Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πρωϊνή προπόνηση με βάρη στο γυμναστήριο

Πρωϊνή προπόνηση με βάρη στο γυμναστήριο
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Κάνετε πρωϊνή προπόνηση; Διαβάστε παρακάτω τις καλύτερες συμβουλές για να κερδίσετε ότι περισσότερο μπορείτε και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις πρωϊνές προπονήσεις. Όλοι έχουμε κάποιες προτιμήσεις όσον αφορά την πρωϊνή προπόνηση. Για κάποιους μπορεί το προτιμότερο να είναι να ξυπνήσουν στις 5 για να «τελειώνουν» ενώ άλλοι μπορεί να βολεύονται να κοιμηθούν μέχρι τις 9 και να προπονηθούν στην συνέχεια. Αυτό οφείλεται στο ότι ο βιορυθμός κάποιων μπορεί να είναι να κοιμούνται από τις 1 μέχρι τις 9 και να αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια όταν ξυπνάνε και να το προτιμούν από το να κοιμόταν ας πούμε από τις 10 μέχρι τις 7 παρά το ότι είναι μία ώρα λιγότερος ο ύπνος. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι απόλυτα σίγουροι αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν.

Ορμονική ισορροπία

Ο βιορυθμός μας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις ορμόνες. Αν έχεις στο σύστημα σου ορμόνες που σε θέλουν να κοιμάσαι οι πιθανότητες να πας στο γυμναστήριο και να πετύχεις ρεκόρ στα καθίσματα είναι ελάχιστες. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες φορές ενώ θες να κοιμηθείς και να ξεκουραστείς μέσα στη μέρα δε μπορείς γιατί ο οργανισμός σου εκείνη την ώρα έχει συνηθίσει να είναι ξύπνιος και να κάνει κάποια εργασία. Στο σώμα μας δεν αρέσει να αλλάζουμε το πρόγραμμα μας.

Στόχοι

Όσο δουλεύεις για να πετύχεις τους στόχους σου πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου κάποιους βασικούς κανόνες. Είναι δελεαστικό να «ξεχάσεις» κάποια πράγματα όταν τα πράγματα δεν είναι βολικά αλλά εσύ και πάλι θα υποφέρεις αν χάσεις ένα δυο μυϊκά κιλά που με κόπο έχτισες.
  • Διατήρησε τους μυς που έχεις
  • Μείνε εφοδιασμένος και να παίρνεις τα μέγιστα από τις προπονήσεις σου
  • Συντονίσου με τον βιορυθμό σου
Με απλά λόγια: Πρέπει να τρώτε σωστά πριν τις πρωϊνές προπονήσεις σας (ανάλογα και με τον τύπο προπόνησης που έχετε να κάνετε) και να μην αντιστέκεστε στη διάθεση που έχει το σώμα σας. Δηλαδή μη προσπαθήσετε να πάτε για ρεκόρ αν νιώθετε άτονοι και στα «κάτω» σας γιατί εκτός από το ότι δε βγαίνει επίδοση υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού.

Πρωϊνό Αερόβιο

Ας πούμε πως αποφασίζετε να κάνετε αερόβιο το πρωί για να χάσετε το περιττό λίπος και να δείχνει ωραίο το σώμα σας στην παραλία το καλοκαίρι. Η πρωϊνή προπόνηση είναι και ο καλύτερος τρόπος να πετύχετε τον στόχο σας. Καθώς δεν έχετε φάει μεγάλο γεύμα για αρκετές ώρες υπάρχουν ελάχιστοι υδατάνθρακες στο σώμα σας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας. Τα άσχημα νέα είναι ότι ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος να χρησιμοποιεί και μυς μαζί με το λίπος πράγμα που είναι αντίθετο στον πρώτο κανόνα που αναφέραμε παραπάνω. Ο στόχος μας εδώ είναι να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας με μυς (πρωτεΐνη) για να ενισχύσουμε την καύση του λίπους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας ένα ρόφημα πρωτεΐνης whey που είναι πλούσιο σε γλουταμίνη. Με αυτόν τον τρόπο η πρωτεΐνη που πρέπει να καταναλωθεί θα είναι από την κυκλοφορία του αίματος σας και όχι από τους δικεφάλους σας. Για να αρχίσει η λιποδιάλυση πρέπει πρώτα από όλα να πιείτε πολύ νερό καθώς είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια πάρτε μερικές κάψουλες με fish oils ή flax seed oils για να βοηθήσετε τον οργανισμό να ξεκινήσει την κατανάλωση λίπους. Επίσης μπορείτε να πάρετε λίγη καφεΐνη που θα αυξήσει τον μεταβολισμό σας και θα κάψετε επιπλέον θερμίδες. Όσο για την ώρα προσπαθήστε να καταναλώσετε την πρωτεΐνη, τις κάψουλες και την καφεΐνη περίπου μία ώρα πριν την προπόνηση σας. Καλό θα είναι λοιπόν να το κάνετε αμέσως μόλις ξυπνήσετε καθώς μιλάμε για πρωινή προπόνηση. Αποφύγετε τους υδατάνθρακες πριν την προπόνηση και καταναλώστε περίπου 100 γραμμάρια δηλαδή μερικές μπανάνες αμέσως μόλις τελειώσετε.

Πρωϊνή προπόνηση με βάρη

Ο στόχος εδώ είναι να ανεβάσετε τα επίπεδα ενέργειας σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για αυτό θα χρειαστείτε αρκετά καύσιμα στο αίμα σας για να είστε σίγουροι ότι θα αντέξετε μία μεγάλη και δύσκολη προπόνηση με βάρη. Με άλλα λόγια πρέπει να κάνετε το ακριβώς αντίθετο από την προηγούμενη περίπτωση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φάτε κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Βρόμη, ασπράδια αυγών, ένα φρούτο, ένα ποτήρι χυμός και λίγο γάλα είναι το καλύτερο πρωινό που μπορείτε να φάτε. Δώστε στον οργανισμό σας τουλάχιστον μία ώρα να χωνέψει το φαγητό που καταναλώσατε καθώς δε θέλετε να πάτε στη προπόνηση με γεμάτο στομάχι. Αυτό που είναι κοινό για το αερόβιο και τα βάρη είναι ότι χρειάζονται υδατάνθρακα αμέσως μετά την προπόνηση. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι εκείνη την στιγμή το σώμα σας βρίσκεται σε φάση καταβολισμού και το μόνο που μπορεί να σας σώσει από το να τραφεί με τους ίδιους σας τους μυς είναι να του δώσετε κάτι άλλο να καταναλώσει. Και πρέπει να γίνει άμεσα.

Συνοψίζοντας

Για να το θέσω απλά δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Άλλοι δε μπορούν να ακουμπήσουν τα βάρη αν δε περάσει το μεσημέρι γιατί δε νιώθουν ότι έχουν μαζέψει αρκετή ενέργεια για να κάνουν μία δυνατή και παραγωγική προπόνηση. Άλλοι αντίθετα μετά τη δουλειά νιώθουν άδειοι και δεν έχουν διάθεση για τίποτα πόσο μάλλον να κάνουν δυνατή προπόνηση γι’ αυτό και γυμνάζονται μόνο πρωί.Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι δε γίνεται να συνδυάσετε και τα δύο είδη προπόνησης. Αν φάτε το πρωινό του αερόβιου θα κάψετε λίπος όπως επιθυμείτε αλλά αν προσπαθήστε να σηκώσετε βάρη δε θα είστε όσο δυνατοί θα μπορούσατε και θα θυσιάσετε μυς άδικα. Όπως και το αντίθετο αν φάτε το σούπερ πρωινό των βαρών θα κάνετε ρεκόρ στην δύναμη όπως είναι και ο στόχος σας αλλά αν πάτε να κάνετε διάδρομο θα κάψετε κυρίως τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στον οργανισμό σας και πολύ λίγο λίπος.

Συμπέρασμα: Διαλέξτε ένα είδος και μην προσπαθείτε να τα συνδυάσετε. Επιλέξτε διαφορετικές μέρες για το κάθε είδος προπόνησης με την κατάλληλη προετοιμασία για να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα

Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein