Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Γιατί δεν μπορείς να στοχεύσεις λίπος στην κοιλιά

Γιατί δεν μπορείς να στοχεύσεις λίπος στην κοιλιά
Emily Wilcock
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Είναι σύνηθες να ακούς κάποιον να λέει ότι προσπαθεί να χάσει λίπος σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός του κάνοντας ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης ή λαμβάνοντας κάποια μορφή συμπληρώματος. Ας το λύσουμε αμέσως, λοιπόν, με μια ευγενική προειδοποίηση παραπληροφόρησης: δεν μπορείς να στοχεύσεις τη μείωση του λίπους από καμία περιοχή του σώματός σου, ειδικά τους κοιλιακούς σου. Απλά δεν γίνεται.

Επαναλαμβάνουμε:δεν μπορείς να στοχεύσεις τη μείωση του σωματικού λίπους από μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σου.

Ο PT Chris Broomhead της Myprotein είναι εδώ με ένα masterclass για το σωματικό λίπος για να καταρρίψει τυχόν μύθους και να σου δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πετύχεις στο ταξίδι απώλειας βάρους. Δεν έχει νόημα να σπαταλάς τον χρόνο σου ακολουθώντας άσκοπους μύθους, όταν θα μπορούσες να αξιοποιήσεις πολύ καλύτερα τον χρόνο σου, οπότε ο Chris είναι εδώ για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να σε βάλει στο σωστό δρόμο.

https://youtu.be/qZbUSxdKoWk

Λίπος: 4 μύθοι για την απώλειά του

Μύθος 1: Οι ασκήσεις κοιλιακών θα βοηθήσουν στην καύση του σωματικού λίπους

Ενώ οι ασκήσεις κοιλιακών μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις ένα six-pack και να βοηθήσεις στη δύναμη του κορμού, δεν θα κάψουν απαραίτητα το σωματικό λίπος από τη μέση σου!

Ναι, η άσκηση με οποιονδήποτε τρόπο βοηθά στην καύση του σωματικού λίπους, αλλά μιλάμε για στοχευμένη απώλεια σωματικού λίπους. Κάνοντας χιλιάδες επαναλήψεις δεν θα κάψεις το σωματικό λίπος μόνο από την περιοχή της κοιλιάς σου.

Οι κοιλιακοί σου θα γίνουν πιο δυνατοί και πιο ανεπτυγμένοι αν δουλέψεις πάνω τους. Αλλά αν θέλεις να φαίνονται, το ποσοστό λίπους στο σώμα σου θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλό, επομένως θα πρέπει να προσπαθήσεις να χάσεις σωματικό λίπος από ολόκληρο το σώμα σου. Εστίασε στο να προπονείς τα πάντα ομοιόμορφα, δημιούργησε ένα θερμιδικό έλλειμα και οι κοιλιακοί σου τελικά θα φανούν.

Μύθος 2: Πρέπει να αποφύγεις τους υδατάνθρακες για την καύση του σωματικού λίπους

Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε. Η απώλεια σωματικού λίπους και η απώλεια βάρους καταλήγουν σε έλλειμμα θερμίδων. Έτσι, η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα θερμίδων και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που η αποφυγή των υδατανθράκων σε βοηθά να χάσεις σωματικό λίπος. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες δεν είναι ο εχθρός, άφησε τους ήσυχους.

Στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσουν να χάσεις σωματικό λίπος… μείνε μαζί μας σε αυτό. Οι υδατάνθρακες σου παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να τροφοδοτήσεις τις προπονήσεις σου. Και καθώς προπονείσαι, είναι πιθανό να κάψεις σωματικό λίπος και να χτίσεις μυς, οπότε χωρίς υδατάνθρακες η απόδοσή σου θα μπορούσε να μην είναι και η βέλτιστη!

Αλλά είναι ο τύπος υδατανθράκων που πρέπει να προσέχεις. Μείωσε την ποσότητα των επεξεργασμένων υδατανθράκων που τρως και αντ' αυτού εστίασε στο ρύζι και τις πατάτες για να τροφοδοτήσεις την προπόνησή σου. Οχι παράπονα εδώ. Αυτοί οι υδατάνθρακες θα σε χορτάσουν περισσότερο, έτσι μπορείς να μειώσεις τα σνακ σου ή το μέγεθος της μερίδας σου για να πετύχεις το έλλειμμα θερμίδων σου και να χάσεις σωματικό λίπος.

Μύθος 3: Πρέπει να κόψεις τα λιπαρά από τη διατροφή σου για να χάσεις σωματικό λίπος

Οι άνθρωποι παίρνουν σωματικό λίπος λόγω του πλεονάσματος θερμίδων. Θα το πούμε άλλη μια φορά: για να χάσεις σωματικό λίπος πρέπει να έχεις έλλειμμα θερμίδων.Επομένως, πρέπει να μειώσεις τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις τα λιπαρά. Ορισμένα λίπη είναι απαραίτητα και χρειάζονται για μια υγιεινή διατροφή:

Μύθος 4: Απλώς κάνε αερόβια για να χάσεις σωματικό λίπος

Η αερόβια άσκηση έχει τη θέση της, αλλά δεν είναι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνεις. Μπορείς να ξεμείνεις από ενέργεια αν κάψεις πολλές θερμίδες με αερόβιο! Επομένως ο στόχος σου πρέπει να είναι να κινείσαι όσο περισσότερο μπορείς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ομαδικά προγράμματα στο γυμναστήριο, προπόνηση με βάρη και βήματα καίνε θερμίδες. Έχει να κάνει με το να κινείσαι όσο το δυνατόν περισσότερο, να παίρνεις τις σκάλες όταν μπορείς, να σταθμεύεις πιο μακριά στα μαγαζιά — δεν χρειάζεται να είναι όλα αερόβια, αερόβια, αερόβια για να χάσεις σωματικό λίπος.

Με λίγα λόγια

Την επόμενη φορά που θα αναρωτιέσαι γιατί δεν έχεις χάσει βάρος αφού έχεις κόψει τους υδατάνθρακες, επέστρεψε στο masterclass του Chris. Οι υδατάνθρακες και το λίπος δεν είναι ο εχθρός και η καρδιαγγειακή άσκηση δεν είναι ο μόνος σου φίλος. Και σίγουρα δεν μπορείς να προπονηθείς για να χάσεις λίπος στοχευμένα από την κοιλιά. Η αλήθεια πονάει, αλλά είναι καλύτερο να ξέρεις παρά να ζεις στο σκοτάδι.

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein