρίς γυμναστήριο; Όχι ακριβώς.

Η αλήθεια είναι ότι οι καθημερινές μας δραστηριότητες συνήθως δεν επαρκούν για να χτίσουν ένα καλογυμνασμένο σώμα και να διώξουν το περιττό λίπος. Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε τις δραστηριότητες αυτές προς όφελός μας, εκτελώντας τες με τον πιο αποδοτικό τρόπο και άρα να λάβουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Με λίγα λόγια, οι καθημερινές μας δουλειές μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά στην προπόνησή μας στο γυμναστήριο και να συμβάλλουν στις καθημερινές μας καύσεις. Κάνε, λοιπόν, τις απαραίτητες αλλαγές και προσάρμοσε την καθημερινότητά σου έτσι ώστε να δεις άμεσα αποτελέσματα:

Ξέχνα το ασανσέρ!

Μετάτρεψε το ανέβασμα και το κατέβασμα σε ένα μικρό αερόβιο work-out! Το ασανσέρ, πέρα από το ότι φουσκώνει το λογαριασμό του ρεύματος, καταναλώνει και τον πολύτιμο χρόνο σου όσο περιμένεις να έρθει. Στην αρχή μπορεί να σε δυσκολέψει το ανέβασμα με τις σκάλες, αλλά όσο περνάνε οι μέρες θα δεις θεαματική διαφορά στην απόδοσή σου και κυρίως στον χρόνο που χρειάζεσαι για να σκαρφαλώσεις στον όροφο που θες! Όσο για το κατέβασμα, σου εγγυώμαι ότι θα τονώσει τις γάμπες σου και θα σε φτάσει στον όροφο που θες πολύ πιο γρήγορα από το ασανσέρ…

Σούπερ μάρκετ: ο συνδυασμός αεροβικής και δυναμικής άσκησης!

Όλοι έχουμε κοντά μας σούπερ μάρκετ… Οπότε δεν έχεις καμία δικαιολογία να πηγαίνεις με το αυτοκίνητο, να πήζεις στην κίνηση και να ψάχνεις 10 λεπτά να παρκάρεις! Ξεκίνα την …εξόρμησή σου με έντονο και γρήγορο βήμα μέχρι το σούπερ μάρκετ. Καθώς ψωνίζεις, άφησε το καρότσι σου σε κάποιο κεντρικό σημείο του καταστήματος και φέρνε όλα τα προϊόντα σε αυτό, αντί να τσουλάς το καρότσι μέσα στο πλήθος και να κάνεις τη διπλάσια ώρα να φτάσεις εκεί που θες. Τέλος, αν έχεις ψωνίσει σχετικά λίγα πράγματα, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τονώσεις τα χέρια σου: μοίρασε ισόποσα το βάρος στα 2 σου χέρια και καθώς επιστρέφεις σπίτι, κράτησε εναλλάξ το αριστερό ή το δεξί σου χέρι λυγισμένο μέχρι να αρχίσει να σε καίει και μετά τέντωσέ το και επανάλαβε με το άλλο χέρι. Αν βέβαια η επίσκεψή σου στο σούπερ μάρκετ τελειώσει με ένα καρότσι ξέχυλο με πράγματα, τότε φρόντισε να το σπρώξεις έως το σπίτι με γρήγορο ρυθμό, ώστε να πραγματοποιήσεις μία mini αεροβική προπόνηση με αντίσταση. Τι καλύτερο;

Ώρα για καθάρισμα…

Ίσως η πιο κουραστική εργασία στο σπίτι. Γι’ αυτό φρόντισε να κρατήσει λιγότερο χρόνο και να επωφεληθείς το μέγιστο από αυτήν. Δες την κάθε δουλειά σαν ένα εξελιγμένο συνδυασμό αεροβικής και δυναμικής άσκησης. Βάλε την αγαπημένη σου μουσική δυνατά και θέσε περιορισμένο χρόνο για συγκεκριμένες δουλειές που πρέπει να κάνεις. Αυτό θα σε κάνει να εκτελέσεις όλες τις κινήσεις σε γρήγορο χρόνο και άρα να αυξήσεις τους καρδιακούς σου παλμούς! Συνδύασε την κάθε δουλειά που έχεις να κάνεις με κάποια άσκηση για γυμναστική που γνωρίζεις και προσπάθησε να την εκτελέσεις όσο πιο πιστά μπορείς. Ενδεικτικά:

-ξεσκόνισμα: ασκήσεις για τα χέρια

-καθάρισμα χαμηλά (κάτω από το κρεβάτι, κάτω ράφια): squat

-τίναγμα σεντονιών και καλυμμάτων: τόνωση πλάτης και τρικέφαλων

Κοντινές …περιπλανήσεις!

woman running near the sea

Σίγουρα οι καθημερινές μετακινήσεις σου μπορεί να περιέχουν πολύωρη οδήγηση ή χρήση των μέσων μεταφοράς. Αλλά για δραστηριότητες, όπως πλήρωμα λογαριασμών, μετάβαση στο γυμναστήριο, αγορά ψιλικών, αποστολή δεμάτων μέσω ταχυδρομείου, τραπεζικές συναλλαγές, είμαι σίγουρος ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δυο σου πόδια και να γλυτώσεις αρκετή ώρα από το παρκάρισμα και το μποτιλιάρισμα της πόλης. Βάλε άνετα παπούτσια και ξεκίνα τις περιπλανήσεις σου στη γειτονιά με γρήγορο ρυθμό και παρέα την αγαπημένη σου μουσική. Θα δεις ότι αυτές οι διαδρομές θα σε αποφορτίσουν από την ένταση της ημέρας και θα αυξήσουν τους παλμούς σου! Μπορείς να βασιστείς και σε μια εφαρμογή ανίχνευσης βημάτων και θα διαπιστώσεις πόσα παραπάνω βήματα κάνεις μέσα στην καθημερινότητα!

Με λίγα λόγια

Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε στην καθημερινότητά μας προς όφελός μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και της σωματικής μας κατάστασης. Μπαίνοντας σε μια διαδικασία να είμαστε συνεχώς ενεργοί, θα αντιληφθούμε γρήγορα ότι κουραζόμαστε λιγότερο, έχουμε περισσότερη ενέργεια και νιώθουμε ευεξία. Αυτό μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου μας, στη διάθεσή μας και στο σώμα μας.

Ξεκίνα από σήμερα!

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein