Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πόνος στο γόνατο; Μια προσωπική ιστορία και τί εμαθα

Πόνος στο γόνατο; Μια προσωπική ιστορία και τί εμαθα
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένας από τους συχνότερους τραυματισμούς στο γυμναστήριο αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό. Σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψω την προσωπική μου εμπειρία με έναν τραυματισμό μου προσέφερε τεράστια ταλαιπωρία, αλλά κατάφερα να τον αντιμετωπίσω.

Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Γιώργο Γεώργα από το bodysolutions.gr γιατί ήταν ο άνθρωπος που με βοήθησε από απόσταση (βρίσκομαι στο εξωτερικό) ώστε να θεραπεύσω τον τραυματισμό μου.

Πόνος στο γόνατο; Πώς ξεκίνησε στην περίπτωση μου;

Ήταν μια περίοδος στην οποία είχα αυξήσει αισθητά τον όγκο της προπόνησης μου καθώς και την συχνότητα της. Συγκεκριμένα, γύμναζα τα πόδια μου 3 φορές την εβδομάδα με βαριά καθίσματα και άλλες επιπλέον άσκησεις. Παρόλο που έκανα deloads (περιόδους χαμηλότερου προπονητικού όγκου με σκοπό την αποκατάσταση), το είχα παρακάνει και ένιωθα κάποιες ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο.

Μια ώραια μέρα λοιπόν, καθώς έκανα καθίσματα ένιωσα ένα "αίσθημα καψίματος" στο αριστερό γόνατο. Έκανα 130 κιλά για 10 επαναλήψεις στο σκουώτ. Ήμουν αρκετά έξυπνος και συνέχισα την προπόνηση μου κανονικότατα. Τις επόμενες ημέρες ένιωσα ενόχληση και πόνο στο γόνατο. Συνέχισα να πηγαίνω προπονήσεις γιατί όταν έκανα ζέσταμα μετά "δεν πονούσε τόσο". Βέβαια μετά πονούσα. Κάποια στιγμή αποφάσισα να πάω σε έναν φυσιοθεραπευτή. Πήγα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 1-2 καλούς επαγγελματίες αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να με βοηθήσουν όπως θα έπρεπε. Ο ένας έλεγε τενοντίτιδα, ο άλλος σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας, ο άλλος χονδροπάθεια. Βέβαια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Θα σας πω μετά γιατί (εν τέλει μάλλον είχα τενοντίδιδα επιγονατίδος). Πάμε να δούμε όμως τι έμαθα και τι σας προτείνω σαν αθλούμενος ώστε να αποφύγετε όταν νιώθετε κάποια ενόχληση στο γόνατο (ή και σε άλλο μέρος του σώματος).

Οταν νιώσετε πόνο στο γόνατο πάνω στην άσκηση, σταματάτε άμεσως!

Με το που νιώσετε ότι τραυματιστήκατε, μην κάνετε τον έξυπνο! Σταματήστε αμέσως την άσκηση, πάρτε μια βαθιά ανάσα και πηγαίντε στο σπίτι σας. Αφήστε 2-3 μέρες να δείτε πώς θα συμπεριφερθεί το σώμα σας και μην προσπαθήσετε να "ελέγξετε αν πονάτε¨.

Αν ο πόνος παραμείνει πάνω από μια βδομάδα, δείτε ειδικό άμεσως!

Μπορεί να μην έχετε και τίποτα. Μπορεί επίσης να έχετε κάτι απλό που αν το αφήσετε (όπως στην δική μου περίπτωση) θα σας κάνει την ζωή μαρτύριο. Επομένως, επισκεφθείτε αμέσως έναν ειδικό ώστε να διαγνώσει το πρόβλημά σας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες τους χωρίς να βιαστείτε!

Μην γίνεστε google γιατρός!

To μεγαλύτερο λάθος είναι να ψάχνετε στο ίντερνετ για το τι μπορεί να έχετε. Εγώ έκανα 1 μήνα να πάω σε ειδικό. Είχα κάνει "αυτοδιάγνωση" μηνίσκο, χιαστό μέχρι και κάτι άλλες ψαγμένες ασθένειες, οι οποίες το μόνο που με έκαναν ήταν να κλαίω (δεν κάνω πλάκα!).

Μην νιώθετε άσχημα. Θα περάσει. Θα επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας.

Εγω προσωπικά το πήρα πολύ βαριά. 3-4 μήνες (οι οποίοι ίσως ηταν απλά 3 βδομάδες αν ξεκινούσα από την αρχή με έναν ειδικό ένα πλάνο αποθεραπείας) ήμουν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση. Ένιωθα οτι δεν θα ξαναγυμναστώ ποτέ ή θα αργήσω πολύ. Ένιωθα οτι δεν θα ξανακάνω τις αγαπημένες μου ασκήσεις. Ένιωθα να χάνω μυϊκο ίστο (ψυχολογικό ήταν!!!) και γενικά... ένα δράμα! Ειδικά αν η προπόνηση είναι στην καθημερινότητά σας σίγουρα θα με καταλάβετε.

Δείτε το σαν ευκαιρία να δώσετε έμφαση σε άλλες μυϊκές ομάδες

Ο πόνος στο γόνατο δεν σας επιτρέπει να κάνετε προπόνηση. Η μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα που θα σας προτείνει κάποιος ειδικός. Για παράδειγμα, έγω με την τενοντίτιδα, ακολούθησα ένα πρόγραμμα με διατάσεις κνήμης, ασκήσεις με ένα-ένα πόδι με αρνητική (έκκεντρη) φάση, μαλάξεις επιγονατίδας και άλλες τεχνικές που μου πρότεινε ο άνθρωπος που με βοήθησε.

Το είδα όμως σαν ευκαιρία όσο και αν κάθε φορά που έκανα τις βαρετές ασκήσεις αποκατάστεις ήθελα να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο από την βαρεμάρα. Αντί λοιπόν να κάνω 2 ώρες πόδια, έδωσα περισσότερη έμφαση στους ώμους και τα χέρια μου, γυμνάζοντάς τα με περισσότερο προπονητικό όγκο και μεγαλύτερη συχνότητα. Δείτε λοιπόν σε ποιο μέρος του σώματος θέλετε βελτίωση... και δώστε έμφαση!

Επιστρέψτε σιγά σιγά

Μετά το πρόγραμμα αποκατάστασης μην έχετε απαιτήσεις να κάνετε ίδια κιλά και ίδιο προπονητικό όγκο. Ακούστε το σώμα σας και πηγαίντε σιγά σιγά. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να επιστρέψετε δυναμικά και με ασφάλεια.

Συμπληρώματα και πόνος στο γόνατο 

Το άρθρο αποτελεί καθαρά μια προσωπική εμπειρία. Καμία πληροφορία σε αυτό το άρθρο δεν πρέπει να λαμβάνεται σαν συμβουλή για θεραπεία ή πρόληψη ασθενειών. Απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό για περισσότερες πληροφορίες.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein